Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalism fără populism și ipocrizie

Fuziunea dintre PD și PLD într-un nou partid, puternic și cu un mesaj bine structurat, a luat prin surprindere scena politică românească și a alarmat multe spirite. În România, este nevoie de o forțăde dreapta adevărată, un pol puternic care săsalveze – ceea ce, de altfel, își propune și PDL (Partidul Democrat Liberal), născut în urma uniunii dintre cele două formațiuni politice -liberalismul compromis de tăriceni, patricieni, orbani și alții. Este foarte posibil, ca în urma acestei importante mișcă ri politice, săvedem un adevărat „exod” al liberalilor spre nou-înființatul partid. Deși Frâncu lasăsăse înțeleagăcă , de fapt, lucrurile se vor petrece invers, realitatea ne relevăaltceva. Valul de nemulțumiri din PNL a crescut îngrijorător. Politica defectuoasădusăla nivel central, preluatăși aplicată orbește și ilogic și de liderii locali a determinat o scă dere semnificativăa partidului în sondaje. Chiar drastică . În acest moment, imaginea PNL este franjuri. Asistăm acum la ultimele zbateri ale unui partid care a ales săse compromităconștient, din interior.

Frâncu, mai disperat ca niciodată, își rezervăzeci de minute din conferințele de presă discuțiilor despre fuziunea dintre cele două partide. Ideea uniunii i se pare proastăși prevede noii formațiuni politice un viitor deloc fast. În realitate, Frâncu încearcă doar săbraveze. În spatele acestor declarații, liberalul își ascunde temerea – firească în actuala conjuncturăpolitică – că PNL se va diviza.

Frica lui Emilian Frâncu este cu atât mai accentuatăcu cât a devenit dureros de conștient că Theodor Stolojan este unul dintre puținele personaje capabile de adevărate mișcă ri tectonice în politica românească . Cum spuneam, nu ar fi deloc surprinzător săvedem și la Vâlcea, grupuri întregi de liberali care își vor schimba opțiunile politice. În urma fuziunii, nou creatul partid va avea aproape 38%. Un procent semnificativ, care le dăliberalilor fiori pe șira spinării. Este foarte clar că PNL (care are puțin peste 20%) nu mai are șanse săajungăla putere. Cel puțin nu singur. În concluzie, în lunile care vor urma vom asista la încercă ri disperate ale acestui partid de a experimenta fel de fel de alianțe, pentru a lăsa în următurbulențele create în urma acestei fuziuni. Nu ar fi exclus ca negocierile în umbrăduse cu PSD săfie și mai pline de fermitate acum. Pentru că , nu-i așa? nesiguranța creeazămonștri, iar liberalii trăiesc acest sentiment din plin.

Emilian Frâncu este un politician care încearcă din răsputeri săsalveze aparențele. Disperat că nu mai găsește resurse pentru a umple deficitul de imagine pe care îl are, președintele PNL Vâlcea plictisește cu texte expirate, repetate cu obstinație. Liberalul este de părere că , la Vâlcea, noul partid va avea foarte multe de pierdut datoritălui Petre Ungureanu, care, spune el, se conduce în politică După criteriul „dezbinăși conduce”. El este convins că fostul său coleg de partid va face tot posibilul să-l distrugăpe Dorel Jurcan. E foarte adevărat că existăo sumedenie de lucruri din trecutul lui Ungureanu, care-l recomandăca un politician nu tocmai loial convingerilor doctrinare exprimate. însă , nu mai puțin adevărat este că puțini sunt cei care pot tolera dictatura de partid impusăde Frâncu și modul ostentativ pe care l-a ales în promovarea nonvalorilor. Ion Nicolae este, cred, cel mai bun exemplu. Mai sunt și alții. până la urmă, Ungureau nu e nici primul nici ultimul care nu s-a mai regăsit în interiorul unui partid. Faptul că l-a lăsat pe Frâncu singur, ca să”ajute” constant la degradarea imaginii partidului pe care-l conduce pe plan local, poate fi chiar o dovadăcă Ungureanu a refuzat săfie complice la această sluțire deliberatăa liberalismului local. Nu pot face previziuni legate de modul de manifestare viitor al deputatului Ungureanu. Timpul ne-o va spune. până atunci, însă , Frâncu sperăla disoluția cât mai rapidăa noului partid, pe care îl simte ca un spin în coaste.

Suntem curioși câți membri PNL vor face pasul decisiv că tre PDL. Rămân din ce în ce mai puțini cei care acceptăsă rămână alături de liderul Frâncu. Toți ceilalți simt din ce în ce mai apăsat dorința acestora de a le distruge personalitatea, de a le submina inteligența.

Frica lui Frâncu că va asista la năruirea întregii construcții politice pe care a ridicat-o la Vâlcea s-a exacerbat. Acum, îmi pare că președintele PNL Vâlcea a devenit însuși expresia conștiinței sale îmbâcsităde teamă, minciună, egoism.