Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

JUSTITIA A FACUT DREPTATE IN CAZUL GUTAU – DICU

     ” Rațiunea a învins abuzurile de până acum” la doar câteva minute După ce a fost eliberat, Mircia Gutău a declarat: „A fost o experiențăpe care n-o doresc nimănui. Vreau săle mulțumesc prietenilor, familie, preoților care s-au rugat pentru mine și nu în ultimul rând râmnicenilor pe care i-am simțit aproape de mine și care au crezut în nevinovăția mea. Acum am văzut care îmi sunt prietenii adevărați”

 

       După mai bine de patru luni de detenție, primarul Mircia Gutău a revenit printre râmniceni. Vineri, 10 noiembrie a.c., magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis punerea în libertate atât a lui Mircia Gutău, cât și a lui Nicolae Dicu. Ei au fost puși sub acuzare de procurorii DNA, în urmăcu aproximativ patru luni de zile, pentru infracțiunea de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. Recursul de vineri a avut drept scop casarea încheierii date de Tribunalul Alba Iulia în data de 6 noiembrie a.c. Reamintim că Tribunalul Alba Iulia a hotărât menținerea măsurii arestării preventive.

       Pledoaria avocaților

       Așadar, la primele ore ale dimineții, familia, prietenii și susținătorii lui Mircia Gutău au pornit spre Alba Iulia pentru a-i fi alături. Procesul era programat la ora 10.00, însă , datoritănumărului mare de cazuri, dosarul celor doi edili râmniceni s-a luat în discuție abia în jurul orei 13.00. Primarul Gutău a fost reprezentat de trei avocați: maestrul Octavian Fieroiu, Cristian Sârbu și Viorel Jivean. Primul care a luat cuvântul a fost avocatul Octavian Fieroiu care le-a arătat celor trei judecă tori că împotriva lui Mircia Gutău nu existănicio probăconcludentăcare sămotiveze menținerea acestuia în arest. Mai mult, avocatul le-a recomandat procurorilor DNA „săse resemneze cu faptul că acest dosar este un eșec și sănu forțeze nota”. „Eu strig în fața dumneavoastrăcă nu existănicio probăcare săateste vinovăția lui Mircia Gutău. Menținerea lui în arest este o nedreptate strigătoare la cer” a spus maestrul Octavian Fieroiu. Cei trei judecă tori care au format completul de judecatăau rămas uimiți în momentul în care avocatul Viorel Jivean s-a ridicat în picioare pentru a susține, la rândul său, cauza primarului Mircia Gutău. Trebuie sămenționăm că Viorel Jivean a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

       La un moment dat, președintele completului de judecatăl-a întrebat consternat: „Dumneavoastrăintrați în acest moment în proces?”. Răspunsul avocatului a fost unul pe măsură: „Da, doamnăjudecă tor. Voi intra chiar acum, pentru că în cei 28 de ani de când profesez nu am văzut un dosar mai bizar. Deși împotriva lui Mircia Gutău nu existănici măcar un indiciu de vinovăție, totuși el este arestat. Nu am mai văzut așa ceva în viața mea „ a spus Viorel Jivean. A urmat pledoaria avocatului lui Nicolae Dicu, Constantin Dinu, argumentele procurorului DNA, După care președintele completului de judecatăle-a dat cuvântul celor doi edili. „Sunt de patru luni arestat și văspun sincer că în acest timp nu am reușit sărealizez unde am greșit. Nu cer mila nimănui, vreau doar săfiu judecat în stare de libertate”– a spus Mircia Gutău.

La Alba Iulia a fost prezent și preotul Statie Burluși, confesorul edilului Gutău. Pe tot parcursul procesului, preotul s-a rugat. La sfârșit, în momentul în care judecă torii se pregăteau săpărăsească sala, preotul a spus: „Săvăbinecuvânteze Dumnezeu și săvălumineze pentru a da o hotărâre dreaptă”.

       Decizia Curții de Apel Alba Iulia         

       După mai bine de două ore de așteptare, președintele completului de judecatăa făcut cunoscutăhotărârea: Curtea de Apel Alba Iulia admite recursurile declarate de inculpați, caseazăîncheierea penalăatacatăsub aspectul menținerii măsurii arestării preventive și rejudecând dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivăde a nu părăsi țara fărăîncuviințarea instanței de judecată. Instanța impune totodatăinculpaților Gutău Mircia și Dicu Nicolae ca pe durata măsurii sărespecte următoarele obligații: săse prezinte la organul judiciar ori de câte ori sunt chemați; sănu-și schimbe locuința fărăîncuviințarea organului judiciar; sănu dețină, sănu folosească și sănu poarte nici o categorie de arme. Poliția municipiului Râmnicu Vâlcea va verifica periodic respectarea măsurilor dispuse de instanța de judecată. Instanța atrage atenția inculpaților că , în caz de încă lcare cu rea-credințăa măsurii sau obligațiilor impuse de organul judiciar, se poate lua Față de aceștia măsura arestării preventive. În concluzie, Curtea de Apel Alba Iulia a decis punerea de îndatăîn libertate a inculpaților Gutău Mircia și Dicu Nicolae, dacă nu sunt arestați în altăcauză. Deciziile pronunțate astăzi de Curtea de Apel Alba Iulia sunt definitive”.  Cei peste 40 de susținători ai primarului Gutău au izbucnit în plâns. Preotul Statie Burluși s-a închinat spunându-i președintelui completului de judecată: „Dumnezeu v-a luminat și ați luat o decizie dreaptă”.  

       „Domnule primar, haideți sămergem acasă!”

       Aflarea hotărârii Curții de Apel Alba Iulia a creat multăbucurie în rândurile susținătorilor lui Mircia Gutău. Nerăbdarea de a-l vedea liber și de a-l strânge în brațe i-a cuprins pe toți. S-au urcat în mașini și au pornit în trombăspre Penitenciarul de MaximăSiguranțăAiud, acolo unde, pe vremea comuniștilor, erau închiși deținuții politici. Ajunși acolo, râmnicenii susținători ai edilului șef au îndurat timp de aproximativ patru ore frigul de afară. însă nu le păsa prea tare. Așteptau cu nerăbdare momentul în care Mircia Gutău și Nicolae Dicu vor ieși pe poarta penitenciarului. Prezent și el la penitenciar, Octavian Fieroiu a cerut permisiunea de a intra la clientul său pentru a-i da vestea cea mare. Mircia Gutău aștepta fărăsperanțădecizia magistraților din Alba Iulia. În momentul în care Octavian Fieroiu i-a spus „Domnule primar, haideți sămergem acasă!”, edilul râmnicean a izbucnit în plâns de fericire. Nu mai avea de așteptat decât câteva ore până să-și strângăîn brațe familia și prietenii.

       Gutău și Dicu, în sfârșit, liberi

       În jurul orei 20.00, toate formalitățile erau încheiate, poarta penitenciarului s-a deschis și i-a eliberat pe cei doi edili. În acel moment, familiile celor doi i-au strâns tare în brațe pentru a se asigura că nu este o iluzie. Mircia Gutău și Nicolae Dicu și-au îmbrățișat prietenii cu lacrimi în ochi. Primele cuvinte ale primarului Râmnicului rostite au fost: „Am trăit o experiențăpe care n-o doresc nimănui. Vreau săle mulțumesc prietenilor, familiei, preoților care s-au rugat pentru mine și nu în ultimul rând râmnicenilor pe care i-am simțit aproape de mine și care au crezut în nevinovăția mea. Acum am văzut care îmi sunt prietenii adevărați”. După toate aceste momente emoționante, cei doi s-au urcat în mașini și au pornit spre casă. Pe drum, la Seaca, edilii au fost așteptați cu flori de foștii lor colegi din Partidul Democrat. Nu a poposit prea mult pentru că în fața casei sale, Mircia Gutău era așteptat de râmniceni care vroiau să-i spunăcât de mult se bucurăde venirea lui acasă. Mașina primarului a ajuns în Râmnic în jurul orei 23.00. Senatorul Dorel Jurcan îl aștepta și el cu nerăbdare. Ajuns acasă, Gutău și-a îmbrățișat soția, După care a mers la primărie. Acolo erau alți oameni, care-l așteptau pentru a se bucura împreună.

Claudia Stanciu