Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Medicii au alergie sa profeseze in scoli

          ” Elevii, uitați de autorități ” în tot județul există la ora actuală doar 28 de cabinete medicale școlare și 15 cabinete medicale în grădinițe, în care profesează doar 17 medici, în condițiile în care ar trebui să existe cam 40 de medici și cel puțin 90 de asistente

 

          Pentru nimeni nu mai este o noutate faptul că în cea mai mare parte a școlilor din Vâlcea sunt multe deficiențe pe care autoritățile publice nu se sinchisesc să le rezolve. A ajuns deja de notorietate lipsa autorizațiilor sanitare de funcționare din cauza lipsei celor mai elementare norme de civilizație. Mai mult, au devenit „celebre” toaletele din fundul curții, în care se duc nu numai elevii, ci și profesorii, ca să nu mai vorbim de acoperișurile găurite ale școlilor, pe unde intră ploaia, ninsoarea sau păsările. Și cum neajunsurile nu ar fi și așa suficiente, în sălile de curs, există bănci rupte, uși sparte   Pe lângă toate acestea se mai adaugă și lipsa cabinetelor medicale școlare.

          Doar 17 medici școlari în tot județul

          Județul Vâlcea a rămas corigent și la acest capitol. 69.811, acesta este numărul elevilor vâlceni care au nevoie, zilnic, de personal medical specializat, în cele 170 de școli. Asta, în condițiile în care asistența medicală a preșcolarilor, elevilor și studenților, reglementată de Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei nr. 653/2001, prevede un medic la 2.000 – 2.500 de elevi și o asistentă medicală la 800 – 1.000 de elevi. În tot județul există la ora actuală doar 28 de cabinete medicale școlare și 15 cabinete medicale în grădinițe, în care profesează doar 17 medici, în condițiile în care ar trebui să existe cam 40 de medici și cel puțin 90 de asistente. Astfel, din cauza lipsei personalului medical, la 4-5 unități școlare vâlcene funcționează un singur medic. De exemplu, în Bălcești, medicul ce-și desfășoară activitatea în școala din localitate, trebuie să acorde îngrijiri medicale tuturor copiilor din unitățile școlare arondate. Un alt exemplu îl reprezintă medicul din Horezu, care pe lângă cei 2.400 de elevi din liceul unde își are cabinetul, mai trebuie să îngrijească și elevii din școlile arondate. „Numărul medicilor școlari din județ este foarte mic. În mod normal, ar trebui ca în fiecare școală să existe un cabinet medical cu medic și asistentă. În perioada imunizărilor, medicii nu știu cum să se împartă mai bine pentru că fiecare elev trebuie văzut în parte, iar vaccinurile trebuie făcute în cel mai scurt timp posibil. însă , la ora actuală nu văd nici o soluție care să rezolve această problemă” ne-a declarat medicul pentru igienă școlară din cadrul Autorității de Sănătate Publică , Maria Murăruș.

          Banii, eterna problemă

          Pe parcursul unui an școlar, un medic trebuie să vaccineze, să facă triajul epidemiologic, să aibă în vedere dezvoltarea fizică a elevilor, să facă examenul medical de bilanț al sănătății elevilor, să țină lecții de educație sanitară. Mai mult decât atât, medicul școlar trebuie să supravegheze activ și să intervină la urgentele medicale în cazul a mii de elevi, care nici nu sunt în aceeași unitate de învățământ. Nimeni nu-și pune problema ce se întâmplă dacă un copil își sparge capul în pauză și nu există un cadru medical în școală, la momentul respectiv. Chiar dacă reușește să ajungă la dispensarul din localitate, există și aici riscul să nu găsească pe nimeni. Așadar, deși normele în vigoare prevăd ca în fiecare unitate de învățământ să existe un cabinet medical cu personal specializat, autorităților vâlcene nu le pasă. Eterna scuză pentru astfel de situații fiind insuficiența fondurilor.

Claudia Stanciu