1

Narcotraficanții de la Vâlcea

În primăvara anului 2003, ofițeri ai IGPR – Centrul Zonal de Combaterea Crimei Organizate și Antidrog (CZCCOA), au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea Supremăcă pe raza municipiilor Ploiești și Rm. Vâlcea acționeazăgrupări infracționale implicate în traficul de droguri (cocainăși ecstasy – M.D.M.A.). Autorizați, aceștia au desfășurat activități complexe de investigații, urmărind și interceptând (legal) și câteva convorbiri telefonice edificatoare. Drept urmare, au intrat în supraveghere vâlcenii Dragoș Constantin Marinaș, Constantin Diaconescu, Valentin Rotaru, Marius Ștefan Teleșpan, Sebastian Raimond Udrea, Dana Alexandra Moise și alții. În perioada 15.07.2003 – 20.07.2003, activitățile specifice de investigații au culminat cu realizarea flagrantului de la Morărești – Argeș, în urma că ruia s-a constatat că gruparea infracționalăcondusăde Valentin Rotaru introdusese pe teritoriul României, din Bulgaria, o mare sumăde bani în valutăfalsificate (100.000 euro contrafăcuți și 800 USD contrafăcuți) și a traficat droguri de mare risc. Pe parcursul anului 2003, Valentin Rotaru și Marius Ștefan Teleșpan, în repetate rânduri au fost implicați în comercializarea și distribuirea a cca 8.000 de pastile ecstasy (MDMA) cu sigla „SMILEY”. Drogurile au fost procurate din Olanda și aduse în România (cca 18.000 de pastile) prin intermediul unei rețele internaționale de narcotrafic.

Surse judiciare naționale au transmis informații procurorilor de la Parchetul Curții Supreme de Justiție din care a rezultat că printr-o rețea internaționalăde traficanți s-au introdus în România mari cantități de droguri (cocainăși pastile Ecstasy), dar și o sumămare în valutăfalsificată. Supunând aspectul investigațiilor, polițiștii de la IGPR au ajuns la concluzia că drogurile sunt distribuite și comercializate prin două grupări infracționale ce acționeazăîn zona județului Cluj (orașele Turda-Cluj) și în zona județului Vâlcea.

Valutăfalsă

În urma flagrantului făcut la un motel din comuna Morărești (Argeș), polițiștii CZCCOA – Pitești au constatat că o grupare infracționalăcondusăde Valentin Rotaru – zis Brăileanu a introdus pe teritoriul țării, prin Bulgaria, 100.000 euro și 800 USD, contrafăcuți. Valuta falsăurma săfie dusăde vâlcenii Ștefan Marius Teleșpan și Dana Alexandra Moise (finii lui Rotaru) până la Bacă u, unde se afla destinatarul bunurilor interzise la deținere, Mihail Gherhard Pascu. Din grupare mai făceau parte Cristian Bogdănel Nițu și Teodor Roman, din alte județe. Ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedăși alte valori și inițiere, constituire, aderare sau sprijin al unui grup infracțional organizat, toți traficanții au fost arestați și trimiși în judecată. În prezent, ei s-au eliberat din penitenciare.

Traficul de droguri

Continuând investigațiile, anchetatorii au stabilit că Valentin Rotaru și Ștefan Marius Teleșpan, în repetate rânduri, pe parcursul anului 2003, au fost implicați în comercializarea și distribuirea a 8.000 de pastile Ecstasy (MDMA), în orașele Rm. Vâlcea, București, Brașov, Brăila și altele, cu ajutorul lui Dragoș Marinaș și Constantin Diaconescu. Ca urmare, a fost dispusăînceperea urmăririi penale asupra lui Valentin Rotaru, Cristian Nițu Bogdănel, Ștefan Marius Teleșpan și Dana Alexandra Moise, acuzați de implicare în activități incriminate de legea privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. S-a putut stabili că drogurile au fost achiziționate de la gruparea infracționalăTurda-Cluj, fiind aduse din Olanda de Nicolae Ioan Săsărman zis „Moxu”.

Schimbare de identitate

Descâlcirea ghemului activităților infracționale de trafic s-a făcut pornind de la gruparea care aducea droguri, cea din Ardeal, care s-a aflat sub autodenunțul unui participant (Anestis Martes) și colaborarea martorului Gheorghe Vasile – că ruia i s-a atribuit o altăidentitate, deoarece existau indicii temeinice că prin declararea identității sale și a localității acestuia de domiciliu, i-ar fi fost periclitatăviața, integritatea corporalăsau libertatea sa și a membrilor familiei sale, în condițiile în care o parte din membri grupării infracționale Față de care se efectuau investigații privind traficul de droguri de mare risc, fuseserăimplicați, la Turda, într-un atentat.

Tentativa de lichidare

Pentru gruparea Turda-Cluj, Manuel Vancea Ovidiu era „boss-ul”. La ordinul său, unul din locotenenți, purtând cagula pe cap, a încercat lichidarea lui Gheorghe Otvos – zis Gagarin, despre care existau date că ar fi liderul unei grupări rivale, prin detonarea unei grenade în localul „Pizzeria Pharaon”, în timp ce în interior se aflau mai multe persoane. S-a stabilit indubitabil că atentatorul a fost Francisc Szasz zis „Fery”. Ambii au fost arestați.

Amenințare cu moartea și la Vâlcea

Constantin Diaconescu – zis Ninja este unul dintre cei implicați în traficul de droguri. Angajat ca șofer la motelul din Morărești – Argeș, proprietatea lui Valentin Rotaru, el a transportat la consumatori, în necunoscut, la început, pastile Ecstasy cu sigla „SMILEY”, la consumatori. Diaconescu a fost eliberat, de curând, din penitenciar, ispășindu-și jumătate din pedeapsă. Acum, el încearcă săse reintegreze în societate, dovedind că are resentimente Față de trecutul apropiat. Numai că nu este lăsat în pace. De curând, era săfie victima unei rude al lui Valentin Rotaru, pe numele său Casian Bobora, care a acționat irațional, prin confuzie, asupra unui nepot de-al proaspătului eliberat din penitenciar. La data de 8 aprilie, Bobora s-a deplasat în localitatea natalăa lui Diaconescu (Lăpușata), într-un scop care nu este greu de intuit. La discoteca din comună, Bobora a observat autoturismul în mers al celui pe care-l că uta și a încercat să-l blocheze în trafic. Într-un târziu, a reușit acest lucru și, constatând că acela pe care îl cautănu se aflăacolo, a scos un pistol și a tras în aer, anunțând că -l va omorî pe Diaconescu pentru că l-ar fi acuzat, prin declarații date în fața procurorilor, că i-a dus acasălui Rotaru cocainăși ecstasy. La IJP – Vâlcea a fost depusăo plângere penală, unde reclamantul a scris următoarele: „Crezând că sunt la volan, Casian l-a tras pe nepotul meu în mașină, spunându-i: „Sunt infractor cu legitimație și spune-i lui Ninja că o să-l mierlesc. Sunt finul lui Valentin Rotaru. Săschimbe declarațiile la instanță, că -l omor. De ce a spus despre mine că i-am dus cocainăși ecstasy lui Rotaru, acasăși că măocup de trafic de persoane în Spania?””. No comment.

Activitățile de narcotrafic la Vâlcea

În dosarul narcotraficanților vâlceni cercetările au avut ca punct de pornire analiza unor convorbiri telefonice. Astfel, s-a reușit probarea activității infracționale a mai multor rețele de narcotrafic în zonele Turda-Cluj, Rm. Vâlcea, București, Buzău, Brașov și alte orașe ale României. Și s-a mai stabilit că cinci dintre învinuiții de trafic de droguri se sustrag urmăririi penale, solicitându-se arestarea preventivăîn lipsăa acestora. Din cele 24 convorbiri telefonice cu valoare probatorie rezultăindubitabil că mai multe pastile de Ecstasy – MDMA au fost comercializate de membri grupării infracționale din Rm. Vâlcea că tre Sebastian Raimond – zis „Sebi de la Brăila”, Florin Grigore – zis „Bulgaru” și Ion Lungu – zis „Ionică „, indivizi periculoși ce acționau infracțional în București, făcând parte din gruparea cunoscutăcu numele de „Clanul că mătarilor”.

(va urma)