Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

In Valcea patru accidente mortale pe anul 2006

         ” Securitate și sănătate în muncă prevenirea eficientăa accidentelor și a bolilor profesionale se poate realiza numai printr-o serie de măsuri adecvate, care săaibăîn vedere îmbunătățirea Continuă a performanței și integrarea managementului de securitate și sănătate în muncă în managementul strategic al firmei” ne-a declarat Ion Nicolăescu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea

 

         Protejarea forței de muncă , indiferent de reglementările legale, trebuie săfie consideratădrept un principiu de bazăîn activitatea firmei și un obiectiv la fel de important ca și profitul. Cu alte cuvinte, criteriul de securitate a muncii trebuie săapară, cel puțin tot atât de important ca și criteriul economic, conjugat și nu subordonat acestuia. „Omul este măsura tuturor lucrurilor” – spunea filozoful grec Protagoras. Din păcate, toate aceste principii nu sunt în totalitate respectate. De la an la an, numărul accidentelor la locul de muncă crește îngrijorător. Fiecare accident înseamnă suferințe fizice și psihice, pierderi de venituri pentru cei implicați – victime, familie, prieteni, dar și o pierdere de timp de muncă pentru firma în care are loc evenimentul, precum și pentru societate. Ultimele statistici referitoare la țările din Uniunea Europeană au relevat faptul că în cursul unui an, din 120 milioane de persoane angajate în cele 15 state membre, aproximativ 5 milioane au suportat un accident de muncă care a determinat o incapacitate temporarăde muncă mai mare de 3 zile. Anual, în aceste țări aproximativ 6.000 de accidente de muncă se soldeazăcu decesul lucrătorului.

         Accidentele mortale, în scă dere

         În județul Vâlcea, dacă în 2005 accidentele de muncă ce au avut ca urmare incapacitatea temporarăde muncă au fost în număr de 72, iar unul dintre acești muncitori a rămas invalid, până în luna septembrie a anului 2006 s-au înregistrat peste 50. În ceea ce privește accidentele mortale la locul de muncă , în 2005 în județul Vâlcea au fost 12, cele mai multe accidente la locul de muncă producându-se în construcții. Anul acesta, însă , lucrurile s-au mai îndreptat, până la această orăînregistrându-se doar patru accidente mortale.  Inspecția Muncii a dispus peste 4.000 de măsuri, deoarece considerăcă numai în acest fel accidentele de muncă se vor diminua, în timp. Astfel,  dotarea cu dispozitive de protecție la echipamentele tehnice, dotarea cu truse sanitare la punctele de lucru, dotarea și acordarea echipamentului individual de lucru și echipamentului individual de protecție sunt câteva dintre măsurile extreme impuse de inspectorii I.T.M. Vâlcea. Prevenirea eficientăa accidentelor și a bolilor profesionale se poate realiza numai printr-o serie de măsuri adecvate, care săaibăîn vedere îmbunătățirea Continuă a performanței și integrarea managementului de securitate și sănătate în muncă în managementul strategic al firmei” ne-a declarat Ion Nicolăescu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea.

         Omorât de un ifron cu greder

         Unul din cele patru accidente de muncă mortale din anul 2006, au avut loc în luna septembrie a.c. Astfel, în data de 4 septembrie a.c., la o societate comercialădin comuna vâlceanăIonești, a avut loc un grav accident de muncă soldat cu decesul unui bărbat de 50 de ani. Mihai Î. din Ionești a avut o altercație cu un coleg de serviciu, Constantin C. care era șofer pe un ifron cu greder. Mihai s-a băgat sub ifron, moment în care grederul a că zut peste el. Au fost anunțați imediat polițiștii din municipiul Drăgășani care s-au deplasat la fața locului împreunăcu procurori ai parchetului Drăgășani și cu inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea. Echipa operativă, din primele cercetări, a constatat faptul că muncitorul a decedat ca urmare a faptului că a fost lovit de un ifron cu greder.

         Campanie privind securitatea și sănătatea în muncă

         Încă de la începutul anului, la nivel național se deruleazăun proiect intitulat „Implementarea legislației armonizate privind securitatea și sănătatea în muncă în întreprinderile mici și mijlocii”. Scopul acestui proiect este săsprijine întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din România săimplementeze și sărespecte cerințele minime ale legislației naționale care transpun directivele europene din domeniul securității și sănătății în muncă , pentru a îmbunătății în mod constant condițiile în muncă . În cadrul acestui proiect, în perioada 11 14 septembrie a.c., o echipăde experți danezi a venit în județul Vâlcea, la societatea comercialăAXM PROD Î93 SRL, cu scopul de a evalua riscurile profesionale. După analizarea și nominalizarea pericolelor și a nivelului de risc, s-a întocmit un program de acțiuni și s-a analizat fiecare zonăde evaluare în parte. Acest program de acțiuni va fi monitorizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea pe parcursul anilor 2006 și 2007. Mai mult, la societatea comercialăs-a creat un centru pilot unde vor fi organizate periodic mese rotunde atât cu angajații proprii, cât și cu cei din domeniul fabrică rii lacurilor și vopselelor din întreaga țară.

Claudia Stanciu