Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Între viață și moarte

Sute de vâlceni așteaptăsăfacă transplant de organe

„Nu ne cer să-i ajutăm, însă , în cele mai multe ori,  le citim disperarea în priviri. Sunt bolnavi că rora nu avem ce săle facem. Încercă m săle prelungim viața până găsesc un ficat nou pentru transplant” – ne-a mărturisit medicul Adelina Radu

 

Încă din 2006, Agenția Naționalăde Transplant (ANT) a acreditat 30 de bănci de țesuturi și celule umane, care funcționează, cel puțin pe hârtii, și la ora actuală. De ce doar pe hârtie? Pentru că , din cauza lipsei de donatori, băncile sunt goale mai tot timpul. În momentul de Față , se întocmesc zeci de liste de așteptare, cu persoanele ce au nevoie de transplant de organe. Numărul celor care au nevoie de un transplant de rinichi sau ficat este de ordinul miilor. În această situație, traficul de organe și țesuturi umane este favorizat. Din ce în ce mai mulți tineri săraci cad victime ale traficanților de carne vie, vânzându-și organele pe câțiva lei.  

Procurorul Paraschiv, singurul vâlcean care a făcut transplant de ficat

În Vâlcea, situația este la fel de gravăca și în celelalte județe ale țării. Adelina Radu, medic la Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vâlcea, ne-a mărturisit că trateazăzilnic zeci de pacienți a că ror viațădepinde de a altora. „Din păcate, foarte mulți dintre pacienții care vin la noi în secție sunt diagnosticați tardiv. Dacă ar veni în stadiu de hepatităcronică , ar putea face tratament cu interferon, iar șansele lor de a trăi ar fi mult mai mari. însă , dacă boala avanseazăși bolnavul ajunge la ciroză, singura lor șansăeste transplantul de ficat” – ne-a declarat medicul. Adelina Radu mai spune că transplantul de ficat se face doar în spitalele din București, la ora actualăsute de vâlceni fiind înscriși acolo pe listele de așteptare. Din păcate însă , în Vâlcea, doar o singurăpersoanăa reușit săfacă transplant de ficat. Este vorba de procurorul Emil Paraschiv, care a fost operat în urmăcu aproximativ patru ani. „Acum domnul procuror se simte foarte bine și de fiecare datăcând vine la control ne spune că , După operație, s-a născut pentru a doua oară. însă , din câte se vede, nu toți au norocul lui. De peste patru ani niciun vâlcean nu a mai făcut transplant de ficat, semn că este o crizăfoarte mare de organe” – ne-a mai spus doctorul Radu.

Tatăl și-a îmbolnăvit fiul cu hepatita C

O caracteristică acutăa hepatitei acute C este tendința de a se transforma într-o boalăhepatică cronică . Statisticile aratăcă cel puțin 75% din bolnavii de hepatităacutăC ajung la ciroză. „Nu ne cer să-i ajutăm, însă , în cele mai multe ori, le citim disperarea în priviri. Sunt bolnavi că rora nu avem ce săle facem. Încercă m săle prelungim viața până găsesc un ficat nou pentru transplant” – ne-a mărturisit medicul Adelina Radu. Unul dintre cazurile care i-au atras atenția medicului a fost acela al unui bărbat care și-a îmbolnăvit fiul cu hepatita C. Bărbatul nu știa că este infestat și a folosit același aparat de ras ca și fiul său. La un moment dat, el și-a făcut analizele medicale de rutină, ocazie cu care a descoperit că are hepatităC. La scurt timp, a aflat că și fiul său suferăde aceiași boală. „Cei doi fac tratament cu interferon. Tatăl, însă , este distrus și se învinovățește pentru că i-a dat boala fiului său. Acum, totul depinde de organismul lor pentru a se vindeca și de cum reacționeazăla tratament” – a conchis medicul.

Rinichi nou pentru 37 de vâlceni

Numărul persoanelor care au nevoie de transplant de rinichi este de două ori mai mare decât cei ce au nevoie de un ficat nou. În județul Vâlcea, din sutele de cazuri ce necesităun transplant de rinichi, doar 37 de persoane au reușit săse opereze. „Restul pacienților sunt luați în evidențăde spitalele din București și Cluj, unde se fac transplanturile. până atunci, ei fac tratament cu hemodializăși dializăperitonialăcare-i mai ține în viață. Este cumplit pentru ei, deoarece acesta tratament este extrem de greu de suportat” – ne-a spus Ivona Georgescu, medic nefrolog. Ea spune că organismul a patru dintre pacienții vâlceni care au suferit transplant de rinichi a respins organul nou, fiind nevoiți săfacă o altăoperație. „Pacienții sunt nevoiți săia câte trei feluri de medicamente, imuno-supresori, care au rolul de a împiedica respingerea rinichiului. Din păcate însă , mai sunt și organisme care resping organul nou” – mai spune medicul. Ivona Georgescu își aduce aminte de un caz al unui tânăr care a făcut un transplant de rinichi, iar la puțin timp După operație, el a ajuns în stare gravăla spital din cauza faptului că organismul său a respins corpul nou. „Tragic a fost că rinichiul implantat tânărului era luat de la tatăl său, care murise de puțin timp în urma unui accident de mașină” – ne-a mai spus Ivona Georgescu.