Acasă Arhiva Inspectorul șef Adrian Cazan vrea să-și păstreze scaunul de la IJP –...

Inspectorul șef Adrian Cazan vrea să-și păstreze scaunul de la IJP – Vâlcea, prin „Dosarul Clanului Piele”

Declanșarea „Operațiunii SKIN” și finalizarea dosarului „Clanului Piele”, s-au făcut de abia acum, După ani de investigații, nu întâmplător și totul a avut în vedere motive legate de menținerea în funcția de inspector șef a comisarului șef Adrian Cazan. Acesta se aflăîntr-un echilibru instabil pe scaunul prim al Inspectoratului și și-a dorit săse vorbească laudativ despre el, ca să-și schimbe șefii lui damboviteni impresia despre inactivitatea de care a dat dovada, an de an, de la înscă unare, până acum. În mod normal, dacă nu ar fi susținut la comanda IJP – Vâlcea de un politician local și de șeful IGPR – chestorul principal de poliție – Dan Valentin Fătuloiu, Adrian Cazan ar fi fost schimbat de mult, în altăfuncție mai ușoară, dacă nu cumva i s-ar fi recomandat pensionarea, pentru prinderea, pe ultima sutăde metri, a ordonanței de trecere în rezervăcu salarii compensatorii.

         Istoric

     Dosarul cauzei a început săia naștere încă din anul 2003, pe vremea când la comanda IJP Vâlcea se afla comisarul șef Nicolae Petrăreanu. Unul dintre cei care s-au ocupat nemijlocit de verificarea denunțului omului de afaceri Radu Voinescu a fost chiar Adrian Cazan, pe atunci un obscur polițist la CrimăOrganizată. Parchetul a fost sesizat de abia în anul 2005. De ce au trebuit sătreacă atâția ani de zile ca săse strângăprobele și săse contureze cauza, numai el, procurorul și polițiștii investigatori o știu? În anul 2002, denunță torul Radu Voinescu se afla în imposibilitatea returnării unor credite, la două bănci cu filiale în județul nostru. Mulți au fost aceia la care Voinescu a apelat ca să-l crediteze, promițându-le drept gaj stația de benzinăaflatăîn raza comunei Pietrari, pe șoseaua Rm. Vâlcea – Horezu. Păstrându-i anonimatul, iatăce ne-a declarat unul dintre vâlcenii că ruia Voinescu i-a cerut bani: „Nu țin minte dacă în anul 2002 sau în 2003 a venit la mine ca săîmprumute 7 miliarde de lei. A oferit drept gaj stația de benzină. Era disperat că nu poate să-și achite datoriile. Am verificat oferta lui și m-am convins de neseriozitate. Luam o mare țeapă, așa cum a luat-o Lăzăroiu. L-am refuzat, pentru că traficul de mașini la stația lui de benzinăera foarte slab și nu puteam amortiza investiția fiind în viață.”

          Control la IJP – Vâlcea

     În ziarul nostru am prezentat, cu câteva luni de zile în urmă, rezultatul controlului profesional făcut de inspectorii IGPR, privind activitatea IJP Vâlcea de sub comanda comisarului șef Adrian Cazan. Rezultat dezastruos. Controlul a fost dictat ca urmare a contestațiilor făcute de comandanții Poliției municipiului Rm. Vâlcea care, deși au înregistrat rezultate profesionale meritorii, alături de colectivul ce-l conduc, au fost „pictați” și depunctați profesional de invidia inspectorului șef, în mâna că ruia se aflau „pâinea și cuțitul”. Controlorii bucureșteni au constatat temeinicia contestațiilor făcute de comisarii Preda și Neațăși au propus sancționarea comisarului șef Adrian Cazan. În mod normal, dacă la conducerea IGPR nu s-ar fi aflat chestorul Dan Valentin Fătuloiu, comanda actualăa inspectoratului vâlcean ar fi fost decapitată. Șeful Poliției Române, „pila lui Cazan” – cum i se mai spune, evitând sădispunăschimbarea pupilului său, a plecat în concediu de odihnă, recomandând subalternilor sărefacă inspecția de la Vâlcea și săfie mai blânzi cu omul lui, insuflând chiar o toleranta sporită. Chiar și După refacerea controlului, activitatea comisarului șef Adrian Cazan a fost găsitănecorespunzătoare, urmând săfie „deîndată” sancționat. Dar cine mai are curaj săo facă ? Aflat la comandă, Cazan nu a făcut nimic meritoriu și, sub manageriatul său, s-au reliefat nenumărate conflicte profesionale în instituție, unele av\nd loc ]ntre el si subordonatii directi. Se vorbește că existăpolițiști care nu mai vor săvinăla serviciu datorităatmosferei apăsătoare generate de el, dar și pentru că se laudăcă atâta timp cât stăFătuloiu la comanda IGPR, nimeni nu-i poate face nimic și nu va fi schimbat înaintea plecă rii acestuia din fruntea instituției centrale. Cum sănu creadăsubordonații inspectorului șef că lucrul ăsta este adevărat când, pe fondul lipsei sale de profesionalism, favorizării unor nulități și instaurării unei atmosfere de nelucrare, primește salariul de merit (50% din salariul de bază- în total 55 milioane lei vechi lunar) și alte avantaje? Ce a făcut semnificativ șeful Adrian Cazan, în afara neînregistrării plângerilor penale ale unor cetățeni, ascunzând starea infracțională, de fapt? Nu strălucește ca șef, dar se spune că este un bun „sforar”, trăgând ațele și compromițându-i la IGPR pe toți aceia care i-ar putea lua locul la comanda unității vâlcene. până și pe noi ne-a „pictat” la chestorul Dan Valentin Fătuloiu! Acesta, informat pe diverse că i despre aspectele negative ce le semnalăm, refuzăsăle creadă, atribuindu-ne un epitet insultător. Pagubă-n… Poliție! Nu dezarmăm, știind că nici Fătuloiu și nici Cazan nu sunt eterni, iar Șeful Cel de Sus, nu doarme și amandoi vor pleca din funcții, cât de curând. Poate, cureaua de transmisie dintre ei, fiul fostului director Săvulescu – de la Combinatul Chimic Oltchim – via Pitești – Topoloveni, va rezista mai mult în Poliție, pentru că UM 0962 încă nu a fost desființată.

          Libertatea presei în pericol

     Zilele trecute, un mesager cu funcție importantăîn județ ne-a transmis sfatul săfacem pasul înapoi în ceea ce privește „Dosarul Piele”, pentru că inspectorul șef Adrian Cazan și procurorul Valentin Preoteasa considerăcă , prin cele ce am publicat și vom mai publica, încercă m săexercităm presiuni asupra cauzei, polițiștilor și procurorului de dosar. Drept urmare, la propunerea comisarului șef Cazan s-au făcut demersurile ca săne fie ascultate telefoanele (timp de 6 luni de zile, cu posibilitatea de prelungire încă pe atât!), solicitarea fiind făcută(sau se va face) vicepreședintelui Tribunalului Vâlcea – judecă torul Dănuț Mitră. Trecând peste faptul că răzbunarea polițistului șef nu ne afectează(în măsura în care urmărirea telefoanelor nu reprezintăo măsurăantidemocratăde atac asupra libertății presei) îl sfătuim pe ofițer săstea la coadă, alții având deja aprobatăascultarea și o fac cu mult zel. NU AVEM NIMIC DE ASCUNS ȘI NU NE ESTE TEAMĂ!

          Liniștea dinaintea furtunii

     În dosarul grupului infracțional relevat de polițiști și de anchetatori ]n jurul lui Adrian Iordache zis Piele, se aflămulte nebuloase. Fărăa ne implica în caz, semnalăm una dintre ele. „Cei șapte” sunt acuzați, la grămadă, de comiterea a 8 infracțiuni. Așa sunăcomunicatul IJP Vâlcea, fărăsăse facă diferențiere, de la acuzat la acuzat. Totuși, nu toți invinuitii sunt acuzati de fraudarea bugetului de stat, prin evaziune fiscală, deși tuturor li se pune în cârcă asta. Care, După părerea noastră, evaziune fiscalăeste numai o tentativă. Iar tentativa nu este pedepsităde Codul Penal. Iatăce scrie în rechizitoriu procurorul Valentin Preoteasa: „(Dosar 76B/2005) Astfel, pentru bunurile înregistrate în contabilitatea SC Adi și Antonio SRL, dobândite prin șantaj și înșelăciune ( ), se modificau indicatorii financiari ai firmei în favoarea inculpaților și învinuiților și în defavoarea bugetului consolidat al statului ( ) s-au solicitat și s-au acordat rambursări de TVA, de la DGFP Vâlcea, de ordinul miliardelor (3,5 – 4 miliarde ROL)”. Și acum, iatăce ne-a declarat directorul executiv al DGFP – ec. Gheorghe Gogârnoiu: „Nu, nu li s-au aprobat rambursări de TVA. Acolo unde existăsuspiciuni, nu se aprobă. Inspectorii noștri au sesizat faptul că nu sunt întrunite condițiile legale pentru o asemenea operațiune financiară”. Nu știm ce răspuns pot da anchetatorii la aceastăremarcă , dar nu putem fi de acord săi se punăîn cârcă cuiva mai mult decât a făcut acesta și poate duce. De altfel, nici instanțele de judecatănu vor ține cont de această”umplutură” infracționalăa domnilor anchetatori. Deci, până acum, din opt infracțiuni, au mai rămas doar șapte, la fel ca în cântecul cu „Zece negri mititei”

          Final temporar

     Îi anunțăm pe toți cei „interesați” că rezistăm presiunilor ce se fac asupra noastrăși ca nu ne este frică de eventualele sancțiuni fizice, că despre cele ale legii nici nu poate fi vorba. Respectăm munca procurorului de caz, a polițiștilor, dar și drepturile arestaților aflați sub cupola prezumției de nevinovăție. Și anchetatorii, ca și alții, trebuie săse obișnuiască cu sintagma acestei prezumții, democrate, la fel ca în Vest. De asemenea, îl anunțăm pe denunță torul Dan Marius Mihai că , in curand, va face obiectul prezentărilor noastre, la fel ca și ceilalți denunță tori, conform plângerilor depuse de ei și faptelor comise în afara acestui dosar. Știu ei care…

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.