1

Încă un investitor străin riscă să fie „aruncat” din Vâlcea

După episoadele nefericite din 2002-2003,

O firmă din Spania care vrea să investească peste 6 milioane euro și săcreeze 150 de locuri de muncă nu își găsește un teren de 1 hectar în județul Vâlcea.

Conform datelor puse la dispoziție de specialiștii Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea, firma Industrias Cantabras del Torneado SRL din Spania este interesatăsădezvolte în județul Vâlcea un proiect industrial cu obiect de activitate producția de piese și subansamble pentru industria constructoare de mașini. În acest sens, de câteva săptămâni, investitorii spanioli au solicitat de la administrațiile publice din Râmnicu Vâlcea și că limănești sprijinul pentru găsirea unei locații adecvate pe care săse construiască fabrica. Deocamdată, se pare că nici până astăzi investitorii nu au primit nici un răspuns Firma Industrias Cantabras del Torneado SRL din Spania cautăun teren (cumpărare sau concesionare) cu o supraFață de minim 1 hectar, pe care săamplaseze o halăindustrialăîn supraFață de 4.000 metri pătrați. Dacă intenția spaniolilor va prinde viațăla Râmnicu Vâlcea, fabrica va putea fi datăîn funcțiune cel mai devreme în luna iulie 2008. Investiția va fi de tip „greenfield” (de la zero) și va crea, în prima fază, peste 150 de locuri de muncă . Specialiștii estimeazăcă valoarea întregii investiții se va ridica la peste 5 milioane euro, o sumăbunăavând în vedere „seceta” de investiții străine ce se resimte în economia județului Vâlcea.

Este foarte important ca administrațiile publice locale și județene, precum și instituțiile abilitate în acest sens săacorde tot sprijinul investitorilor străini, mai ales cei care realizeazăproducție industrială. Avem deja exemplul nefericit petrecut prin 2002 – 2003, când fostul primar Traian Sabău a alungat pur și simplu din Râmnicu Vâlcea doi investitori străini (printre care și concernul Electrolux) care veneau în municipiul nostru pentru a investi zeci de milioane de euro și pentru a crea mii de locuri de muncă . Am ajuns astăzi săfim județul cu cele puține investiții străine directe din țară , atât ca valoare cât și ca număr.