1

Muncitorii de la Oltchim au donat sânge pentru colegii lor

100 de pungi de plasmăși 30 de pungi de sânge – trimise la București

„este minimum de efort pe care îl pot face. Din păcate nu putem face mai mult pentru ei. Este regretabil acest accident și sperăm săse facă bine” – ne-a spus Petrică Beligan, muncitor la Oltchim

Miercuri, 15 august a.c., dis de dimineață, la Centrul de Transfuzii Sanguine Vâlcea zeci de angajați ai Combinatului Oltchim așteptau sădoneze sânge pentru colegii lor accidentați în explozia de la secția de propenoxid. Sângele donat de ei poate fi o șansăde viațăpentru Marian Bănescu și Daniela Creangă, care sunt internați în stare gravăla Spitalul de Urgențăde Chirurgie Plastică , Reparatorie și Arși București, având arsuri de gradul III și IV pe 80 – 90% din suprafața corpului. „Donez sânge de la vârsta de 18 ani și mi s-a părut normal săvin acum sădonez pentru colegii mei. Eu sunt șofer la Oltchim și eram plecat în delegație când s-a întâmplat tragedia. Am aflat asearăde la televizor, iar azi de dimineațăne-au informat șefii noștri că putem săne ajutăm colegii donând sânge” – ne-a declarat Gheorghe Popescu Prună, șofer la Combinatul Oltchim. Un alt tânăr ce se afla chiar pe scaunul de transfuzii, ne-a mărturisit că și-ar fi dorit să-și ajute colegii cu mult mai mult. „Este minimum de efort pe care îl pot face. Din păcate nu putem face mai mult pentru ei. Este regretabil acest accident și sperăm săse facă bine” – ne-a spus Petrică Beligan, muncitor la Oltchim.

Medicul Daniela Îundrea ne-a spus că până la ora 11.00, 48 de persoane au sosit la Centrul de Transfuzii Vâlcea pentru a dona sânge. „Zece dintre ei aveau probleme medicale și cu toată bunăvoința lor nu am putut săle luăm sânge. Sufereau de tahicardie, branhicardie” – ne-a declarat Daniela Tundrea, medic la Centru de Transfuzii Vâlcea. De la fiecare muncitor, au fost recoltați 450 mililitri de sânge, conducerea Centrului reușind sătrimităla Spitalul de Urgențăde Chirurgie Plastică , Reparatorie și Arși București 100 de pungi de plasmăși 30 de pungi de sânge. „Atât ne-au solicitat deocamdatăși credem că e suficient. Dacă ne vor mai cere, vom vedea ce facem. Am vorbit cu medicul de pe Platforma Oltchim și mi-a promis că -mi va mai trimite oameni apți sădoneze” – a adăugat medicul.