1

Jurnalistii valceni insultati de oamenii lui Francu pe Internet

Presa ultimelor zile a exultat în informații privind arestarea preventivăa celor doi edili râmniceni, Nicolae Dicu și Mircea Gutău pentru luare de mită. Imagini șocante cu cei doi încă tușați și păziți de mascați au fost prezentate de toate televiziunile centrale, din orăîn oră. Timp de mai bine de 24 de ore, Râmnicul a fost în stare de șoc. Deși se anunțase că Mircea Gutău a fost pus în libertate de instanța Tribunalului București, acesta și-a recă pătat, la propriu, libertatea abia în După amiaza zilei de sâmbătă, 8 iulie a.c.

      Ziarele centrale au acordat spații ample cazului de luare de mităde la Rm. Vâlcea. Cum era și normal, au apărut și cârtitorii de serviciu, „formatorii de opinie” care se ascund în spatele unor pseudonime, cei care-și dau cu părerea pe paginile de Internet a ziarelor naționale. Spațiile on-line destinate comentariilor cititorilor vizavi de acuzația de luare de mităa celor doi edili râmniceni au abundat în mesaje, care mai de care mai acuzatoare, scrise într-o limbăromânăde lemn. Încerc sătrec peste faptul că unii forum-iști habar n-au de minimele noțiuni de limba română, însă nu înțeleg cum de pot săaparămesaje ce conțin vulgarități dezgustătoare. Și cum se poate întâmpla așa ceva, în condițiile în care pe site-urile publicațiilor  centrale se aratăcă își rezervădreptul de a selecta mesajele primite de la cititori? Mai apoi, inexplicabilămi se pare și ferocitatea cu care „formatorii de opinie” de pe Internet sar la gâtul jurnaliștilor vâlceni, pe care-i jignesc ca la ușa cortului. Ziariștii vâlceni sunt puși la zid și acuzați de acte și fapte de-a dreptul bizare.

      Eu, în calitate de jurnalist, nu pot săaccept și săle permit unora care se ascund în spatele unor pseudonime săjignească profesia de jurnalist și pe ziariștii vâlceni. Nu spun că toți sunt buni profesioniști și morali, numai că nu-i poți băga pe toți în aceeași oală. Și cu alte ocazii, am susținut că jurnaliștii nu pot fi altfel decât societatea românească , în ansamblul ei. Sigur, că și printre noi sunt mere stricate, dar nu toți sunt la fel.

În atare condiții, mi s-a părut normal săintervin on-line. Numai că eu, care am cei 7 șapte de acasă, iar părinții mei m-au învățat să măprezint atunci când dialoghez cu cineva, mi-am dat numele real și mi-am expus punctul de vedere vizavi de acuzațiile aduse jurnaliștilor vâlceni. Iatămesajele pe care le-am primit:  Ziariste vâlcene de 2 lei de baiatul (08-07-2006 23:04) Nu vămai kkti pe voi că sunteți ziariste de onoare. Într-un oraș cu o presăsănătoasănu se putea săse întâmple ce s-a întâmplat în Vâlcea. Sunteți 20 de publicații într-un oraș de 100.000 locuitori și nici un ziar nu a luat atitudine la dezastrul urbanistic care l-a declanșat mafiotul astă. V-a cumpărat cu niște biscuiți și niște cafele la conferințele de presă.

„Ziariste vâlcene de 2 lei (II) de baiatul (08-07-2006 23:05) Săriți de c..r în sus pentru că văsimțiți cu musca pe că ciulă. Să-mi arătați și mie un articol negativ la adresa lui Gutău scris în ultimele 6 luni și eu mănânc ziarul ăla. 20 de ziare? 20 de fițuici care nu sunt bune nici de șters la c..r.  Iar voi ziariste de 2 lei, poate După întâmplarea asta vărecă pătați coloana vertebrală, poate văspălați rușinea prin anchete profesioniste la adresa corupției din administrația locală. Dar nu prea cred. Lașitatea e la locul ei. Sunteți mânjite și voi și ceilalți ziariști”.

      Citind asemenea mesaje insultătoare și vulgare, o frazămi-a atras atenția în mod deosebit și anume „Să-mi arătați și mie un articol negativ la adresa lui Gutău scris în ultimele 6 luni și eu mănânc ziarul ăla”. Dragi cititori, această frazăo spune cu emfază, ori de câte ori are ocazia, deputatul PNL, Emilian Frâncu. Ne-a spus-o și nouăîntr-o discuție, atunci când venise săne cerșească bunăvoința sănu mai scriem de șpăgarul din PNL Vâlcea, mâna lui dreaptă, Ion Nicolae.

      Mi-e greu săcred că ar fi scris chiar Emilian Frâncu aceste mesaje, dar cu siguranțăs-au găsit destule cozi de topor, gata oricând să-i satisfacă dorința șefului liberal. Deputatul PNL este un erudit și încă mai vreau săcred că în vocabularul domniei sale nu existăasemenea cuvinte.

Așadar, iată, cine sunt cei din spatele mesajelor de pe Internet. Oameni care-și freacă mâinile de bucurie și așteaptădeznodământul acestei povești, tocmai pentru a-și promova ei interesele în Primăria Râmnicului. Numai că „Nu mor caii când vor câinii”.