Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

LACRIMI DE DURERE

Bilanț tragic la Oltchim: un mort și patru răniți

Prima care a fost transportatăla ambulanțăa fost Elena Ancuța. Ea era așteptatăla ușăde soțul, Ion Ancuța,  și fiul ei. Când a fost scoasăpe ușă, fiul ei, cu ochii în lacrimi, s-a așezat la că pătâiul ei: „Rezistămami, rezistăte rog ! Nu muri !”. Cu lacrimile curgându-le pe obraji, rudele Elenei Ancuța o priveau pe femeia transfigurată, care plecase de dimineațăde acasăsănătoasăpentru a merge la muncă ” în jurul orei 17.00, la Spitalul Floreasca din București, ea a murit din cauza unui stop cardio – respirator

Haos mare marți, 14 august a.c., la Spitalul Județean de UrgențăVâlcea. În jurul orei 12.00 cele cinci victime ale accidentului de la Combinatul Oltchim au fost aduse de urgențăla UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Trei dintre ele, Elena Ancuța – 41 de ani, Marian Bănescu – 47 de ani și Daniela Creangă- 28 de ani, aflate în stare foarte gravă, au fost duse direct în sala de operații. Ceilalți doi răniți, Gheorghe Sinescu – 42 de ani și Georgeta Gherghe – 47 de ani, După ce au primit primele ajutoare, au fost internați în secția de chirurgie a unității spitalicești.

Între viață și moarte

Elena Ancuța, Marian Bănescu și Daniela Creangăau ajuns la spital în stare critică , având arsuri de gradul III și IV pe 80 – 90% din suprafața corpului. În cel mai scurt timp, sălile de operație au fost eliberate și o echipăde medici vâlceni (chirurgi, neuro – chirurgi, oftalmologi, cardio – vasculari, oreliști, anesteziști) au lucrat mână-n mânăpentru a le salva viața celor trei. Ei au reușit să-i stabilizeze și săle panseze pielea arsăîn urma deflagrației. Între timp, însă , medicii de la Serviciul de AmbulanțăVâlcea au solicitat un elicopter SMURD. Starea Elenei Ancuța a început săse agraveze din ce în ce mai mult. Pe lângă arsurile de gradul III ȘI IV pe 90% din suprafața corpului, femeia mai avea un traumatism cranio-cerebral deschis și un traumatism abdominal. Medicii erau din ce în ce mai rezervați în ceea ce privește șansele ei de supraviețuire. În jurul orei 14.20, pe stadionul municipal din Zăvoi a aterizat un elicopter al Ministerului Internelor și Reformei Administrative (MIRA) care avea la bord un echipaj complet al SMURD-ului.

 Profesionalism

La intrarea Unității de Primiri Urgențe, așteptau pregătite trei ambulanțe, gata oricând sătransporte răniții. Trebuie săremarcă m faptul că , auzind zvonul producerii accidentului la Combinatul Oltchim, mai mulți medici, asistenți medicali și infirmieri, ce se aflau în timpul liber, au venit imediat la spital pentru a da o mânăde ajutor. Așa s-a întâmplat și cu medicul specialist Florin Nicolae, care a  venit la spital, știind că una dintre colegele sale, ce era de gardă, avea nevoie de ajutor. Astfel, După ce elicopterul a aterizat pe stadion, medicii și asistenții de pe ambulanțăau mers în Secția de Terapie Intensivăpentru a-i pregăti pe cei trei răniți pentru transportul până la stadion. Rând pe rând, cadrele medicale au început să-i bage în ambulanțe.

 „Rezistămami, rezistăte rog ! Nu muri !” – spunea fiul Elenei Ancuța

În fața Unității de Primiri Urgențe s-au strâns majoritatea rudelor celor răniți. Ei îi întrebau pe medici numele victimelor, privindu-i pe aceștia cu ochii plini de speranță. În momentul în care aflau că printre răniți se aflăși cei apropiați lor, izbucneau în plâns. Prima care a fost transportatăla ambulanțăa fost Elena Ancuța. Ea era așteptatăla ușăde soțul, Ion Ancuța,  și fiul ei. Când a fost scoasăpe ușă, fiul ei, cu ochii în lacrimi, s-a așezat la că pătâiul ei: „Rezistămami, rezistăte rog ! Nu muri !”. Cu lacrimile curgându-le pe obraji, rudele Elenei Ancuța o priveau pe femeia desfigurată. „Nu știu ce s-a întâmplat. Știu că a plecat la muncă de dimineațăși acum am fost anunțat că a avut un accident” – spunea soțul Elenei. Medicii care au însoțit-o până la ambulanțăerau îngrijorați și spuneau că este într-o stare foarte gravă. Pe ceilalți doi, cadrele medicale reușiserăsă-i stabilizeze. Apoi, cei trei răniți au fost transportați, spre stadionul municipal, cu ambulanțe medicalizate, însoțite de două mașini de poliție.

Ultimele cuvinte

La stadionul municipal din Zăvoi, echipa SMURD-ului aștepta sosirea răniților. Echipați și gata să-i preia, ei au intrat în ambulanțe pentru a-i pregăti de zbor. Acolo erau prezenți și managerul Spitalului Județean, Georgeta Săliște, directorul Autorității de Sănătate Publică Vâlcea, Adriana Gheniță, precum și primarul Râmnicului, Mircea Gutău. După ce au fost conectați la aparate și le-au fost puse măști de oxigen, victimele au fost transportate la elicopter. Elena Ancuța, femeia care se afla în starea cea mai gravădintre toți trei, în momentul în care era mutatăde pe o targăpe alta, cerea apăîn continuu: „Vreau apă Dați-mi apă Nu mai pot Mădoare Nu mai pot săstau aici”. Acestea au fost ultimele cuvinte ale femeii în orașul în care a trăit o viață. Asta pentru că , în jurul orei 17.00, la Spitalul Floreasca din București, ea a murit din cauza unui stop cardio – respirator. „Elena Ancuța este într-o stare foarte gravă. Pe lângă șocul post – combustional și arsura pe o supraFață mare din corp, are și un traumatism cranio – cerebral ce necesităinvestigații suplimentare. Pe lângă acestea ea mai are și un traumatism abdominal. Ceilalți doi pacienți sunt relativ stabilizați, în sensul că cei de la Terapie intensivăau reușit săstabilizeze starea lor. Pulsul este în limite normale, tensiunea arterialăse menține la valori rezonabile. Elicopterul este dotat cu tot ce trebuie și are la bord o echipăcomplexăde medici, existăposibilitate de reanimare fără doar și poate, numai că starea pacientei este critică „ – spunea înainte de decolare Bogdan Matei, medic primar medicinăde urgențăîn cadrul SMURD. Victimele Marian Bănescu și Daniela Creangăau ajuns la Spitalul de Urgențăde Chirurgie Plastică , Reparatorie și Arși București și au fost operați de urgență. Momentan ei sunt internați la Terapie Intensivă, starea lor fiind stabilă.

Ceilalți doi muncitori ai Combinatului Oltchim, Gheorghe Sinescu și Georgeta Gherghe, ce au fost internați la Secția de Chirurgie din cadrul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea au fost transportați și ei marți, 14 august a.c., în jurul orei 15.30, cu ambulanțele, la Spitalul de Urgențăde Chirurgie Plastică , Reparatorie și Arși București. Medicii afirmăcă starea lor de sănătate este bună, dar vor rămâne în continuare sub supraveghere medicală.