1

Natură dezlănțuită în nordul județului Vâlcea

Cea mai afectată zonăa fost stațiunea Voineasa: un canal din apropierea sediului primăriei s-a înfundat și astfel, apele au inundat strada pe o porțiune de 300 de metri și odată cu aceasta și primăria.

Ploile abundente din ultimele zile au făcut ravagii în nordul județului. Vineri, 23 martie a.c., zeci de tone de bolovani și aluviuni au că zut pe drumul județean dintre Brezoi – Obârșia Lotrului, iar o porțiune de aproximativ 300 de metri de drum din Voineasa a fost inundată. Astfel, prefectul Anuța Handolescu a fost nevoităsăînchidăzona pentru cel puțin 24 de ore. Autoritățile locale au fost luate pe nepregătite, dovedindu-se incapabile săfacă Față naturii dezlănțuite. Toți au susținut sus și tare că , pentru a preveni calamitățile naturale, au fost elaborate hărți cu zonele de risc. În acest moment toate aceste planuri, deși realizate, nu au ajutat prea mult în fața naturii dezlănțuite.

200 de case din Valea Vasilatului, izolate 

Dezastrul din nordul județului a început vineri, în jurul orelor 11.00, când malurile s-au prăbușit cu tot cu copaci, blocând Drumul Național 7. La scurt timp, la fața locului, au apărut autoritățile vâlcene pentru a-și canaliza forțele în scopul rezolvării problemelor, însă , în ciuda eforturilor, nu au reușit sădeblocheze traficul. La Brezoi, un podeț ce făcea legătura între drumul principal și satul Valea Vasilatului a fost luat de viitură, peste 200 de case rămânând izolate. „Din fericire, prin spatele primăriei mai existăun drum de acces care duce la satul Vasilatului. Într-adevăr, drumul este prin pădure și este cam lung, însă nu sunt izolați de tot. În zilele următoare, După ce se vor termina ploile, vom încerca săremediem situația” – ne-a declarat primarul orașului Brezoi, Elena Coroțchi. Mai mult decât atât, în satul Valea lui Stan, râul Lotru a ieșit din matcă , la un moment dat, existând riscul săfie inundate casele rromilor. „La Valea lui Stan, avem probleme cu un pod și cu digurile. Trebuie săintervenim cu buldozerul în cel mai scurt timp, altfel vor fi inundate toate casele rromilor” – ne-a mai spus primarul Brezoiului. Nici localitatea Malaia nu a fost ferităde inundații. Pe mai multe porțiuni de drum, aluviunile și bolovanii că zuți în mijlocul străzii au făcut ca circulația săfie blocatăpână în dimineața zilei de sâmbătă24 martie a.c. Una dintre cele mai afectate zone a fost în satul Săliștea, unde pe o porțiune de aproape 100 de metri apa de pe versanți a inundat drumul în totalitate.

Viitura a pus stăpânire pe străzile din Voineasa

Fărăîndoială, cea mai afectatăzonăa fost stațiunea Voineasa. Un canal din apropierea sediului primăriei s-a înfundat și astfel, apele au inundat strada pe o porțiune de 300 de metri și odatăcu aceasta și primăria. „Canalul a fost construit odatăcu blocurile din apropiere. Chiar în toamna anului trecut l-am decolmatat, însă acum a plouat intens și aluviunile au adus tot felul de mizerii. Încă de la 10.00 de dimineață(vineri, 23 martie a.c. – n.r.) ne luptăm cu apele, dar nu am rezolvat nimic. Am fost nevoiți săpunem saci de nisip la intrare în primărie pentru că ne-a intrat apa în sediu. Pentru a remedia situația, nu avem decât o singurăsoluție: decolmatarea manuală . Probabil vom angaja o firmăcare săse ocupe de acest lucru. Altăsoluție, eu nu văd în acest moment ” – ne-a declarat primarul stațiunii Voineasa, Gheorghe Dobrin.  Oamenii ce locuiesc pe acea stradăerau disperați, apa amenințând săle intre în case. Ei strigau săvinăexcavatoarele săle punănisip în fața porților pentru a nu le mai apa în case. „Nu știu ce sămai fac. Sunt udădin cap până în picioare și de azi de dimineațătot stau cu sapa în mânăca sămai fac canale pe lângă poartă. Deja mi-a intrat apa în beci până la genunchi, iar lucrătorii văd că nu reușesc săstopeze viitura” – ne-a mărturisit o femeie. În jurul orelor 19.30, la fața locului, a ajuns și subprefectul Radu Renga, care uimit de furia cu care viitura se dezlănțuia, a afirmat: „Parcă ar fi canalul Dunărea – Marea Neagră, așa de rău curge”. După ce a analizat situația împreunăcu primarul stațiunii, Radu Renga a convocat o întâlnire în sediul primăriei pentru a încerca săgăsească soluții în vederea soluționării problemei.

Circulație reluată

În dimineața zilei de sâmbătă, 24 martie a.c., lucrurile păreau sărevinăla normal. Angajații Agenției Naționale de Drumuri au lucrat toată noaptea, reușind în cele din urmăsădeblocheze circulația pe ambele sensuri. În ceea ce privește situația de la Voineasa, Adrian Mesescu – inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență(ISU) Vâlcea ne-a declarat: „În cursul nopții debitul apei a scă zut considerabil. însă , pentru a remedia situația trebuie sădesfunde canalul. Oricum, la ora actualănu mai sunt probleme foarte mari”.