Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Jandarmii și-au câștigat locul în topul încrederii oamenilor prin onestitate, disciplină și respect”

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, prin rezultatele pe care le-a obținut în timp, se aflăprintre unitățile apreciate de conducerea Jandarmeriei Române.  De aceeași apreciere ne bucurăm și din partea vâlcenilor, care văd în noi garanții drepturilor și libertăților pe care le au” – spune inspectorul șef

 

Zilele trecute, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, colonel Ion Idu a mărturisit publicației Vocea Vâlcii, în cadrul unui interviu, că „tinerii observăcă viața de jandarm nu este o alee presăratăcu flori, ci un drum marcat de provocă ri și primejdii, dar care îți oferăsatisfacția de a fi permanent în apropierea oamenilor”. Ion Idu mai spune că vâlcenii au început săaibăîncredere în oamenii instituției pe care o conduce din momentul în care au văzut că jandarmii își duc la îndeplinire misiunile și militeazăpentru binele cetățenilor.

 

Reporter: Domnule colonel Ion Idu, dați-ne câteva date despre Jandarmeria Românăși unitatea pe care o conduceți.

Ion IDU: Astăzi Jandarmeria Românăși Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, ca structurăcomponentă, se aflăîn elita jandarmeriilor europene ca membru deplin al Asociației Polițiilor și Jandarmeriilor Europene și Mediteraneene cu statut militar (F.I.E.P.). Acest lucru situeazăinstituția noastrăprintre primele structuri naționale integrate în comunitatea Europeană . De fapt, Jandarmeria Românăeste văzutăpeste hotare ca o structurămilitarăserioasă, modernăși dornică de performanță, așa încât, acceptarea ei în F.I.E.P. vine ca o confirmare a acestor realități. Toate contactele, consultările, schimburile de experți, sprijinul logistic primit, fac Jandarmeria o forțăEuropeană , un real furnizor de încredere și stabilitate continentală. Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, prin rezultatele pe care le-a obținut în timp, se aflăprintre unitățile apreciate de conducerea Jandarmeriei Române.  De aceeași apreciere ne bucurăm și din partea vâlcenilor, care văd în noi garanții drepturilor și libertăților pe care le au.

Rep.: În ce domeniu este solicitată, cel mai des, intervenția jandarmilor din județul Vâlcea?

I.I.: Așa cum văspuneam anterior principalele misiuni ale jandarmilor stabilite de lege sunt de a asigura și restabilit ordinea și liniștea publică . În principal, la telefonul 112, vâlcenii sunăpentru a se interveni în aplanarea unor conflicte, la pedepsirea celor care taie ilegal arborii din fondul forestier ori braconeazăîn apele aflate în județul Vâlcea.

Rep.: La 1 ianuarie 2007, România fost primităîn rândul țărilor Uniunii Europene. Ce aduce nou integrarea pentru Jandarmeria Românăși pentru Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea ?

I.I.: Una din condițiile de aderare a României la UE, în cadrul Capitolului Justiție și Afaceri Interne, a fost aceea de delimitare a atribuțiilor pe care le îndeplinesc Poliția și Jandarmeria, în cadrul sistemului național de ordine publică . această cerințăa fost dusăla îndeplinire prin adoptarea Legii 550 de organizare și funcționare a Jandarmeriei Române. Astfel s-a stabilit că Jandarmeria va executa atribuțiuni pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice, iar Poliția de menținere a acesteia. În baza acestor clarifică ri, la nivelul unității a fost stabilităo structurăorganizatorică foarte eficientăși în același timp flexibilă, care stabilește atribuții concrete pentru fiecare militar. Alte elemente de noutate sunt legate de asigurarea compatibilității cu structurile similare din țările europene, efectuarea de antrenamente comune pentru completarea cunoștințelor profesionale etc.

Rep.: Din punctul dumneavoastrăde vedere care ar fi principala motivație care ar putea determina un tânăr săaleagăcariera de jandarm?

I.I.: De-a lungul anilor, activitatea de recrutare și selecție a candidaților pentru instituțiile militare de învățământ ce pregătesc viitorul personal al Jandarmeriei Române, a scos în evidențăcă una din laturile motivaționale privind această alegere o constituie statutul social. Jandarmul și-a câștigat prin onestitate, disciplină și respect, precum și printr-un permanent dialog cu cei din jur locul pe care îl are acum, în topul încrederii cetățenilor. Tinerii recepționeazăacest lucru pozitiv observând că viața de jandarm nu este o alee presăratăcu flori, ci un drum marcat de provocă ri și primejdii, dar care îți oferăsatisfacția de a fi permanent în apropierea oamenilor, fiind în măsurăsăintervii ori de câte ori ordinea publică a fost tulburată.

Rep.: Dacă tot vorbim de primejdii, care sunt principalele riscuri pe care le poate întâmpinăun jandarm în activitatea sa de zi cu zi?

I.I.: Violențele fizice și verbale sau expunerea la diferite accidente ce se pot produce pe timpul salvării oamenilor aflați în dificultate cred că sunt principalele riscuri la care se expun jandarmii. Nu doresc săinsist prea mult pe acest subiect pentru a nu se înțelege că nu ne asumăm aceste riscuri. Noi am depus un jurământ militar pe care-l vom respecta indiferent de risc.