Acasă Arhiva Agenția de Mediu lansează două campanii de protejare a mediului înconjurător

Agenția de Mediu lansează două campanii de protejare a mediului înconjurător

„Vom încerca să-i facem pe oameni săconștientizeze că au nevoie de un mediu înconjurător sănătos. Trebuie să-și concentreze eforturile și săcolaboreze pentru ca, împreună, săstopăm degradarea stratului de ozon, în scopul asigurării sănătății  generațiilor prezente  și  viitoare” – ne-a declarat Narcisa Urea, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea

Ziua de 16 septembrie, în calendarul evenimentelor ecologice, este dedicată”Zilei Internaționale pentru Protecția Stratului de Ozon”. Acest eveniment este sărbătorit în toată lumea încă din 19 decembrie 1994, marcând astfel semnarea în anul 1987, a Protocolului de la Montreal(Canada) privind substanțele care epuizeazăstratul de ozon. Protocolul este un act juridic prin care s-a impus controlul riguros în fiecare țară semnatarăasupra importului și consumurilor substanțelor care afecteazăstratul de ozon, în principal compușii gazoși cu conținut de fluor, clor și brom care, în condițiile iradierii intense cu razele ultraviolete din stratosferă, devin puternic reactivi. Efectul reducerii stratului de ozon  ca urmare a emisiilor în atmosferăa substanțelor menționate, acel fenomen intitulat „gaura în stratul de ozon”, se manifestăatât prin diminuarea capacității de ecranare a radiațiilor solare, cât și prin afectarea stabilității climei, cu perturbații semnificative la nivel global. Dintre implicațiile majore datorate distrugerii stratului de ozon menționăm: riscul crescut al cancerului de piele, bolile oculare, afectarea sistemului imunitar, reducerea numărului de specii biologice, afectarea lanțurilor trofice din mediul marin prin distrugerea organismelor din  veriga de bază.

Pentru a marca acest eveniment, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vâlcea va organiza o serie de activități. Inspectorii vor distribui în teritoriu, în principal în instituțiile publice și în unitățile de învățământ, pliante și afișe cu tema „Salvați stratul de ozon!”. „Vom încerca să-i facem pe oameni săconștientizeze că au nevoie de un mediu înconjurător sănătos. Trebuie să-și concentreze eforturile și săcolaboreze pentru ca, împreună, săstopăm degradarea stratului de ozon, în scopul asigurării sănătății  generațiilor prezente  și  viitoare” – ne-a declarat Narcisa Urea, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea. Mai mult decât atât, în perioada 16 – 22 septembrie a.c., în trei orașe din județul Vâlcea va fi declanșatăo campanie de protejare a mediului înconjurător. „această campanie va fi dusăîn Băile Govora, Rm. Vâlcea și Băile Olănești. Ideea este, ca pentru o săptămână, vâlcenii sărenunțe la mașinile personale și sămeargăori pe jos, ori cu mijloacele de transport în comun. În această campanie vom colabora cu autoritățile locale și județene” – ne-a mai spus Narcisa Urea.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.