Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Moțiunea a căzut, nesiguranța a rămas

Reprezentanții vâlceni ai partidelor din coaliția guvernamentalăconsiderăcă votul privind moțiunea de cenzurăera previzibil ” pesediștii din județ s-a declarat mulțumiți de scorul înregistrat în urma votului ” moțiunea de cenzurăa făcut parte dintr-un joc de imagine al PSD, din care acest partid a ieșit cum a ieșit ” datorităacestui demers politic social-democrații nu vor cîștiga puncte în sondaje

 

Motiunea „1000 de zile de haos – Sfârșitul guvernării de dreapta” a fost respinsă. Guvernul Tăriceanu II rămâne în funcție. Pentru moțiune au fost exprimate doar 220 de voturi, cu 12 voturi mai puțin decât era necesar pentru ca moțiunea săfie adoptată , în condițiile în care pentru doborarea guvernului erau necesare 232 de voturi, iar PSD, PD și PLD mizau pe 248 de voturi. Asta înseamnă că 28 de parlamentari din PSD și PD au trădat, o parte din ei votând împotriva moțiunii, alții lipsind efectiv de la vot. Potrivit informațiilor asigurate de senatorul Dorel Jurcan șapte senatori și 15 deputați din PSD au votat împotriva moțiunii de cenzură.

 

De mai bine de două săptămâni, toată țara stăcu ochii pe Parlament ca pe butelie. Trece sau nu trece moțiunea? Cade sau nu cade Tăriceanu? Pleacă sau rămân liberalii? Ce s-o alege de Geoană? Numai dileme existențiale… Când nimeni nu mai credea, miercuri, 3 octombrie a.c. în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului s-a luat în discuție moțiunea de cenzurădepusăde PSD. După mai bine de cinci ore de dezbateri, președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a anunțat că moțiunea de cenzurăa fost respinsăde Parlament. Conform procesului-verbal de constatare a rezultatului votului, prezentat în plen, la ședințăau fost prezenți 433 de parlamentari, din numărul total de 462. Dintre cei prezenți, 59 de parlamentari nu au votat. S-au înregistrat 374 de voturi, din care 2 voturi au fost anulate. Dintre cele valabil exprimat, 220 de voturi au fost „pentru” moțiunea de cenzură, iar 152 „împotrivă”. Pentru ca moțiunea sătreacă erau necesare 232 de voturi. Astfel, la mustață, Tăriceanu și ai lui își vor duce, chinuit, mandatul până la capăt.

 

Chemați prin SMS în Parlament

 

Văzând că se făcuse ora 12.00, iar moțiunea de cenzurănu intrase încă în dezbaterea Camerelor reunite ale Parlamentului din cauza absenteismului, politicienii PSD și PD au început sătransmităsms-uri colegilor de partid și sădea telefoane.

Înaintea ședinței, calculele pesediștilor și pediștilor nu întruneau numărul de voturi necesar 232, ca moțiunea sătreacă . Drept urmare, liderii celor două formațiuni au început să-și contacteze oamenii absenți. „Le-am trimis sms-uri colegilor absenți, așteptăm săvină, dacă nu, situația devine disperată”, spunea pe hol, un parlamentar pesedist.

Democrații erau la fel de îngrijorați. „Suntem la limită, dacă de la fiecare, de la PSD și PD, lipsesc nemotivat câte 4-5, și mai voteazăîmpotrivăunul, doi, avem probleme. Votul va fi pe muchie”, se agita o deputatădemocrată, sunându-și de zor colegii. Doar peledistii păreau mai optimiști, încrezători că voturile colegilor absenți vor fi compensate prin cele ale independenților care au promis că vor răsturna guvernul.

Pesediștii au avut trei absenți motivați, fiind spitalizați: Antonie Iorgovan, Dan Iosif sau Octav Cozmâncă . Printre absenți, la începutul ședinței, se numărau Rovana Plumb, Ovidiu Brânzan, Adrian Păunescu, Ovidiu Crețu, Șerban Mihăilescu, Corina Crețu.

 

Discurs slab al premierului Tăriceanu

 

Premierul Tăriceanu a ajuns la Parlament la câteva minute După ora 12.00, oprindu-se pentru câteva minute în biroul președintelui Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. La Parlament, se aflau deja mai mulți membri ai Cabinetului, printre care Ludovic Orban, Adrian Iorgulescu, Decebal Traian Remes, Tudor Chiuariu sau Attila Korodi.

În timp ce unii parlamentari se îndeletniceau cu cititul ziarelor sau cu vorbitul la telefon, premierul Tăriceanu a răspuns, de la tribuna Parlamentului acuzelor aduse de PSD.

Primul ministru s-a lăudat cu creșterea economică , majorarea salariilor si pensiilor, scă derea șomajului, crearea de noi locuri de muncă . El a atacat eșecurile guvernului PSD dinainte de 2004. Premierul a mai spus că are îndoieli cu privire la motivul real care stăîn spatele moțiunii de cenzurăinițiate de PSD, dar respectăacest partid și pe membrii săi. Răspunsul Guvernului la moțiunea de cenzurăva viza două componente: modul în care Executivul și-a îndeplinit obiectivul cel mai important, respectiv crearea unei Românii prospere, și felul în care actualul Cabinet a reușit săpunăîn aplicare principiile modelului economic și social european.

 

Parlamentarii vâlceni cred că nu existăniciun câștigă tor

 

Imediat După numărarea votului din Parlament, i-am contactat telefonic pe câțiva parlamentari vâlceni, care au comentat la cald rezultatul votului. La întrebarea „A câștigat Tăriceanu sau a pierdut Geoană?” au răspuns deputatul PSD, Aurel Vlădoiu, senatorul PSD, Mihail Popescu, senatorul PD, Dorel Jurcan și deputatul PLD, Petre Ungureanu.

Aurel Vlădoiu: „Nu se poate spune că a câștigat unul sau a pierdut celălalt. Scorul a fost foarte strâns: 220 la 152. E un semnal de alarmădur că în continuare acest guvern va avea o viațăfoarte grea. Dacă are susținere în Parlament doar 20%, cum poate săconducă în continuare? Un guvern stabil are nevoie de o susținere transparentă. până la alegeri, nu se mai poate face mare lucru pentru că moțiuni nu se mai pot depune. De acum, vom fi foarte atenți la fiecare lege și ordonanțăpe care guvernul o propune spre dezbatere Parlamentului”. 

Mihail Popescu: „Problema este că s-a că zut la mustațăla 12 voturi. S-au întâmplat niște defecțiuni în sensul că unii nu s-au ținut de cuvânt. Cred că cea mai mare loviturăa luat-o președintele Băsescu pentru că și-a asumat el această moțiune. Dacă cu o zi înainte de vot, nu ieșea Traian Băsescu cu declarațiile despre noul guvern, poate nu influența niște oameni săvoteze altfel. Părerea mea este că acest guvern trebuia săcadă. Efectiv, nu știu cum va supraviețui în continuare pentru că dacă nu face o remaniere de substanțăsăpunăoameni capabili săconducă ministerele, guvernul Tăriceanu II se va scă lda în aceeași mocirlăca până acum”.

Dorel Jurcan: „Eu cred că După rezultatul votului, care a fost surprinzător pentru mine, diferența mare, în condițiile în care toate calculele arătau că moțiunea va trece. A avut loc o înțelegere cu guvernul din zona PSD-ului. În continuare, din punct de vedere constituțional nu se mai poate întâmpla nimic, pentru că o moțiune nu mai poate fi depusă. Din păcate, vom merge cu acest guvern ineficient, până la alegerile care vor avea loc la termen sau prelungite. Ei mai pot prelungi mandatul cu încă 6 luni. În final, nici nu mai conteazăcine a câștigat sau cine a pierdut, dar marele perdant este populația. S-a pierdut speranța de a se schimba lucrurile într-o direcție mai bună”.

Petre Ungureanu: „Părerea mea este că au pierdut amândoi. Dezastrul de-abia de acum începe pentru PSD, grupul de șmecheri din jurul lui Iliescu, care a votat împotriva moțiunii, îl vor ataca pe Geoanăpentru că îi vor capul. Războiul de fratricid de-abia de acum începe, iar PSD-ul va fi aruncat în aer. Problema e că guvernul Tăriceanu a primit o gurăde aer, dar asta ține o lună de zile, până la buget, După care lucrurile se vor bloca din nou. În Parlament, nu se mai înțelege persoanăcu persoană. După părerea mea, s-a ratat singura șansăde a rezolva criza. Asta înseamnă că până la alegerile la termen va fi o perioadă de haos. Ce-a fost până acum, a fost zero pe lângă ce urmează. Va fi un blocaj total. Se va negocia la sânge, iar costurile vor fi enorme. Dacă acum pentru moțiune, s-au făcut mari măgării, gândiți-văce va urma. Liberalii sunt dispuși sădea tot ca să rămână la guvernare”.