Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

La Congres pesedistii il sustin pe Mircea Geoana

        ” sub privirile nemulțumite ale președintelui Senatului, Nicolae Văcă roiu, deputatul Aurel Vlădoiu a citit rezoluția de susținere a actualului președinte al PSD, Mircea Geoană la Congresul din 10 decembrie

 

        Pesediștii vâlceni s-au strâns sâmbătă, 25 noiembrie a.c. în număr mare la Casa Sindicatelor cu ocazia desfășurării conferinței extraordinare a organizației județene Vâlcea. Unul din scopurile acestei întâlniri a fost desemnarea celor 30 de delegați și 17 invitați la congresul partidului din data de 10 decembrie a.c. La conferință a participat și președintele Senatului, Nicolae Văcă roiu, cel care a și condus lucrările conferinței.

S-a văzut că organizatorii conferinței au făcut eforturi ca totul să se desfășoare ca la carte, ba chiar la prezidiu, au schimbat aranjamentul, renunțând la masa mare de până acum.

Aproape toți vorbitorii s-au axat pe atacuri la adresa Puterii, dar au adus în discuție și problemele existente în PSD. Cel mai des au fost auzite apelurile la unitatea partidului. Președintele organizației PSD Vâlcea, Ioan Cîlea, a vorbit despre profesionalismul membrilor PSD, denumindu-i „profesioniștii stângii”. „Alianța nu are forță, nu are oameni competenți pentru a conduce destinele județului, în schimb PSD-ul este pregătit oricând să arate ce poate. Cei 15.000 de membrii PSD sunt cu adevărat o forță la Vâlcea” a declarat Ioan Cîlea în fața celor 600 de pesediști vâlceni, adăugând că la congres, PSD Vâlcea va susține candidatura lui Mircea Geoană. Nici veteranul partidului, secretarul executiv Dumitru Persu, nu s-a lăsat mai prejos, având un discurs tonic și dinamic: „Vă mulțumesc dvs., celor care sunteți în sală pentru că ați rămas lângă noi, suportând toate nemerniciile actualei Puteri. Acești neaveniți și impostori care au venit la putere După 2004 și-au arătat neputința”.

        Candidatul PSD pentru funcția de primar al Râmnicului, consilierul local Gigi Matei le-a mulțumit colegilor de partid pentru că au încredere în el și l-au desemnat drept candidat: „Este o sarcină grea având în vedere că mă voi lupta cu un adversar redutabil. Avem de înfruntat un adversar puternic care a câștigat în 2004 cu ajutorul nostru. Deși Mircea Gutău este cercetat penal și a fost arestat, în momentul eliberării a fost primit la Râmnic cu aplauze și flori. Trebuie să recunoaștem că a făcut ceva în Râmnic. Eu îmi propun să aduc un număr mare de alegători la urne și să realizeze un procent de 50%”.

Fostul deputat, Vasile Bleotu, nu s-a dezis de vechile obiceiuri, susținând în fața delegaților că în acest moment PSD-ul are nevoie și de viclenia lui Hrebenciuc: „Este de apreciat că există competiție în partid. Acest lucru arată democrația din PSD. În acest moment, partidul suferă de hemoragie electorală și ne trebuie performanță pentru a ajunge la pragul de 40% în sondaje. Avem nevoie de viclenia lui Hrebenciuc, de stânga lui Iliescu și de ambiția lui Rus”.

La conferință s-a mai stabilit și care vor fi cei care vor candida pentru Consiliul Național al PSD la congres. Aceștia sunt: Ion Cîlea, Rovana Plumb, Aurel Vlădoiu, Mihail Popescu, Dumitru Persu, Ioana Liță, Ștefan Prală, Costi Rădulescu, Vasile Bleotu, Ion Tudor, Ilie Amuzan, Nicolae Voicescu, Gheorghe Mitrache și Gigi Matei.   

        Văcă roiu îi ia apărarea lui Adrian Năstase

        După ce vreme de aproape un an, liderii marcanți ai PSD s-au ferit să facă vreo declarație publică de sprijin pentru Adrian Năstase, la Vâlcea, Nicolae Văcă roiu a susținut că Năstase mai poate juca un rol important în PSD: „Adrian Năstase este un om de valoare, cu ținută, cu o pregătire profesională excelentă, dar și cu experiență politică . Problemele lui Năstase sunt personale. Împotriva lui a fost o acțiune politică foarte bine pusă la punct. Acum văd că mătușa Tamara a că zut și nu a mai rămas decât problema cu importurile din China. Cred că Adrian Năstase va juca un rol important în partid dacă își rezolvă problemele cu legea”. Deși a fost tranșant în ceea ce-l privește pe Adrian Năstase, președintele Senatului s-a ferit să spună pe cine va susține și va vota la congresul din 10 decembrie: „Am declarat și la București și același lucru îl voi spune și acum. Mă voi hotărî pe cine susțin în funcție de candidați. Mircea Geoană este un coleg foarte bun și După cum bine știți, a făcut parte din echipa mea. însă , ceea ce îi reproșez este faptul că nu a avut forța să se impună”.

        până acum, trei candidați și-au lansat în mod oficial candidatura pentru șefia PSD. Este vorba despre Mircea Geoană (actualul lider al partidului), Sorin Oprescu (președinte PSD București) și senatorul Antonie Iorgovan, care și-a argumentat candidatura pe faptul că poate fi mai credibil decât Mircea Geoană. În replică , Geoană a declarat: „Toni Iorgovan este un om care de multe ori, ca orice om talentat și cu o iscuțime a minții, se pune invers cu șefii, dar, După 10 decembrie, vom rămâne cu toții colegi și prieteni”. Totodată, Mircea Geoană a lansat un apel la unitatea partidului, „indiferent care va fi rezultatul congresului extraordinar din data de 10 decembrie”. Alegerile pentru desemnarea președintelui PSD vor avea loc pe 10 decembrie, la ședința Congresului extraordinar al acestei formațiuni politice.

Magda Tolea