Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Liberalii și „maghiarii” au făcut legea în sudul județului

La alegerile pentru Parlamentul European și Referendum,

Duminică , 25 noiembrie 2007, o zi extrem de importantăpentru viitorul țării noastre. Românii trebuie să-și aleagăreprezentanții în Parlamentul European și de asemenea, trebuie sădecidădacă vor votul uninominal. Dis-de-dimineațăsecțiile de votare din sudul județului și-au deschis porțile, așteptând primii votanți. Nu s-au înghesuit prea mulți, însă , oamenii preferând sămeargăla biserică sau la târg. O echipăformatădin redactori de la „Vocea Vâlcii” a mers din secție în secție, urmărind modul cum se desfășoarăprocesul de vot. Din păcate, în periplul nostru prin sudul județului am constatat numeroase nereguli, liberalii dovedindu-se a fi mai vicleni decât ceilalți politicieni. Interesant a fost că în toate secțiile de votare, exista câte un delegat al UDMR, care era de fapt membru al Partidului Național Liberal. Majoritatea nu s-au sfiit sărecunoască acest lucru. „Da sunt din partea UDMR, dar am adeziune la PNL. Ni se pare și corect, dar și moral. Dacă putem, de ce nu?” – ne-au spus ei.

Prezențăfoarte slabăla vot

În jurul orei 10.00, în localitatea Galicea prezența la vot era extrem de slabă, vremea neprielnică fiind unul din motivele pentru care oamenii au întârziat săaparăla vot. Astfel, din 3.299 de votanți, nu se prezentaserădecât 50. „Este totuși destul de devreme. Probabil că femeile sunt la biserică , iar bărbații fac treburi prin gospodărie sau sunt în târgul de la Câmpulung. Cred că După amiazăvor ajunge și la vot” – ne-a spus președintele secției de votare. Printre membrii comisiei se afla și Floarea Mălăoiu, care susținea că este delegat din partea UDMR. În momentul în care redactorii Vocea Vâlcii au întrebat-o dacă nu cumva are adeziune la un alt partid, ea a fost nevoităsărecunoască că este membru PNL. Mergem mai departe în localitatea Olanu, la Secția de Votare Nr. 312, unde primul votant a sosit la ora 7.15. Numai că , După el nu au mai venit mulți, iar pe la ora 10.30, din 634 de persoane ce erau înscriși pe listele permanente, votaserădoar 38.

Soția primarului din Drăgoești, „membru” al UDMR

La Secția de Votare Nr. 214 din localitatea Drăgoești, pentru Alegerile europarlamentare votaserădoar 43 de localnici pe listele permanente și 8 pe cele suplimentare. Președintele secției ne-a mărturisit că a avut 58 de cereri pentru urna mobilă, deoarece pacienții Spitalului de Psihiatrie Drăgoești au solicitat să-și exprime votul. Ca și în celelalte secții, din comisie nu lipsea presupusul membru UDMR. Numai că , mare ne-a fost mirarea săaflăm că la acea secție din Drăgoești, așa-zisul membru, era nimeni alta decât soția primarului, Maria Iosuf. Ea a negat că este membru al PNL. În schimb, soțul său, Emilian Iosuf a luat „foc” când l-am contactat telefonic, reacționând ca și cum s-ar simți cu musca pe că ciulă. „Voi ăștia de la ziar nu mai aveți ce dracu’ scrie și d’aia văluați de toți. Care este problema că este delegat din partea PNL? Ea este independentăși dacă ne-au rugat săîi ajutăm, de ce sănu o facem?” – ne-a spus foarte supărat primarul localității Drăgoești, Emilian Iosuf. La o altăsecție de votare din aceiași localitate, am aflat cu surprindere că președintele, Margareta Paraschiv, era vânzătoare, în loc de jurist, avocat sau judecă tor. De asemenea, delegatul UDMR, Ion Popa, a recunoscut cu nonșalanțăcă este liberal.

„Am pus ștampila pe DA la Referendum” – au spus câțiva localnici din Sutești

La ora 12.30, am ajuns în localitatea Sutești, unde din cei 1.500 de votanți se prezentaserădoar 150, în procentaj însemnând doar 10%. Bineînțeles că delegatul UDMR nu lipsea nici de aici, Mihai Dărângăfiind plecat în momentul vizitei noastre săfacă câteva copii xerox. La o altăsecție din comună, Nr. 388, prezența la vot era la fel de scă zută. Din 460 de votanți, se prezentaserădoar 34. Larisa Mihuț, delegatul UDMR, nu a vrut sărecunoască că este membru PNL, deși nu mai știa pe unde săscoatăcă mașa când a fost luatăla întrebări. La ieșire din secție, am întâlnit un grup de localnici, care abia votaserăși trăgeau ultimele concluzii. „Am pus ștampila pe DA la Referendum, pentru că de acum înainte vrem săfim conștienți cu cine votăm și săalegem noi persoana care ne place” – au spus ei.

Consilier liberal, acuzat că vrea săfraudeze alegerile

În localitatea Mitrofani, După ce că drumul era impracticabil, cele două secții de votare erau așezate la o distanțăde 4-5 kilometri una de alta, în condițiile în care erau așteptați la urne peste 900 de localnici. Distanța destul de mare, i-a împiedicat pe oameni săiasăla vot. La secția de votare nr. 301, în jurul orei 13.00, se prezentaserăpentru euroalegeri 56 de persoane, iar pentru referendum doar 52. La Mitrofani, la fel ca și la Referendumul din 19 mai, membrii comisiei de votare făceau reclamații peste reclamații. Prima dintre ele a fost făcutăsâmbătăseara, când consilierul local și membru al comisiei, Dumitru Predescu, a contestat faptul că buletinele de vot și ștampilele nu au fost bine sigilate. El a anunțat atât Biroul Electoral Județean, cât și Poliția, După care a părăsit secția. „A doua zi le-am găsit sigilate așa cum trebuia. Dacă nu era așa, plecam din secție și nu mămai întorceam pentru că nu vroiam săiau parte la o acțiune ilegală” – ne-a spus Dumitru Predescu. Acesta a mai făcut o contestație chiar în ziua votului. El l-a acuzat pe Eugen Coadă, consilier local al PNL, că încearcă săducă urna mobilăprin sat, completând chiar el 20 de cereri, în numele altor persoane ce nu aveau cunoștințăde acest lucru.

Patronul SC Damila din Măciuca l-a amenințat pe vicepreședintele secției

Când am ajuns în localitatea Măciuca, la Secția Nr. 288 atmosfera era extrem de tensionată. Deja la Biroul Electoral Central ajunsese informația că patronul firmei locale Damila SA, Dan Nițu, își transportase angajații la secție cu microbuzul și mașina personală, pentru a vota pe listele suplimentare. Trebuie menționat că majoritatea muncitorilor au domiciliul în alte localități sau în alte județe. Din spusele localnicilor, se pare că Nițu i-a obligat pe aceștia săvinăsăvoteze cu PNL. Dan Nițu este o persoanăcontroversatăîn Măciuca și este un cunoscut membru liberal. Vicepreședintele comisiei de vot, Adrian Miulescu, a încercat săse opunăca muncitorii de la Damila, care aveau domiciliul în localitățile învecinate, săvoteze în grup, explicându-le că trebuie săvoteze la ei în comună. Numai că Dan Nițu nu a fost de acord, și crezându-se un mic Dumnezeu, a început să-l amenințe pe vicepreședinte. „M-a amenințat că îmi face bucata. Chiar așa s-a exprimat. Tot conflictul a început sâmbătăseara, când l-am văzut pe Dan Nițu că face campanie prin comună. Mi s-a părut corect săanunț primarul și Poliția pentru că ceea ce făcea el era ilegal. Mai apoi, azi (25 noiembrie a.c. – n.r.) nu am fost de acord ca angajații săi săvoteze aici, pentru că mulți dintre ei au domiciliul în localitățile învecinate și se puteau duce și acolo. Atunci, a venit Dan Nițu în salăși m-a amenințat” – ne-a mărturisit Adrian Miulescu, vicepreședintele comisiei. Toate informațiile s-au dovedit a fi adevărate, pe listele suplimentare votaseră52 de persoane din localitățile învecinate, dar și din Slatina, Drăgășani, Craiova sau Dolj. Am solicitat aceste liste, numai că delegatul liberal era forte recalcitrant. Practic, el a început săne amenințe subtil, întrebându-ne dacă nu ne este frică săumblăm pe acolo, deoarece oamenii sunt răi și am putea păți ceva. până la urmă, După ce am completat o cerere, am reușit săfotografiem acele liste.