1

Jaf in cariera de carbune de la Berbesti

      ” în ultima perioadă , polițiștii vâlceni au confiscat aproape 3 de că rbune fărădocumente legale

 

      În ultima perioadă , nu existăsfârșit de săptămânăîn care poliția orașului Berbești sănu descopere câteva transporturi ilegale de că rbune. Jafurile din carierele de că rbune de pe teritoriul județului, în special în zona Berbeștiului, s-au înmulțit odatăcu începerea sezonului rece
Polițiștii din Berbești întocmesc săptămânăde săptămânădosare penale pentru furt de că rbune și de lemne. Numai în ultimele 30 de zile au fost deschise zeci de dosare vâlcenilor prinși la furat cu roaba, că ruța sau chiar cu autocamioanele. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul Județean de Politie (IJP) Vâlcea, zeci de tone de că rbune sunt sustrase săptămânal din depozitele Exploatării Miniere Berbești.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât apropierea iernii a condus la o adevărată”explozie” a ofertelor pe piața lignitului care se vinde, la liber, prin comune sau poate fi comandat cu camionul. Referiort la această „explozie” a furturilor de că rbune și lemne, șeful poliției din Berbești, comisar Cristian Frâncu, ne-a declarat: „În perioada 15 septembrie – 1 octombrie a.c. în  Berbești se face împărțirea rațiilor de că rbuni pentru populație, iar Exploatarea Minierăa hotărât ca în acest interval de timp sănu mai vândăcă rbune persoanelor juridice și nici persoanelor fizice. De asemenea, în această perioadă   împreunăcu polițiștii din comunele limitrofe Berbești-ului vom organiza controale pentru a stopa furturile de că rbune. Ceea ce este interesant este faptul că că rbunele sustras de la Exploatarea Minierădin Berbești nu ajunge în aceste comune, ci undeva în sudul țării, în județele Olt și Dolj.„

      Peste 7 mc de lemn furați

      Polițiștii din Berbești ne-au prezentat cazurile mai multor persoane pe care le-au prins în timp ce furau că rbune sau lemne. Este și cazul lui că tălin Tătaru de 21 de ani din Mateești care a fost prins la începutul lunii septembrie După ce a furat 3,5 metri cubi de lemn de lucru tei. Cel care a sesizat furtul a fost pădurarul din Berbești, care în urmăcu mai puțin de o lunăîi anunțase pe polițiști și despre un alt furt. Atunci din pădurea Berbești, Sorin Diaconu de 34 ani din comuna Mateești a furat 4 metri cubi de lemn de tei. Ambilor le-a fost întocmit dosar penal și urmeazăa fi judecați în stare de libertate.

      60 litri de motorină”subtilizați”

      Și motorina e la mare că utare în rândul hoților din Berbești. În data de 6 septembrie a.c., polițiștii din Berbești au fost sesizați de gardienii vâlceni că la Exploatarea MinierăBerbești (EMB) s-a produs un furt. Gheorghe că răban din comuna Slătioara, județul Vâlcea, a fost prins de polițiști în timp ce fura 60 de litri de motorinădintr-o cisternăcu motorinăce aparținea EMB. Bărbatului i s-a întocmit dosar penal urmând ca Tribunalul Vâlcea sădea un verdict în acest caz.

 

      Joi, 14 septembrie a.c., polițiștii din Berbești au primit o nouăsesizare de la gardienii care se ocupăcu paza EMB. Aceștia l-au găsit pe Gheorghe Manole din Berbești lângă banda de transport de că rbune T50, iar în mașina bărbatului au fost găsite 100 de kilograme de că rbune, care a fost confiscat. Lui Gheorghe Manole  i s-a dat o amendăîn valoare de 2  milioane lei vechi și i-a fost întocmit dosar penal. În aceeași zi, polițiștii din Berbești l-au amendat și pe Constantin Buican de 23 de ani din aceeași localitate care a pătruns în cariera Panga cu intenția de a fura că rbune. Tânărul a fost amendat cu suma de 2 milioane lei vechi.

Zilele trecute, polițiștii din Sinești și din Alunu au identificat doi tineri, Constantin N. de 21 ani din Berbești  și Constantin R. de 23 ani din comuna Alunu, care transportau cu ajutorul unei autoutilitare ARO peste 2200  Kg de că rbune fărăsăaibădocumente de însoțire. Celor doi bărbați le-a fost întocmit dosar penal.

De asemenea, polițiștii l-au prins pe Constantin G. de 58 de ani, din comuna Alunu în timp ce conducea un tractor sub influența alcoolului. Bărbatului i-au fost recoltate probe biologice și i s-a întocmit dosar penal.

 

      Și cum nu doar furturile de că rbune sunt la ordinea zilei în județul Vâlcea, lucrătorii Compartimentului pentru Prevenirea si Combatere Delictelor Silvice, au organizat o razie pe  raza localităților Copăceni, Cernișoara și Oteșani pentru a vedea modul cum  se desfășoarăcirculația lemnului pe drumurile publice și dacă șoferii care transportăacest combustibil au documente de însoțire pentru lemnul transportat.  Cu această ocazie, cei de la Compartimentului pentru Prevenirea si Combatere Delictelor Silvice l-au amendat pe Nicolae S. din Râmnicu Vâlcea, care transporta cu ajutorul unei autoutilitare 3 metri cubi de lemn de nuc și de cireș.  De asemenea, printre cei prinși cu lemne furate se numărăși Nicolae I. din comuna Copăceni, județul Vâlcea. Acesta a tăiat  peste 20  de metri cubi de lemn de stejar de pe o proprietate privată. Lui Nicole I. i s-a întocmit dosar penal urmând ca Tribunalul Vâlcea sădea o soluție legalăîn ceea ce privește furtul comis.

                                                                                                                        ” Cristina PÎRVU