Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lăcrămioara Bălan învață tinerii să spună NU discriminării

„Ne adresăm în special tinerilor pentru că ei sunt mai receptivi. Ei sunt viitorul țării și noi avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Anul 2007 este declarat de Uniunea Europeană „Anul egalității de șanse”. Copiii trebuie săpornească în viațăcu alte gânduri, pure și săse accepte așa cum sunt” – ne-a declarat Lăcrămioara Bălan, director al Direcției de Solidaritate Socialăși Protecția Familiei Vâlcea

 

Egalitatea de șanse este de foarte mult timp reglementatăîn Europa. Și la noi legislația asigură, din păcate doar pe hârtie, egalitatea femeilor cu bărbații. Practic, însă , discriminarea e încă destul de răspândită, mai ales în zonele rurale. Conform unui raport recent 60% dintre cei întrebați considerăcă o mamăcare lucreazăpoate aibăgrijăde copiii ei ca și una care nu lucrează. Mai mult, 53% dintre persoane  cred că studiile universitare sunt în mai mică măsura importante pentru fete, iar 51% sunt de părere că bărbații conduc mai bine afacerile decât femeile. Discriminarea ca formă de marginalizare este un fenomen încă prezent în societate, fiind atât de obișnuităîncât e consideratănormalăde că tre foarte mulți romani.

„Anul egalității de șanse” în Uniunea Europeană

În județul Vâlcea, o statistică referitoare la discriminare, fie ea de religii, de sex sau de orientări sexuale, nu s-a făcut. Cu toate acestea, autoritățile locale au încercat în nenumărate rânduri săatragăatenția populației asupra acestei probleme, înființând chiar, anul trecut, o comisie a egalității de șanse. Acum, directorul Direcției de Solidaritate Socialăși Protecția Familiei (DSSPF) Vâlcea, Lăcrămioara Bălan, organizeazăo acțiune ce are ca scop combaterea discriminării. Împreunăcu Biblioteca județeană Vâlcea și cu Consiliul Județean al Elevilor, Lăcrămioara Bălan va organiza în data de 22 mai a.c., un concurs de afișe și video-clipuri. La eveniment se estimeazăcă vor participa peste 100 de tineri. Primele afișe vor fi premiate, iar lucrarea copilului care va câștiga primul loc va fi declaratăsimbolul județului Vâlcea în domeniul egalității de șanse. „Ne adresăm în special tinerilor pentru că ei sunt mai receptivi. Ei sunt viitorul țării și noi avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Anul 2007 este declarat de Uniunea Europeană „Anul egalității de șanse”. Copiii trebuie săpornească în viațăcu alte gânduri, pure și săse accepte așa cum sunt” – ne-a declarat Lăcrămioara Bălan. Directorul DSSPF Vâlcea spune că la eveniment vor fi invitate persoane cu disabilități, rromi, oameni cu orientări sexuale diferite sau de religii diferite. Aceștia vor fi sfătuiți săle povestească tinerilor despre momentele din viața lor în care au fost discriminați de societate.