Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„În cazul dispariției de minori, în momentul primirii sesizării, ne mobilizăm imediat”

De vorbă cu inspectorul șef adjunct al IJP Vâlcea, Nicolae Sărdărescu:

Intr-un oraș ca Râmnicul se folosește poliție, gardieni publici, jandarmi și poliția de transporturi feroviare ” „Scotocirile nu se fac noaptea. Avem persoane pe care le-am găsit După 3- 4 zile în pădure. Activitățile sunt continuate până în momentul în care ne dăm seama că am scotocit toată zona sau când, După trecerea unei anumite perioade de timp, s-ar putea sănu mai fie în viațăși nu are rost sămai Continuă m că utările cu efective mărite”, ne-a declarat Nicolae Sărdărescu

 

Aproape în fiecare zi dispare câte un copil. Citim în ziare sau auzim la știri că a mai dispărut un nou-născut, un copil de grădinițăsau un elev. În arhivele poliției vâlcene sunt înregistrate sute de cazuri de dispariții. Numai anul trecut au fost 109 cazuri, iar de la începutul acestui an sunt înregistrate 78 de dispariții. Dinamica disparițiilor copiilor din Vâlcea este îngrijorătoare. Încep că utările, însă , de cele mai multe ori, acestea se sfârșesc fărăniciun rezultat. Polițiștii fac eforturi, se scotocesc zonele în care s-ar putea afla copii, se publică fotografiile celor dispăruți, însă cele mai multe dintre cazuri rămân nerezolvate. Despre dispariții și dispăruți, am stat de vorbăcu inspectorul șef adjunct al IJP Vâlcea, Nicolae Sărdărescu.

 

Rep.: Domnule Nicolae Sărdărescu, câți minori dispăruți și încă negăsiți sunt acum în evidențele Poliției vâlcene?

” Nicolae Sărdărescu: Luni (25 iunie a.c. – n.r.) au fost date dispărute 6 persoane, dar de la începutul anului, s-au anunțat 78 dispariții de minori. Disparițiile se împart în 2 categorii: majori și minori. La rândul lor, le considerăm dispariții în condiții suspecte pe cele în care sunt implicați minori despre care știm că nu aveau cum săplece, că sunt bolnavi, au afecțiuni psihice sau se reclamăcă au fost răpiți. Mai sunt cazurile cu cei care pleacă benevol. Noi avem obligația ca la toți dispăruții, indiferent că au plecat benevol sau nu, dar au vârsta sub 18 ani, de a-i că uta. Pe cei care au vârsta de peste 18 ani și au lăsat bilet că au plecat de acasă, nu trebuie săîi că utăm. Dar dacă cel dispărut are afecțiuni de naturăpsihică , indiferent de vârstă, poliția are obligația de a-l că uta.

” Rep.: Are Poliția dotarea necesară pentru a răspunde eficient în cazurile disparițiilor de copii?

” N.S.: În cazul dispariției de minori, în momentul primirii sesizării, indiferent pe ce cale vine: prin 112 sau prin părinții care vin și anunță, ne mobilizăm imediat. În mod obligatoriu, se face un punct de comandăformat din inspectorul șef sau adjunctul șefului inspectoratului, ofițerul criminalist, ofițerul de ordine publică , psihologul care trebuie săconsilieze familia sau victima și șeful serviciului de investigații criminale. Centrul de comandăare rolul de a prelua toate informațiile existente pentru că pe lângă noi vor veni forțele participante voluntare.

” Rep.: Cum se desfășoară, practic, că utările?

” N.S.: Șeful centrului de comandă, După ce ia cunoștințăde datele existente  stabilește activitățile pentru fiecare din forțele participante. Luăm harta localității și împărțim echipele voluntare După activități: activitatea de investigații care este făcutănumai de poliție, activitatea de că utare – nu înseamnă numai că utarea persoanelor După poze, înseamnă și că utarea acestora în bazele de date. Se face în felul următor: se împarte harta localității în pătrate, fiecare pătrat are niște obiective. De exemplu, blocurile și magazinele sunt niște obiective. Echipele de că utare sunt întotdeauna conduse de un polițist. Se fixeazăun orar și fiecare conducă tor de echipăva face un raport de investigații complet. Concomitent cu că utarea are loc darea în consemn, în urmărire generală. Practic, tot ceea ce înseamnă forțe la nivelul județului se pune în mișcare. Se fac că utări în toate mijloacele de transport în comun. Luăm legătura telefonic cu prietenii, rudele persoanei respective. Dacă avem informații că persoana a plecat cu o anumitămașină, județul se închide imediat, în sensul că toate punctele de ieșire din Vâlcea sunt supervizate. Toate mașinile și toate forțele din dotarea poliției sunt puse la dispoziția că utărilor. Sunt poate mai importante pentru noi disparițiile de minori în condiții suspecte decât omorurile. Omorul e omor, fapta este comisădeja, pe când copilul dispărut este o potențialăvictimăpână am stabilit ceea ce se întâmplăcu ei.

” Rep.: Cine face parte din forțele participante?

” N.S.: Cei care fac parte din forțele participante sunt polițiștii de la Ordine Publică (inclusiv poliția rurală), purtătorul de cuvânt al poliției, Jandarmeria, Direcția pentru Protecția Copilului, Gardienii publici, firme de pază, detectivi particulari, rezerviști, asociația chinologică , Inspectoratul Situațiilor de UrgențăVâlcea și alpiniștii, care împreunăcu polițiștii se constituie în zona unde a dispărut persoana respectivă.  

” Rep.: De câți oameni este nevoie pentru a desfășura o activitate de că utare în Râmnic?

” N.S.: Toate forțele de la municipiu sub coordonarea celor de la Investigații Criminale vor face investigații imediate. Aici nu mai este nevoie de ajutorul ISU, al vânătorilor, alpiniștilor sau al câinilor de urmă. Într-un oraș ca Râmnicul folosim poliție, gardieni publici, jandarmi și poliția de transporturi feroviare. Într-un asemenea caz începem săcă utăm prin canale, săverifică m boschetarii, cimitirele, anturajele, școlile copiilor. Trebuie săvorbim cu dirigintele.

” Rep.: Aveți un set de întrebări pe care îl folosiți atunci când începeți că utările?

” N.S.: Existăîntrebări pe care le punem și care nu se găsesc în niciun set. Întrebările diferăde la caz la caz.

” Rep.: Dacă le dispare copilul, părinții trebuie săsune la 112 sau săse adreseze postului de politie. Ce face polițistul de la post?

” N.S.: Cel mai important lucru pentru mine este ca polițiștii de la posturile de poliție săconștientizeze activitățile pe care trebuie săle desfășoare. Înainte erau anunțați, iar ei le spuneau părinților sămai aștepte câteva zile, iar la noi cazurile ajungeau După câte 3-4 zile sau chiar o săptămână. Polițiștii au obligația săanunțe imediat dispeceratul, iar acesta la rândul lui trebuie să măanunțe pe mine sau pe șeful inspectoratului. Când ajung la fața locului, eu trebuie săstabilesc ce complexitate are cazul și cum trebuie săprocedeze fiecare în parte. În cazul în care dispariția nu este suspectă, iar despre persoanăse știe că a mai plecat de acasă, eu nu mai merg la fața locului, această sarcinărevenindu-i altcuiva. 

” Rep.: Cine decide dacă este grav cazul si meritămobilizare imediată?

” N.S.: În funcție de datele pe care le dețin și în funcție de metodologie, decid care este complexitatea cazului. Trebuie săraportăm în maxim 4 ore Inspectoratului General al Poliției Române dispariția în cauză, scris și telefonic.

” Rep.: Ce înseamnă vârstăfragedă?

” N.S.: Cei care au vârste sub 14 ani și nu au discernământ. Minoratul este până la 18 ani. Depinde din ce punct de vedere pui întrebarea. Dacă o pui din punct de vedere mental, al discernământului este sub 14 ani. Dar avem, de exemplu, violuri la care victima are 13-14 ani, iar eu am obligația de a o duce la medicinălegalăși săîntreb care este corespondentul vârstei din punct de vedere fizic. Iar medicul ne răspunde că este de 18 ani pentru că existăfete care sunt foarte dezvoltate.  Pot exista fete de 18 ani care săarate de 14 ani.

” Rep.: că utările se Continuă și pe timp de noapte?

” N.S.: Anumite activități sunt continuate pe timp de noapte. De exemplu, în deplasările în alte localități, unde am stabilit că persoana ar putea ajunge, investigațiile se fac și pe timpul nopții. Scotocirile nu se fac noaptea. Avem persoane pe care le-am găsit După 3- 4 zile în pădure. Activitățile sunt continuate până în momentul în care ne dăm seama că am scotocit toată zona sau când, După trecerea unei anumite perioade de timp,  s-ar putea sănu mai fie în viațăși nu are rost sămai Continuă m că utările cu efective mărite.

” Rep.: Aveți echipamente corespunzătoare?

” N.S.: Avem serviciul de investigații criminale cu un nucleu deosebit care se ocupăde persoane cu identitate necunoscută, persoane dispărute și cadavre cu identitate necunoscută. Nucleul de aici e foarte bine pregătit. Întâmpinăm greutăți până îi învățăm pe cei din teritoriu ce trebuie făcut. O cauzăa acestui val de dispariții este faptul că până acum nu se raportau, nu se reclamau sau nu ni se aduceau la cunoștință, dar datorităfaptului că la nivel național se pune un accent deosebit datorităsituației  în care s-ar putea găsi victima au început săse miște lucrurile și avem rezultate pe această temă.