Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Inundații” din Câineni au câștigat lupta cu Hidroelectrica

Patru proprietari de terenuri au continuat lupta cu „gigantul” Hidroelectrica Sibiu, în ciuda ofertei de 2 euro pentru un metru pătrat oferitădrept despăgubire ” instanța de judecatăa decis în data de 30 mai 2007 săadmităacțiunea celor patru reclamanți și a obligat pe Hidroelectrica săplătească despăgubiri de 3,33 euro pentru un metru pătrat de teren inundat, mult mai mult decât oferta de 2 euro obținutăîn urma negocierilor directe cu Hidroelectrica

 

De mai mulți ani, câțiva proprietari de terenuri din comuna Câineni se aflăîn conflict deschis cu întreprinderea Hidroelectrica, întrucât prin construirea hidrocentralei din zonă, apele lacului de acumulare au inundat terenurile oamenilor. Ulterior, pe acte, barajul a fost transferat în subordinea sucursalei Hidroelectrica din Sibiu, moment în care au apărut și problemele proprietarilor de terenuri inundate din comuna Câineni. Asta pentru că Hidroelectrica nu a mai vrut săplătească „chiria” pe terenurile pe care le-a inundat cu lacul de acumulare. Negocierile între proprietarii de terenuri și reprezentanții Hidroelectrica au durat peste doi ani, fiind intermediate chiar de primarul localității, Nicolae Fetelea. În prima fază, sătenii „inundați” au primit o ofertăde despăgubire incredibil de mică : doar 80 bani pentru un metru pătrat de teren. Evident, proprietarii terenurilor au refuzat oferta făcutăde Hidroelectrica Sibiu și astfel s-a ajuns la un proces care, în parte, dureazăpână în ziua de astăzi. Primarul comunei Câineni, Nicolae Fetelea, ne-a declarat că în urma negocierilor purtate cu conducerea Hidroelectrica Sibiu a reușit să”smulgă” un preț de despăgubire de 2 euro pe metrul pătrat (circa 70.000 lei vechi), mult mai mult decât oferta inițialăde 8.000 lei vechi pentru un metru pătrat de teren inundat. Circa 300 de familii din comunele Câineni și Racovița, proprietare de terenuri care se aflăsub lacul de acumulare construit pe cursul râului Olt, primeau chirie, drept despăgubire pentru suprafețele ocupate de SC Hidroelectrica SA Râmnicu Vâlcea. Din 2003, lacul de acumulare a intrat în administrarea SC Hidroelectrica SA Sibiu și de atunci majoritatea localnicilor nu și-a mai primit despăgubirile cuvenite, iar contractele de închiriere nu s-au mai reînnoit. Unii dintre localnici s-au adresat instanțelor de judecatăpentru a intra în posesia banilor. Cei mai afectați sunt localnicii din satele Greblești, Robești, Câinenii Mari și Câinenii Mici. O parte dintre săraci au acceptat banii dați de societate. În zona lacului de acumulare, mai multe familii fărăniciun venit au fost de acord cu banii pe care i-a dat Hidroelectrica Sibiu.

 

Peste 1.000 de euro pentru fiecare proprietar de teren

 

însă nu toți proprietarii de terenuri din comuna Câineni au acceptat propunerea Hidroelectrica, și în consecințăau decis săconteste în instanțăvaloarea de despăgubire. Este vorba de patru proprietari de terenuri care au continuat lupta cu „gigantul” Hidroelectrica Sibiu, în ciuda ofertei de 2 euro pentru un metru pătrat oferitădrept despăgubire. Cei patru dețin terenuri inundate în comuna Câineni, dar nu locuiesc permanent în această localitate întrucât primarul Nicolae Fetelea ne-a declarat că nu-i cunoaște. Este vorba de Elena Popescu, Lavinia Dombi, Adela Enache și Iuliana Popescu. Procesul cu Hidroelectrica – Sucursala Hidrosib Sibiu a demarat încă din toamna anului trecut aflându-se pe rolul Judecă toriei Brezoi. Loviturăde teatru în acest război: instanța de judecatăa decis în data de 30 mai 2007 săadmităacțiunea celor patru reclamanți și a obligat pe Hidroelectrica săplătească despăgubiri civile. Pentru mai puțin de 1.200 de metri pătrați de terenuri inundate (suprafața totalădeținutăde cei patru proprietari), Judecă toria Brezoi a decis ca Hidroelectrica săacorde despăgubiri de circa 1.000 euro pentru fiecare proprietar, ceea ce înseamnă o valoare totalăde 4.000 euro. Raportat la suprafața totală, rezultăo valoare de 3,33 euro pentru fiecare metru pătrat de teren inundat, mult mai mult decât valoarea de 2 euro pentru un metru pătrat obținut în urma negocierilor directe dintre proprietarii de terenuri și conducerea Hidroelectrica. În plus, Judecă toria Brezoi a mai decis ca Hidroelectrica Sibiu săplătească suma de 12 milioane lei vechi că tre cei patru proprietari reprezentând cheltuieli de judecată.