Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Jandarm pentru o zi

Într-o țară care este cu un pas în Uniunea Europeană , Jandarmeria Română se dovedește încă o dată a fi o forță de poliție cu statut militar, compatibilă cu forțele similare ale UE. Competentă, modernă și capabilă să gestioneze toate misiunile ce revin unei forțe de securitate publică , Jandarmeriei îi revin următoarele atribuții: apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încă lcă ri ale legilor în vigoare, combaterea actelor de terorism, protecția instituțiilor fundamentale ale statului, dar și  executarea unor misiuni internaționale. Pentru a urmări minut cu minut activitatea zilnică a jandarmilor vâlceni, am fost pentru o zi jandarm.

         Programul unui jandarm începe, în fiecare dimineață la ora 7.30. În fiecare luni, întregul efectiv participă la ridicarea drapelului pe catarg în acordurile imnului național. Inspectorul-șef colonel Ion Idu comandă: „Vă aliniați, drepți, la drapel pentru onoare înainte, prezentați arm Î!”. În acel moment, toți jandarmii încep să cânte imnul, cu mâna în dreptul inimii. După această festivitate emoționantă, în biroul comandantului se strâng locțiitorii, șefii de servicii și de compartimente, precum și comandanții de subunitate pentru a discuta pe marginea evenimentelor care s-au petrecut pe timp de noapte, dar și pentru a organiza activitățile ce urmează a se desfășura în acea zi. Locotenentul Viorel Mitruț are sarcina ca în fiecare dimineață să organizeze misiunile, iar în funcție de efectivele de jandarmi și de mașinile cu care urmează să se deplaseze, stabilește locațiile.

         Activitatea jandarmilor

         Dacă cineva își imaginează că e ușor să fi jandarm, se înșeală, chiar dacă , în aparență, pare a fi o muncă la îndemâna oricui. Pe lângă antrenamentele zilnice, riguroase, o dată pe lună, jandarmii, sunt nevoiți să participe la un concurs care pune accent pe pregătirea fizică , dar și pe cea de specialitate. În funcție de rezultatele pe care le obțin atât la concurs, cât și în misiuni, aceștia au posibilitatea ca, în timp, să avanseze în grad. Mai mult, zilnic sunt organizate acțiuni care au ca scop prevenirea și combaterea braconajului și a tăierilor ilegale de arbori, asigurarea ordinii publice pe stradă, în baruri și pe stadioane. „Fiecare misiune are farmecul ei. Toate acțiunile noastre de până acum au avut un singur scop: prinderea infractorilor și eradicarea acestor fenomene. Suntem convinși că este greu, dar încercă m să reducem, pe cât posibil,  fenomenul infracțional. Acțiunile sunt punctuale. Avem protocoale de colaborare cu instituțiile de profil și le facem în comun, fie la solicitarea instituțiilor respective, fie atunci când avem informații că într-un loc anume se produc asemenea infracțiuni”- mi-a spus un „coleg”.

         Aruncarea cu grenade

         Ziua petrecută cu jandarmii a început cu avansarea în grad a cinci militari angajați pe bază de contract. Petre Găman, Cornel Gigiu, Daniel Hera, Cristinel Sandu și Adrian Popescu au trecut, pe baza meritelor obținute în decursul timpului, în corpul subofițerilor. „această avansare le conferă statutul de cadru militar. Ei au acum posibilitatea de a avansa în carieră. Zilele trecute, au dat șase probe sportive, plus una scrisă și au reușit”- mi-a zis că pitanul Valentin Olaru. După festivitatea de avansare în grad, subofițerii din cadrul detașamentului mobil au participat la o lecție facultativă intitulată „Reguli și măsuri pe timpul aruncă rii grenadelor de război”. Așezați în bănci, jandarmii și-au scos agendele și timp de 15 minute au notat După dictare. Și cum lecția teoretică a luat sfârșit, jandarmii au trecut la cea practică . Pe terenul din spatele unității, subofițerii au aruncat rând pe rând cu grenade defensive, majoritatea nimerind ținta.

         În misiune

         În jurul orei 16.00, două echipaje de jandarmi se pregăteau pentru o misiune, condusă de locotenentul Marian Stan. Cei nouă jandarmi și-au luat din vestiare tot echipamentul necesar și au coborât la mașini. Înainte de a pleca, ofițerul care se ocupă cu muniția a dat fiecă ruia câte două cartușe. Asistați de un ofițer, jandarmii și-au încărcat rând pe rând armele și au plecat la drum. În timpul misiunii, am însoțit echipajul format din locotenentul Marian Stan și sergenții Constantin Drăghici și Viorel Văduva. Celălalt efectiv de jandarmi era format din sergenții Constantin Troașe, Marius Grecu, Nicolae Bolovan, Alin Pleșanu, Daniel Hera și Marian Nițu. Prima oprire a echipajului din care am făcut parte a fost la Govora, unde, pe malul Oltului erau patru bărci abandonate, semn că braconierii din zonă „își făceau treaba” pe timp de noapte. Jandarmii au văzut pe partea cealaltă a Oltului două persoane, într-o barcă . Plecând în trombă, jandarmii au ajuns în localitatea Ruda. Sergenții Constantin Drăghici și Viorel Văduva au luat barca din dotare și au pornit în că utarea infractorilor. După aproximativ 20 de minute, jandarmii s-au întors cu doi minori care au fost prinși în timp ce încercau să introducă în apă o țepoaică . Ion, de 16 ani și fratele său Marin, de 12 ani au încercat inițial să-și dea nume false. până la urmă, de frică , aceștia au mărturisit totul „Mama și tata sunt plecați la muncă . Noi ne-am uitat la televizor și După aceea am venit la pescuit. Sora noastră mai mare e plecată și nu aveam ce face”- spunea Ion.     

         „Bau-bau-ul” braconierilor, jandarmii

         Următoarea oprire a fost la Drăgoești, în apropierea barajului de la Ionești. Aici, am observat trei persoane într-o barcă care băgau în apă setci monofilament. În momentul în care infractorii au observat mașina Jandarmeriei, au început să vâslească din ce în ce mai repede. Acționând prompt, jandarmii au luat barca și au plecat în urmărirea acestora. De menționat, că pe malul stâng al Oltului, unul dintre braconieri își lăsase mașina, o Dacie. Din păcate aceștia nu au mai fost de găsit. Însă, la puțin timp surpriză un bărbat, Marian Florea, din Drăgoești, a venit să-și ia mașina. Luat la întrebări de cei trei jandarmi, bărbatul a început să se bâlbâie: „Care e problema domne Î? Am fost la o parcelă de pământ care o am pe aici prin apropiere. Am supravegheat treierătoarea până acum. Care e problema? Nu știu cine a băgat setcile în apă. Dar ce e cu atâtea întrebări? Puteam să fiu și în altă parte ce trebuie să vă spun vouă?”. Neavând nicio dovadă, jandarmii au fost nevoiți să-l lase să plece, însă nu înainte de a-i promite că se vor mai întâlni pe „traseu” și atunci nu-l vor mai ierta. 

         Jandarmi în acțiune

         În jurul orei 22.30, în Drăgășani ne pregăteam să continuăm acțiunea în apropierea barajului. În drum, jandarmii au observat o Dacie roșie care avea în portbagaj o barcă pneumatică . Somat să oprească , șoferul Daciei a accelerat, încercând să scape. Jandarmii au pornit sirena, însă în van Șoferul a intrat cu mașina pe o uliță, în colonia de rudari din Drăgășani și nu a oprit decât în fața casei sale. „Am crezut că e ambulanța și nicio clipă nu m-am gândit că sunteți voi, jandarmii. Barca și setcile le-am luat de la soacră-mea pentru că vreau să plec în Germania și nu mai am ce face cu ele. Am fost pescar, însă în noaptea asta nu am fost la pescuit. V-am spus vreau să plec din țară pentru că în România nu mai e de trăit. Am trei copii și nu am ce le da de mâncare”- a motivat  Sorin Minstală. Acesta a recunoscut că a fost prins la pescuit de nenumărate ori de jandarmi și că are și un dosar întocmit de aceștia.

         Urmărire ca-n filme

         În jurul orei 1.00, prin stație am primit informația că în apropierea barajului Drăgășani o mașină nu a dat curs solicitării jandarmilor de a opri. Ajunși la fața locului, am văzut o mașină că zută într-o râpă. „I-am urmărit de ziceai că suntem la o cursă de Formula 1. până la urmă, din cauza vitezei, șoferul a pierdut controlul volanului și a că zut în râpă. Mai aveam un pic și ne răsturnam și noi I-am scos din mașină și am început să-i interogăm. De asemenea, am percheziționat mașina însă nu am găsit nimic. Probabil au aflat că suntem prin apropiere și au aruncat tot ce aveau. Deocamdată, nu vor să spună nimic și spun decât că nu sunt din zonă și că au venit la niște rude”- au povestit jandarmii. Unul dintre cei trei pasageri ai mașinii răsturnate a început să se vaiete că are probleme cu inima și că îi este rău. După o serie de întrebări ale jandarmilor care nu și-au găsit răspuns, bărbații au fost eliberați. Acțiunea s-a terminat în jurul orei 2.30, când mașinile Jandarmeriei au ajuns la unitate. Însă, jandarmii nu și-au terminat treaba Abia După ce au descă rcat mașinile, le-au spălat și au predat armele, jandarmii au putut pleca liniștiți acasă. 

         În loc de concluzie

         La începutul materialului, specificam că am pornit în demersul nostru jurnalistic din dorința de a ne convinge de realitatea în teren, de a ne lămuri care sunt adevăratele probleme cu care se confruntă jandarmii vâlceni. Pe parcursul zilei petrecute ca „jandarm” m-am convins de seriozitatea, exigența, dar și profesionalismul  de care dau dovadă oamenii Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea în toate acțiunile lor, demonstrând cu fiecare minut că muncesc neobosit pentru liniștea și siguranța cetățenilor. 

         P.S. Mulțumesc jandarmilor care, pentru o zi, și-au dat interesul pentru a mă ajuta în realizarea acestui material.