Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INFRACTORI PENALI, DIN COPILĂRIE

Roxana Radu, directorul adjunct al Direcției Copilului, trage un semnal de alarmă:

„Tinerii ai căror părinți sunt total dezinteresați de soarta lor și că rora nu le pasăsăle ofere o educație, au grave probleme la școlare sau, mai grav, se ceartăcu legea ” copiii care nu simt dragostea părintească suferăde depresie și anxietate ” mai grav, unii dintre ei, simt nevoia săse răzbune pe destin și se apucă de droguri, alcool sau furat ”  de dorul părinților, unii dintre ei, au încercat chiar săse sinucidă.

Conform unor studii, efectele separării de părinți depind mult de vârsta copiilor. La cei mici, în special în mediul rural, apar tulburări emoționale. Ei devin timizi și fricoși, au somnul agitat și plin de coșmaruri. La copiii mai mari de 10 ani, din mediul urban, mai ales, pot apărea tulburări de conduită, manifestate printr-un comportament agresiv fizic și verbal, tendința de a minți, abuzul de alcool, fumatul, absențe de la școalăși rezultate slabe la învățătură. Ei au adesea sume mari de bani „de buzunar”, primiți de la părinții ce muncesc în străinătate drept compensație, fapt care-i propulseazăîn grupuri de copii cu probleme de comportament și care ajung chiar săcomităfapte penale, susțin specialiștii în domeniu. Mai mult, tinerii ai că ror părinți sunt total dezinteresați de soarta lor și că rora nu le pasăsăle ofere o educație, au grave probleme școlare sau, mai grav, se ceartăcu legea. Copiii care nu simt dragostea părintească suferăde depresie și anxietate. Apoi, simt nevoia săse răzbune pe destin și se apucă de droguri, alcool sau furat.  De dorul părinților, unii dintre ei, au încercat chiar săse sinucidă. Zilnic, în Vâlcea, zeci de copii – abandonați sau neglijați de familie – încalcă legea, săvârșind fapte penale. Cele mai dese infracțiuni întâlnite la acest tip de adolescenți este furtul din magazine, mașini sau chiar apartamente.

Centrele de plasament, superaglomerate

Asistenții sociali de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea, spun că se confruntă , lunar, cu foarte multe situații de acest gen. De cele mai multe ori, ne-au declarat ei, copiii provin din familii destrămate, cu părinți alcoolici sau neglijenți. În această lună, au primit 4 cereri de instituționalizare a unor adolescenți care au săvârșit fapte penale și a că ror vârstănu depășește 15 ani. Cel mai grav caz este cel al unui tânăr din Rm. Vâlcea, R.M elev în clasa a VIII-a, al unei școli din municipiu, care a furat, în decurs de doar câteva luni, mai multe bunuri. Paradoxal, el face parte dintr-o familie cu o situație Financiară foarte bună. Cu toate acestea, tatăl este total dezinteresat de educația acestuia, preferând săstea mai tot timpul prin cârciumi și taverne, mereu cu capul amețit de aburii alcoolului. Dască lii băiatului și-au dat seama că ceva este în neregulăcu tânărul, pentru că , de ceva vreme, devenise foarte recalcitrant și avea, în buzunar, sume de bani impresionate. Asistenții sociali au încercat săofere consiliere psihologică tatălui adolescentului, însă acesta a refuzat, spunând că nu are nicio problemă. „Tatăl copilului este în permanențăbeat. Nu se poate discuta cu el. Nu-l intereseazăla ce orăvine sau pleacă copilul său. Acum, se impune o măsurăde instituționalizare a adolescentului. Din păcate, însă , nu mai avem locuri în centrele de plasament. Au devenit supraagomerate. Va trebui săvedem ce facem cu el Sperăm, totuși, să-l convingem pe tatăl săse preocupe de viitorul acestuia”- ne-a spus Roxana Radu. Ea susține că legislația în vigoare nu permite direcției săaplice nici o sancțiune părinților pentru că dau dovadăde neglijențăîn creșterea copiilor lor. Singurul lucru pe care-l pot face este săpropunădecă derea din drepturile părintești. Ba mai mult, unii se simt chiar eliberați de „povara” educă rii ființelor pe care le-au adus pe lume. „Mulți dintre acești părinți denaturați nu luptănicicum să-și păstreze copiii. Unii chiar se bucurăcând ajung în grija statului” – mai spune ea. În situații similare, se aflăalți trei adolescenți din Horezu și Golești.