Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mafia lemnului chelește munții din nordul județului (III)

” 12.000 ha de pădure au fost furate în zona Voineasa

 

După numai două episoade ale articolului-serial pe care-l publică m, au început săcurgăsesizările, susținerile, dar și amenințările. Mafia lemnului din zona Voineasa se simte atacată. „Băieții deștepți” ai pădurilor județene, obișnuiți numai cu lansarea ceței – prin articole de presăcomandate – încep să-și punăîntrebări privind viitorul lor. Exploatarea ilegalăa pădurilor le este pusăîn pericol. Oficialitățile se mișcă și procurorii de la DNA ne-au consultat. Deoarece niște indivizi anonimi ne-au acuzat de lipsăde documentare, făcând afirmația că asociem nume și fapte care nu au nici o concordanțăîn realitate, ba chiar că este și o răzbunare – a nu știm cui – la care s-a raliat și Vocea Vâlcii, facem precizarea că toate afirmațiile din serial le documentăm cu acte sau cu concluzii ale unor expertize de netăgăduit. De asemenea, le transmitem indivizilor vizați de noi că am consultat dosarele multora dintre ei – aflate la Procuraturăsau la Justiție – și că informațiile pe care le prezentăm noi își găsesc corespondentul în cercetări penale pe cale de finalizare. Lăsându-ne detractorii săse epuizeze lătrând la lună, ne întrebăm, totuși, de ce nu controleazănimeni din oficialii Prefecturii jafurile forestiere din nordul județului Vâlcea? Aici, pe văile sau pe platourile munților s-a ras aproape tot, lăsându-se doar bariere „optice”, de câteva sute de metri, pentru a nu se vedea proporțiile jafului. În unele locuri, este ca După Hiroșima. Jaful a început în perioada PSD și, din cauza corupției, dar și a incompetenței, se Continuă și acum. De s-ar opri licențierea lemnului la export, se vor putea opri 90% din tăieri…

Dosarul Obștei Pociovaliștea

această obște s-a legalizat fărăacte doveditoare la dosar. De aici rezultăși faptul că nu se poate dovedi funcționarea ei între anii 1921-1948, conform legilor funciare. În dosar existăun proces verbal de punere în posesie pentru o supraFață de 504 (ha), nefiind eliberat titlul de proprietate, conform acestuia (nr. 130/8.06.2006). la sesizarea procuratorilor autori de drept (Basaraba Mircia, Raicu Elena și Meche Mirel) comisia localăde fond financiar Voineasa a blocat titlul de proprietate. Și cu toate acestea, aici s-au tăiat brazi. La validarea suprafeței de pădure amintită, Obștea Pociovaliștea a folosit „acte ale autorilor Munteni”, care erau depuse la dosar. În fruntea acestei obști se aflăun anume Ion Tomescu – care nu este recunoscut pe proprietarii terenului obținut ilegal de obște. În dosarul studiat de noi sunt depuse numai părți din documente justificative care îi avantajau pe fondatori (și nu întregul act doveditor). Ca o nostimadăa lăcomiei înavuțirii fărăjust temei, este de necrezut cum Obștea Pociovaliștea a solicitat terenul deținut de moștenitorii altor voineseni, care au titlu de proprietate și acesta a intrat în circuitul civil, iar același teren este solicitat și de Fundația Obștea Sătească Bălcești-Perești, terenuri ilegal dobândite.

Fundația Obștea Bălcești-Perești

Obștea este înființatăîn anul 1998, înainte de apariția Legii nr. 1/2000. Ea s-a înființat în baza Legii nr. 21/1924, când fundațiile nu puteau deține patrimoniu. Mai mult, nu se poate face dovada nici acum că După apariția Legii nr. 1/2000, membri obștii s-au reorganizat în baza acesteia, într-o formă asociativăinițială. Într-un document al zonei (Marea Unitate Forestieră) – Bazinul Lotru, a existat o mențiune din anul 1948, cum că a funcționat pe acolo o obște intitulatăMuntele Miru Mare, cu o supraFață de 540 ha, dar nu existănici o referire sau vreo legăturăcu Fundația Obștii amintite. La dosar nu existănici un document din care sărezulte proprietatea acestei obști și nici acte doveditoare de continuitate în perioada 1921-1945 sau până în prezent. Spre surprinderea noastră, am constatat că pe unele acte, respectiv „deciziuni”, au fost trecute înscrisuri olografe – cu carioca – (vezi facsimil) care schimbădestinația actului respectiv. În loc de „Deciziune” a fost trecut „Așezământul obștii”, prezentând și un alt fals deoarece sunt prezentate două „deciziuni” olografe diferite, având același număr și aceeași dată, dar scriere diferită. Am găsit și o cerere a președintelui Ion Pătroi (nr. 673/31.03.1998) care a substituit adevărata cerere a inginerului Ion Pozărea, aceasta fiind falsificată.

Un nou „modus operandi”

Multe din pădurilor din zonăau fost cumpărate de mafioți prin diferite tertipuri. Profitând de faptul că legea prevede amenzi de la 10 la 30 milioane lei pentru proprietarii de pădure care taie arbori fărăaprobarea direcțiilor sau ocoalelor silvice, mafioții au dobândit păduri printr-o formă de șantaj. Mecanismul este simplu. Hoții sunt trimiși sădefrișeze pădurile proprietarilor, pentru ca a doua zi aceștia din urmăsăafle că sunt pasibili unor amenzi de până la 30 milioane lei și că , mai mult, vor trebui săsuporte și cheltuielile de regenerare a pădurii. Cu alte cuvinte, proprietarii se trezesc și cu pădurea tăiată, și cu banii luați. Soluția vine de la mafie. Proprietarilor li se propune să-și vândăpădurile ca sănu pățească nenorociri de genul celor prezentate. Mai mult, li se dăde înțeles că nu li se va marca pădurea, refuzându-li-se chiar efectuarea unor controale de fond. Pădurile sunt cumpărate astfel la prețuri de nimic, în baza unor contracte „de mână”, întrucât majoritatea proprietarilor nu au dobândit încă titlurile de proprietate. (va urma)

Romeo Popescu