Începutul anului școlar 2006 2007 se apropie cu pași repezi ” povara cumpărăturilor pentru școală devine, din ce în ce mai grea, pe umerii părinților ” o uniformă de băieți costă între 300.000 și 800.000 lei vechi, iar cea de fete costă între 250 mii și 500 mii lei vechi ” dacă orășenii se descurcă ceva mai ușor, nu același lucru se poate spune și despre părinții copiilor care trăiesc în mediul rural. Nu le este deloc ușor să facă Față cheltuielilor începutului de an școlar ” odată cu începerea anului școlar, pe lângă costurile hainelor, rechizitelor, ghiozdanului și a altor accesorii necesare unui elev, părinții trebuie să mai scoată din buzunar și bani pentru manuale
Luna septembrie este – prin tradiție – și luna începerii cursurilor școlare pentru fiecare an nou de învățământ. Odată cu primele zile ale toamnei, la mijlocul lunii septembrie, școlarii își iau ghiozdanele și, dimineața, devreme, pornesc spre școală. Pentru preșcolari, întâlnirea cu prietenii și colegii este un motiv de bucurie. Iar pentru liceeni este o bună oportunitate de a vedea ce se mai poartă anul acesta în materie de vestimentație, tunsori sau la petreceri. Majoritatea, însă , se gândesc cu groază că vor începe lecțiile, proiectele, examinările, tezele sau trezirea devreme. „Se declanșează tortura eternă!” afirmă Florentina Savu, elevă la Colegiul Lahovari, din municipiul Rm. Vâlcea. Începutul anului școlar se apropie cu pași repezi, pentru toți cei implicați în procesul educațional al tinerilor. Calvarul părinților a început. An de an, cu această ocazie, trebuie să scoată din buzunar câteva milioane bune de lei. Povara cumpărăturilor pentru școală devine, din ce în ce mai grea, pe umerii părinților. „Am început din timp cumpărăturile, dar încă nu le-am terminat. Cred că nici nu o să-mi ajungă salariul, pentru că am doi copii care încep școala acum și vreau să le ofer tot ceea ce le este necesar, pentru a avea rezultate cât mai bune. Să nu aibă a-mi reproșa că nu le asigur toate condițiile. Bine că am mai economisit bani pe timpul verii pentru că bănuiam că va fi așa„- a declarat Vasilica Stoica, mama unor elevi de gimnaziu.
Calvarul cumpărăturilor
În dorința de a vedea care este suma cheltuită de părinți anual pentru rechizitele școlare, uniforme și manuale, am mers prin magazinele din Râmnic, care comercializează astfel de obiecte. O uniformă de băieți costă între 300 mii și 800 mii lei vechi, iar cea de fete costă între 250.000 și 500.000 lei vechi. Comparând cu anul trecut, constatăm că prețurile la uniformele școlare au rămas cam la fel. însă , pe lângă uniformă , un copil are nevoie și de un echipament sportiv, care costă între 1.000.000 și 1.500.000 lei vechi, în funcție de calitate și de firmă. După uniformă , vine rândul caietelor, creioanelor, stilourilor, vocabularelor, penarelor, truselor geometrice etc. Astfel, un caiet de 48 de file costă între 5.000 și 5.500 lei vechi, iar cel studențesc între 15.000 și 20.000 lei vechi. „Sunt și caiete mai ieftine și mai scumpe, însă din punctul meu de vedere, contează și calitatea. Rechizitele mai ieftine sunt aduse din Turcia și așa cum bine știm, și tot ce e de acolo are calitate îndoielnică . Părinții, anul acesta, se pare că nu mai au așa mulți bani pentru că cumpără rechizite de maxim 200.000 lei vechi, cât să le ajungă la copii în primele două luni” ne-a mărturisit un vânzător. Pe lângă caiete, elevii mai au nevoie și blocuri de desen, acuarele, carioci și stilouri.
Așadar, un bloc de desen mic costă 10.000 lei vechi, iar cel mare în jur de 15.000 lei vechi. însă , pentru a-l folosi copiii au nevoie și de acuarele care costă între 12.000 și 17.000 lei vechi. Pe un set de carioci poți să plătești între 10.000 și 25.000 lei vechi, în funcție de mărime. Cel mai ieftin stilou poate costa 10.000 lei vechi, iar cel mai scump ajunge chiar la 200 mii lei vechi. Și pentru ca elevii să aibă cu ce transporta rechizitele părinții trebuie să le cumpere și ghiozdan care atinge suma de 200.000. Cel mai costisitor este în jur de 500 mii lei vechi. Toate aceste rechizite pot ușura buzunarul părintelui cu sume cuprinse între 1.200.000 și 1.500.000 lei vechi, în funcție de calitate, de design, firma producă toare și de locul de unde le achiziționezi.
Dacă orășenii se descurcă ceva mai ușor, nu același lucru se poate spune și despre părinții copiilor care trăiesc în mediul rural. Nu le este deloc ușor să facă Față cheltuielilor începutului de an școlar. Nici nu se pune problema de ghiozdan nou sau de penar și stilou sofisticat. Copiii sunt nevoiți să se mulțumească cu cele vechi. Cât despre uniformă , de cele mai multe ori boboceii se aleg cu „moștenirea” lăsată de frații lor mai mari.
Manualele devin din ce în ce mai scumpe
Odată cu începerea anului școlar, pe lângă costurile hainelor, rechizitelor, ghiozdanului și a altor accesorii necesare unui elev, părinții acestora trebuie să mai scoată din buzunar și bani pentru manuale. Elevii de liceu trebuie să-și cumpere toate manualele. Grea misiune. că rțile sunt alternative, profesorii preferă edituri diferite și trebuie să se aleagă manualul care are materia cea mai completă și mai compactă. Prețul lor se situează între 100.000 și 250.000 lei vechi, în cazul manualelor de Limba și Literatura Română, Matematică , Geografie, Istorie, Fizică , Chimie, etc. În schimb, manualele de limbi străine costă peste 300.000 lei vechi. Pentru a mai scuti din bani, elevii se interesează la colegii lor mai mari dacă au avut aceleași edituri de că rți ca și ei, pentru a scoate că rțile la un preț mai mic Față de cele din librării, la mâna a doua. Părinții adolescenților sunt conștienți că odată cu achiziționarea rechizitelor, a hainelor, a manualelor nu se termină cheltuielile pentru școală. „Știm că nu am terminat cu toate cheltuielile. După haine, rechizite, ghiozdan, manuale vin și alte corvezi mari. Ne așteaptă fondul clasei, al școlii, zilele profesorilor și multe alte sponsorizări. Dar asta este, trebuie să ne conformă m. De atâția ani, deja, ne-am obișnuit„ afirmă Iulian Suică , al că rui unic fiu este înscris la Colegiul Național Economic, din Rm. Vâlcea.
Lasă un comentariu