Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Invazie de rromi la Spitalul Județean Vâlcea

” Dezmăț în spital

” „zilnic, spitalul este plin de rromi. Nu suntem lăsați săne desfășurăm activitatea medicalăîn mod corespunzător” – ne-a declarat doctorul Victor Grigorie, director medical al spitalului

 

Zilele trecute, zeci de rromi au invadat holurile spitalului Județean de UrgențăVâlcea. Înjurând de mama focului, fumând și scuipând pe unde apucau, rromii au tulburat liniștea pacienților și au împiedicat cadrele medicale să-și practice meseria. Exasperați, medicii i-au sunat de nenumărate ori pe angajații spitalului răspunzători cu paza, cerându-le sănu mai lase nici un rrom săintre în spital. În van, pentru că holurile unității spitalicești se umpleau cum vedeai cu ochii. În fața secției de Pediatrie de la etajul V al Spitalului Județean, peste 30 de rromi veniserăîn vizităla un copil ce era internat acolo. Deși regulile sunt foarte stricte, iar accesul persoanelor străine în secție este interzis, rromii nu s-au sfiit săintre pe holuri, unii chiar fumând. „Avem probleme foarte mari cu rromii la Secția de Pediatrie. Vin cu zecile la câte un copil bolnav. De multe ori nu avem cum săîi împiedică m săintre pentru că devin violenți când le atragem atenția. Au pretenția săfie tratați în mod special, deși nu aduc nici un act de identitate al copilului și nu sunt asigurați la Casa de Asigurări de Sănătate. De exemplu, în acest moment secția este plină , funcționeazăla capacitate maximă, iar foarte mulți sunt copii de rromi care nu au nici un act” – ne-a declarat o asistentăde la Pediatrie.

Zgomot și în sălile de operație

Nici Secția de Terapie Intensivăa spitalului nu a fost ocolităde rromi. Și aici zeci de persoane își petreceau veacul pe hol. Ei spuneau că așteaptăsăvadărezultatul operației unui conațional de-al lor. Numai că , în loc săaștepte în liniște, ei urlau cât îi țineau plămânii. Medicii se plângeau că zgomotul se auzea și în sălile de operație. „Zilnic, spitalul este plin de rromi. Nu suntem lăsați săne desfășurăm activitatea medicalăîn mod corespunzător. Cel puțin la Terapie Intensivăliniștea este fundamentalăpentru că acolo sunt sălile de operație” – ne-a declarat medicul chirurg Victor Grigorie. Ca director medical al Spitalului Județean Vâlcea, Victor Grigorie spune că le-a atras atenția în nenumărate rânduri celor responsabili de administrarea unității spitalicești săpăstreze liniștea și curățenia în spital, dar degeaba. „De azi de dimineațămărog de cei de la administrativ săscoatărromii afară. Singura soluție, pe care am propus-o de mai multe ori conducerii spitalului, este paza militarizată. În alte județe așa este și este ordine și liniște. Nu se mai poate continua așa ” – ne-a mai mărturisit Victor Grigorie.

Portari sancționați

După aproape două ore, în curtea spitalului a apărut și managerul general Georgeta Săliște care le-a cerut socotealăportarilor, precum și șefului administrativ, Gheorghe Grădinaru, ce se fac răspunzători pentru debandada din spital. Nemulțumităde numărul mare de mașini din curtea spitalului, precum și de cel al rromilor de pe holurile unității, Georgeta Săliște a cerut ca cei doi portari săfie sancționați de îndată. „Ce se întâmplăîn spitalul acesta? Nu sunteți capabili săpăstrați curățenia și ordinea? Holurile spitalului sunt pline de nu ai loc sătreci, iar curtea este ticsităde mașini. Vi se va întocmi referat chiar azi și veți primi o sancțiune” – le-a spus managerul general portarilor. Incapabili săinstaureze liniștea, depășiți de situație angajații spitalului care asigurăpaza au chemat întăriri. Astfel, împreunăcu doi polițiști, ei au reușit, în cele din urmă, săscoatărromii din spital. Situația Spitalului Județean Vâlcea nu este singulară. Din păcate, în multe alte unități spitalicești din țară și din județ se întâmplăacest lucru. Nu ne rămâne decât săconștientizăm că rromii, cu atitudinea, situația și educația lor, sunt rezultatul unui stat incapabil să-și rezolve problemele. Ei nu vor reuși niciodatăsăse integreze într-o societate civilizatădecât dacă sunt ajutați și dacă vor accepta ajutorul.

Claudia Stanciu