Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mafia și oamenii din fruntea luptei anticorupție

În numărul trecut și cu trimitere la dejucarea de că tre procurorii DNA a unui flagrant regizat tot de ei, am informat opinia publică vâlceanăcă unul din conducă torii Direcției Generale Anticoruptie (DGA) – procuror Marian Sîntion a demisionat și că în locul său a fost propus în înalta și importanta funcție procurorul Irinel Păun. Acest nume a devenit cunoscut în județul nostru din relatarea odiseei omului de afaceri Florea Olteanu, din că limănești. Văreamintim că Florea Olteanu, aflat în dispută- pe marginea unor abuzuri comise împotriva firmei sale – cu polițiști, procurori, judecă tori sau executori judecă torești vâlceni a sesizat DNA că la umbra IGPR s-a format o rețea tică loșităce duce până la ușa șefului Poliției Române – chestor șef Dan Valentin Fătuloiu – pe care a dorit-o demascată. În interviul publicat anterior, denunță torul a povestit mecanismul sesizării, pregătirii flagrantului și ratarea acțiunii desfășuratăDupă scenariul conceput de procurorii Irinel Păun și Tîrnăcop, arătând acuzator spre DNA. Anunțul privind nominalizarea procurorului șef Irinel Păun la conducerea DGA, a fost făcut de ministrul de interne Vasile Blaga. E greu de crezut că Blaga nu cunoaște trecutul procurorului Păun și activitatea acestuia în slujba afaceriștilor controversați de teapa lui SOV.
„Vulpea” șireată

Direcția GeneralăAnticorupție (DGA) este unul dintre  cele două servicii secrete aflate în subordinea lui Vasile Blaga. Celălalt serviciu este Direcția Generalăde Informații și Protecție Internă(DGIPI), condus de chestorul Virgil Ardelean, zis Vulpea, care nu a plecat din funcție, așa cum s-a spus în vara anului trecut, După fuga lui Hayssam.
DGA și DGIPI s-au născut în vara lui 2005, când ministrul Blaga, sub atenta supraveghere a unui consilier englez, a spart în două defuncta UM 0962. DGA are rolul de a combate corupția în rândul agenților de poliție. La cererea Uniunii Europene, s-a creat un comitet strategic, cu scopul de a supraveghea activitatea acestei direcții. S-a crezut atunci că i s-au redus la jumătate puterile lui Ardelean, care era în clinciuri pentru că se aflase că serviciul său îl monitorizase de pomanăpe Hayssam în timp ce acesta organiza răpirea din Irak. La conducerea DGA, a fost numit procurorul Sîntion și mulți au speculat că , de fapt, prin tânărul procuror, tot Ardelean conduce și noua direcție. Legătura era simplu de făcut: în primăvara lui 2004, Sîntion a ieșit din anonimat După ce i-a arestat pe frații Nuțu și Sile că mătaru, în primul dosar-mamut deschis lumii interlope bucureștene, dosar care pornise tocmai de la serviciul secret condus de „Vulpea”. Virgil Ardelean este „Quattuor coronati” în Marea LojăRegularăRomânăși, se pare, menținerea lui în funcție se datoreazăsusținerii pe care o primește de la singura putere masonică regularădin țara noastrăcondusăde Eugen Ovidiu Chirovici, maestru care se bucurăde 108 recunoașteri internaționale.

Băsescu va îndrepta eroarea

Acceptul dat de ministrul de interne pentru această numire controversatădovedește că democratul Blaga nu face excepție de la regulă, fiind încă lecat în cele din urmăde generalii din minister. Acesta este de altfel și motivul neoficial al demisiei lui Marian Sîntion din fruntea DGA. Potrivit unor informații de culise, Sîntion luase la puricat mai mulți ofițeri din cadrul ministerului, iar acest lucru i-a fost fatal, în condițiile în care Blaga a intrat deja în sfera de influențăa generalilor. Singura șansăca Irinel Păun sănu ajungăîn fruntea DGA este la Cotroceni. Pentru că Irinel Păun este un procuror șef învestit de președinte, trecerea lui la DGA trebuie aprobatăinclusiv de această instituție.

Un trecut dubios

Pe vremea când Păun era procuror în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată, adică în anul 2004, acesta a întocmit rechizitoriu în dosarul FNI. În urma cercetărilor, Sorin Ovidiu Vîntu, fostul infractor de drept comun, ocupa poziția 15 între cei 17 inculpați și învinuiții existenți în materialul de urmărire penală. Anchetatorii îl acuzau la momentul respectiv pe SOV, că ar fi comis infracțiuni extrem de grave: spălare de bani, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, fals în declarații și uz de fals ori instigare la înșelăciune. până aici, toate bune și frumoase, datorităîn special primilor procurori care au anchetat cazul, numai că în final Vîntu nu a fost trimis în judecată. Iar „meritele deosebite” pentru această „reușită” i se acordăprocurorului Irinel Păun care a disjuns cauza din considerente medicale (Vîntu își rupsese piciorul). Ceea ce au ignorat șefii DIICOT și anchetatorul Păun a fost faptul că disjungerea pe motive medicale nu existăîn vreun cod După care se aplică procedura penală.

Florea Olteanu acuză

denunță torul vâlcean îl acuzăpe procurorul Irinel Păun că l-a anunțat pe chestorul Dan Fătuloiu despre flagrantul pus la care de procurorul Florin Tîrnăcop, ferindu-l, astfel, pe șeful IGPR de rușinea demască rii rețelei de traficanți formatăîn jurul funcției ce o ocupăvremelnic. Zilele acestea, Olteanu a depus mai multe memorii privind cazul său la Președinție, la Consiliul Suprem al Magistraturii și la Strassburg. Răspunsurile sunt de durată.

Raul Pop