Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

JUDECATORUL CORNOIU A FOST SALVAT DE COLEGII LUI

        „Corb la corb nu-și scoate ochii”

 

         Judecă torul Dănuț Cornoiu, președintele Secției Civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), nu va mai fi exclus din magistratură pentru implicarea sa în scandalul legat de casa în care locuiesc părinții ministrului justiției, Monica Macovei. Un complet format din nouă colegi ai săi – magistrați ai aceleiași instanțe – a admis recursul împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l exclude din rândul judecă torilor. Colegiul de Conducere se va întâlni în zilele următoare pentru a lua în discuție dacă Dănuț Cornoiu poate rămâne președinte al Secției Civile și de Proprietate Intelectuală deoarece, potrivit legii, dacă un magistrat a fost sancționat nu poate ocupa o funcție de conducere.

         Președintele Secției Civile și de Proprietate Intelectuală din cadrul instanței supreme, vâlceanul Dănuț Cornoiu, a fost salvat de la excluderea din magistratură de Completul de nouă judecă tori de la aceeași instanță. Judecă torii au admis recursul făcut de Cornoiu împotriva deciziei de excludere din magistratură luată în această primăvară de Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia a fost motivată prin faptul că judecă torul ar fi mutat un dosar, aflat pe rolul secției pe care o conducea, de la un complet la altul. această mutare de judecă tori s-ar fi făcut pentru a favoriza o familie care locuia în același imobil cu părinții ministrului justiției, Monica Macovei. Completul de nouă judecă tori a decis că măsura este prea dură și a stabilit o pedeapsă mai blândă: diminuarea cu 15% a îndemnizației de încadrare, pe o perioadă de trei luni. Decizia este definitivă. În urma hotărârii, potrivit noilor reglementări care stabilesc că magistrații care au primit sancțiuni nu mai pot ocupa funcții de conducere, Colegiul de Conducere al Curții Supreme urmează să ia în discuție revocarea din postul de președinte Secția Civilă și de Proprietate Intelectuală. Recursul vâlceanului Dănuț Cornoiu a fost admis cu majoritate de voturi; doar unul dintre cei nouă judecă tori din complet a apreciat că judecă torul ar trebui exclus din magistratură. Ceilalți 8 judecă tori nu au uitat că se poate să le vină și lor rândul să răspundă pentru incorectitudinile pe care le-au comis în multe dosare. Și, au acționat pe principiul „corb la corb nu-și scoate ochii”. până când magistrații nu vor da socoteală de modul în care își desfășoară activitatea în instrumentarea dosarelor, vor face exact așa cum le dictează interesul sau incompetență. Câți magistrați au fost sancționați de CSM de modul inadecvat în care fac cercetările? De ce nu dau socoteală de felul în care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu ? Sunt plătiți din bani publici, cu niște salarii de zeci de ori mai mari de cât românii de rând, cu pensii speciale de zeci de milioane, iar ei fac ce vor în aceste dosare, fără să răspundă nici măcar atunci când sunt evidente reaua credință sau gravă neglijență!

         Istoric

         În 28 martie a.c., judecă torul Dănuț Cornoiu a fost exclus din magistratură de că tre CSM, el continuându-și atribuțiile la Înalta Curte de Casație și Justiție. În paralel cu acțiunea disciplinară declanșată împotriva acestuia (care s-ar fi implicat în transferarea unui dosar de la un complet de judecată la altul, pentru a intra un judecă tor care avea interes în cauză), procurorii anticorupție au început verifică ri legate de modul de repartizare a cazului. Procurorii anticorupție și-au declinat competența în favoarea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, întrucât au constatat elemente constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, și nu fapte de corupție. După o lună, procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică au stabilit că judecă torul Dănuț Cornoiu nu a avut nici o implicare în repartizarea dosarului respectiv, nesemnând nici o rezoluție în acest sens. DNA nu a constatat fapte de corupție în ce privește soluția prin care instanța supremă a dat câștig de cauză părinților ministrului justiției, Monica Macovei, dar a trimis dosarul la Parchetul instanței supreme pentru alte investigații. Concret, DNA și-a declinat competența în favoarea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, întrucât a constatat elemente constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, și nu fapte de corupție.

Raul Pop