Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

LOCUINÎA APROAPE DE CER

” Mansardarea blocurilor din Râmnic

” în prezent, prețul unui metru pătrat la un apartament mansardat este de 200-300 de euro, pe când la un apartament obișnuit este de 500 de euro, chiar și într-un bloc vechi sau la un apartament cu confort redus ” „Prețurile pentru astfel de locuințe se stabilesc la finalul lucrării. În general, construcția unei mansarde poate dura 3-4 luni în funcție  de condițiile meteo și de resursele noastre  materiale”, spune directorul Conexvil SA, Petre Bădârcea

 

În anul 2006, printr-un ordin al Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului au  fost legalizate proiectele de mansardare a clădirilor cu P+3E (blocurile de 4 etaje), fărăprevederea obligatorie a instalării unui ascensor.  De atunci a început nebunia în majoritatea orașelor țării. În Râmnicu Vâlcea, tot mai multe firme de construcții solicităprimăriei eliberarea de certificate de urbanism și autorizații de construcție. Potrivit legii, mansardarea clădirilor cu patru etaje  se poate face atât de autoritățile locale pentru locuințe sociale cât și de firmele de construcții, care După ce încheie un contract cu asociațiile de locatari, pot vinde apartamentele nou construite.

Condiții

Practic, orice persoanăîși poate construi o mansardădacă îndeplinește șase condiții, cea mai importantădintre ele fiind încheierea contractului de comodat între locatarii scă rii vizate pentru construirea mansardei și constructor. Acest lucru este cel mai greu de realizat, pentru că trebuie săfie de acord toți locatarii de pe scara respectivă, iar în cazul în care unul singur refuzăsă-și dea acordul, mansarda nu poate fi construită. Al doilea pas care trebuie realizat este obținerea certificatului de urbanism din partea Primăriei.  Foarte  importantăeste  și realizarea  proiectului de arhitectură. De obicei,  aceasta este etapa cea mai îndelungatăpentru construirea unei mansarde. A patra condiție este realizarea proiectului de structură, iar a cincea etapăconstă în realizarea expertizei blocului de că tre Inspectoratul Județean în Construcții. Ultima etapă, a șasea, constă în obținerea autorizației de construcție din partea Primăriei, După care se poate începe construcția efectivăa mansardei.

Avantajele  construirii unei mansarde

Majoritatea  vâlcenilor  considerăcă   realizarea unei mansarde este  o soluție pentru rezolvarea unor probleme ale blocului. Astfel, sunt  economisiți banii care ar trebui cheltuiți, periodic, pentru repararea straturilor hidroizolante  ale teraselor  existente și, în plus, prin contractul pe care asociațiile de locatari îl semnează,  firmele de construcții se obligăsăilumineze modern casa scă rii și săo zugrăvească . De asemenea, firmele mai trebuie săinstaleze și un interfon, să  înlocuiască conductele și sărefacă exteriorul blocului.  Din 2006 și până în prezent în Rm. Vâlcea au fost eliberate  26  de autorizații de construire a mansardelor.

Realizarea unei astfel de construcții poate prezenta atât avantaje cât și dezavantaje pentru locuitorii blocului. Florin Carianopol, administratorul blocului B6 din cartierul Ostroveni, ne-a povestit despre problemele pe care le-a întâmpinat o datăcu construirea mansardei. „Lucrările au început încă de acum 6 luni. Nu am avut foarte multe plângeri, dar mai sunt și nemulțumiți. Am primit reproșuri de la vecini  pentru zgomotul  produs de muncitori. Le-am explicat că existăo clauzăîn contract în care constructorul trebuie sărefacă toate pagubele. Construirea mansardei este un lucru foarte bun pentru noi.  La sfârșitul lucrărilor, blocul va fi ca „nou”: va fi revopsit, vom avea interfon, iar casa scă rii va avea geamuri termopan și cred că toată lumea va fi mulțumită.”

Zgomotul i-a nemulțumit pe vâlceni

Aura F., o altărâmniceancă care locuiește într-un bloc pe care s-a construit  o mansardănu este tocmai încântatăde noua investiție. „Lucrările au început pe la jumătatea anului 2006. La început, a fost un zgomot infernal. Pentru mine, care am un copil de 2 ani, a  fost un adevărat calvar. Nu numai că nu mai suportam zgomotul, dar nici copilul nu putea sădoarmă. De cele mai multe ori, preferam sămerg pe la prieteni cu copilul După mine ca săpoatădormi și el. Nu cred că sunt singura nemulțumitădin bloc. Dacă îi întrebați pe vecini o săvăspunăacelași lucru, unii chiar s-au plâns că le-a plouat în casă. Nu era nici o diferențăîntre a sta în casăsau afară.  Din fericire, lucrările s-au terminat destul de repede, iar cei afectați au fost despăgubiți”.

Apartamentul din mansardă

Florin S. este unul dintre locatarul unui apartament dintr-o mansardăconstruităpe blocul B7 din cartierul Ostroveni. „Am cumpărat apartamentul imediat După ce s-a terminat construcția lui. Prețul locuinței a fost rezonabil – 97.000 Ron (970 milioane lei vechi).  Nu regret investiția pe care am făcut-o, pentru că apartamentul este dotat cu centralăproprie, geamuri termopan, parchet, gresie și faianță. În timpul lucrărilor, câțiva vecini s-au plâns din cauza zgomotului. „

Locuințe accesibile

În ultimii ani pe piața imobiliarădin România s-a produs o adevăratăexplozie a prețurilor din cauza lipsei spațiului locativ, precum și din cauza apariției creditelor ipotecare imobiliare. În prezent, prețul unui metru pătrat la un apartament mansardat este de 200-300 de euro, pe când la un apartament obișnuit este de 500 de euro, chiar și într-un bloc vechi sau la un apartament cu confort redus. Prin urmare, prețul unui astfel de apartament variazăîntre 90.000 și 120.000 RON. Directorul general al firmei Conexvil S.A., Petre  Bădârcea, ne-a declarat: „Prețurile pentru astfel de locuințe se stabilesc la finalul lucrării. În general, construcția unei mansarde poate dura 3-4 luni în funcție  de condițiile meteo și de resursele noastre  materiale.”

” Cristina PÎRVU,  Alin MITROI