Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nicolae Barbu isi cumpara propria fabrica

• Director și președinte al Consiliului de Administrație de la Cozia Forest  

 

Societatea Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea a luat ființăprin reorganizarea Regiei Autonome Sudrel București în baza și are ca obiect de activitate principal: „tăierea și rindeluirea lemnului, impregnarea lemnului, comercializarea produselor obținute pe piața internăși externăprecum și producția de mic mobilier și prestări servicii că tre populație”. Prin Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 2/28 iulie 2006 s-a aprobat vânzarea prin licitație deschisăcu strigare conform legislației în vigoare a unor active din cadrul societății. Obiectivele supuse vânzării prin licitație deschisăau fost aprobate în Adunarea GeneralăExtraordinarăa Acționarilor din data de 29 iunie 2006. Documentele aferente privind propunerea de vânzare a activelor au fost depuse la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Direcția Administrare Societăți Comerciale. Menționăm că în structura acționariatului, AVAS deține 24% din totalul acțiunilor. SC Cozia Forest SA a parcurs toate etapele pentru organizarea licitației deschise (evaluări, expertize, anunțuri, caiete de sarcini) reușind ca în cadrul a două licitații săvândăactive în valoare de 1,8 milioane euro.

 

Unde se vor duce banii din valorifică ri?

 

Conducerea societății spune că valorile încasate de SC Cozia Forest SA vor fi folosite pentru plata datoriilor și redresarea procesului de producție în perioada viitoare. De asemenea, se vor folosi o parte din fonduri pentru retehnologizarea fabricației cherestelei la Fabrica Băbeni și modernizarea activității la Atelierul Central Râmnicu Vâlcea. De altfel, la finele anului trecut, Consiliul de Administrație al SC Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea a dat publicității primul raport privind activitatea economico-Financiară a societății pe primele nouăluni din 2006. Astfel, la o primăvedere se constatăo scă dere dramatică a tuturor indicatorilor: cifra de afaceri a scă zut de la 5,3 milioane de lei noi în primele nouăluni din 2005, la 1,64 milioane de lei noi în perioada similarăa anului 2006, veniturile totale au scă zut de la 4,7 milioane de lei noi, la 2,2 milioane lei noi, rezultând o pierdere de 1,27 milioane de lei noi înregistratăîn primele nouăluni din anul trecut. Din analiza rezultatelor înregistrate în trimestrul trei, reiese că atât cifra de afaceri, cât și ceilalți indicatori economico – financiari sunt mai mici decât cei din trimestrul trei 2005. Societatea înregistreazăaceastă situație nefavorabilădin cauza întreruperii activității de exploatare și prelucrare a lemnului începând cu trimestrului doi al anului 2006, cu excepția secției de parchete care a funcționat pe baza stocului existent.

 

această situație a dus la vânzarea producției aflatăpe stoc pentru acoperirea nevoilor financiare, care a fost insuficientăpentru reluarea activității în trimestrul trei al anului 2006. Nereluarea activității a fost influențatăși de faptul că societatea nu a reușit săvândăprin licitație toate activele aprobate de Adunarea Generalăa Acționarilor decât la licitația din 12 octombrie 2006. Menționăm că în aceste săptămâni se deruleazăun program de investiții prin care se va mări și activitatea de producție la Atelierul Central Râmnicu Vâlcea și la Secția de Mic Mobilier de la SIL Băbeni. De altfel, în ultimele luni, directorul și președintele Consiliului de Administrație de la Cozia Forest SA, Nicolae Barbu, a demarat o amplăacțiune de achiziționare de acțiuni chiar la propria întreprindere. Concret, Nicolae Barbu cumpărăacțiuni la Cozia Forest SA, prin intermediul mai multor societăți de servicii de investiții financiare. Astfel, într-o lună de zile de „campanie”, Nicolae Barbu a reușit săachiziționeze în total peste 1 milion de acțiuni la SC Cozia Forest SA la un preț extrem de mic – 0,03 lei noi pe acțiune. Ultima achiziție a făcut-o în data de 8 ianuarie 2007, când a cumpărat circa 45.000 de acțiuni la întreprindere, pentru care a plătit suma de 13,5 milioane de lei vechi.

Cristina Pirvu