Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Minciuna primarului din Sinești a încă ierat directorii școlilor

” Ca la noi la nimeni

” fostul director al Școlii Generale Sinești și actual profesor coordonator, Elena Matei, îl acuzăpe edil că vrea sădesființeze școala și că , rău intenționat, nu a alocat nici un ban pentru reparații și utilități

 

Marți, 5 februarie a.c., trei inspectori școlari din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea au făcut un tur de forțăprin câteva unități de învățământ din sud-vestul județului. Inspecția a început în localitatea Slătioara, unde inspectorul școlar general adjunct, Gabriela Ene, inspectorul de management, Adrian Dumitrescu și cel de personal, Silviu Statie, au controlat sălile de clasă, grupul sanitar, precum și activitatea cadrelor didactice în timpul vacanței. Toate bune și frumoase, programul de curățire a școlii începuse, iar cadrele didactice munceau de zor. Nu același lucru îl putem spune însă despre unitățile școlare din localitatea Sinești. Aici, scandalul era în toi.

Personalitatea juridica, mărul discordiei

În comuna Sinești, existăla ora actualătrei școli: Școala Generalăcu clasele I-VIII Sinești, Școala Urzica și Școala Popești. În toamna anului trecut, primarul din Sinești, Viorel Andreiță, a trimis o adresăcă tre Inspectoratul Școlar Vâlcea în care cerea acordarea personalității juridice Școlii Urzica, iar celei Generale cu clasele I-VIII să-i fie retrasă. Trebuie menționat că pentru a primi personalitate juridică o școalătrebuie săîndeplinească câteva condiții. două și cele mai importante dintre acestea se referăla faptul că la școalătrebuie săînvețe cel puțin 200 de elevi, iar grupul sanitar săfie atașat de școalăși săaibăapăcurentă. Niciuna din școlile mai sus menționate nu îndeplinea condițiile. Cu toate acestea, primarul a solicitat săi se acorde personalitate juridică Școlii Urzica, menționând că acolo învață182 de elevi. Minciună Atât la Școala Urzica, cât și la cea Generalădin Sinești nu sunt încadrați mai mult de 117 elevi.

Primarul, supărat că a fost făcut tractorist

În data de 4 ianuarie a.c., Inspectoratul Județean Școlar Vâlcea a trimis o înștiințare Primăriei localității Sinești prin care aproba cererea. De atunci, fostul director al Școlii Generale Sinești și actual profesor coordonator, Elena Matei, îl acuzăpe primar că vrea sădesființeze școala și că , rău intenționat, nu a alocat nici un ban pentru reparații și utilități. „Acum câțiva ani când am avut o inspecție de la Inspectoratul Școlar i-am spus inspectorului că primarul a fost tractorist. Nu am spus-o cu rea intenție, însă primarul s-a supărat atât de tare, încât nu a mai vrut săne dea nici un ban pentru reparații. Acum, vrea cu tot dinadinsul săducă cei 48 de elevi din Popești la Urzica. Noi am discutat cu părinții și nu sunt de acord” – ne-a mărturisit Elena Matei. Mai mult, fostul director spune că atât edilul șef, cât și consilierul local, Victor Duță, ambii sociali-democrați, au jignit în nenumărate rânduri cadrele didactice. La rândul său, primarul spune că Școala Urziceni este mult mai bine dotatăși că merita mai mult săprimească personalitate juridică . Cât despre acuzele profesorilor, edilul spune că sunt nefondate și că a făcut întotdeauna tot ce i-a stat în putințăpentru a le acorda elevilor localității condiții bune. La intervenția celor trei inspectori școlari, s-a revenit la sentimente mai bune, cei implicați considerând că ambele unități școlare pot funcționa. însă , până una alta cadrele didactice ale Școlii din Sinești rămân nemulțumite deoarece unitatea nu mai are personalitate juridică și se tem pentru posturile lor.

Claudia Stanciu