Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mafia face legea in pietele valcene

 

     Mafia piețelor persistăîn locurile de comercializare a legumelor și fructelor din orașele județului Vâlcea, de mai bine de 8 ani. Un raport al Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției afirmăcă în orașele țării „mafia piețelor este mânăîn mânăcu primăriile”. Acțiunile polițiștilor au demonstrat, practic, existenta acestei mafii, care nu face altceva decât săîi împiedice pe țărani să-și vândăpersonal produsele și săscumpească prețul acestora, intermediind vânzarea lor că tre populație, astfel încât prețul plătit de cumpărători fiind mult mai mare. Organele de control închid ochii în fața ilegalităților comise în fiecare zi în piețe, mafia care s-a format cuprinzând mare parte din activitatea acestora, deoarece aici a găsit un teren propice pentru a se dezvolta. În felul acesta s-a ajuns la concluzia că Primăriile din comunele județului sunt cele care trebuie trase la răspundere pentru „mișculațiile” ilegale, deoarece Certificatele se elibereazăde că tre primăriile localităților unde are loc producția. 

     Sesizați de un număr mare de vâlceni, am întreprins investigații în piețele județului, unde am constatat că sub o formă mascată, încet-încet, reînflorește specula. Majoritatea interlocutorilor noștri sunt nemulțumiți că prețurile legumelor și fructelor sunt nerealiste, fiind impuse de o adevăratămafie, sub ochii primăriei și poliției, instituții plătite din banii tuturor. „Nu se mai poate așa ceva. Prețurile sunt uniforme, cu diferențe insesizabile. S-au cartelat toți vânzătorii, cerând aceleași sume de bani pentru produse. Nu suntem în economia de piațădorită, unde jocul dintre cerere și ofertăfixeazăprețurile momentane. E ceva incredibil ce se întâmplăîn Piața Centralăa Râmnicului. că pșunile costă70.000 lei kg, merele au prețul portocalelor, strugurii turcești costă150.000 lei kg, în condițiile în care, la București, locul aprovizionării, costă100.000. Niște nemernici fac prețurile cum vor ei și intimideazăpe orice negustor cinstit. Au autorizații, primesc toate documentele de care au nevoie și fac ce vor, cu mult tupeu. Nimeni nu ia nici o măsură.” ne-a spus supărat profesorul pensionar Gheorghe Dumitrescu. Am încercat sădialogăm cu vânzătorii despre care avem indicii precise că nu sunt producă tori de legume și fructe, dar totul s-a învârtit în jurul faptului că li se permite desfășurarea activității în baza unor certificate de producă tor emise de primăriile județului. Prea ușor, zicem noi, pentru că , majoritatea deținătorilor de asemenea acte prin piețele vâlcene, sunt orășeni, locuiesc la bloc și încă nu s-a descoperit metoda plantării legumelor, în regim intensiv în balcoane și pe blocuri. 

     În dialogul cu aceștia, nu de puține ori, am fost lăsați săînțelegem că factorii de control din piețele orășenești sunt într-o comuniune cu pseudo-producă torii mafioți, fiecare din ei arătându-și atașamentul sau nemulțumirea Față de unul sau altul dintre administratori sau controlori. De la subtilitățile trimiterii spre corupție, nu au fost exceptați polițiștii zonelor, despre care se spune că sunt mai ușor toleranți în familie dacă își primesc gratis zarzavaturile și fructele necesare traiului zilnic familial. Dacă „mafioții” piețelor nu sunt deținători ai unor certificate de producă tor, lucrurile stau diferit: devin comercianți. Cumpărămarfa și intrăîn piațăpe baza unui aviz de însoțire, pe care este trecut prețul la care vinde. Și trebuie săpăstreze acel preț.

     Numai că asta, nemulțumește, de multe ori. Ne-a fost povestit un caz când un comerciant, dorind mărirea vitezei de circulație a mărfurilor, prin bani și apoi, din nou la mărfuri, a încercat să-și vândăprodusele la un preț mai mic decât cel uniformizat în piațăși atunci au sărit ca arși mafioții, obligându-l săle vândălor produsele. Și toate astea în condiții legale sau, întâmplător, în scurtele intervaluri când oamenii legii nu sunt în zonă… Cei care au de pierdut sunt numai cumpărătorii. Sunt obligați, astfel, de multe ori, săumfle buzunarele unei mafii care, în opinia autorităților locale, nu există, deoarece speculanții fac rost fărămare efort de documentele necesare și sunt astfel „acoperiți” din punct de vedere legal. Tot mai mulți sunt vâlcenii care se întreabăde ce nu se fac razii și prin piețele județului, autorii unor astfel de acțiuni fiind polițiștii județeni, Față de care încrederea populației devine tot mai mare. Așa-i, de ce nu?

Magda Tolea