Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

GUTAU LIBER DOAR PE HARTIE

         ” O nouăvictorie împotriva DNA  ” judecă toarea Adriana Mărăcinescu a decis, în cazul primarului Mircea Gutău, înlocuirea măsurii arestării preventive cu eliberarea provizoriei, având obligativitatea de a nu părăsi localitatea

 

         Miercuri, 13 septembrie a.c., la Tribunalul Vâlcea a debutat procesul pe fond al primarului Mircea Gutău și viceprimarului Nicolae Dicu, acuzați de procurorii DNA de luare de mită, respectiv complicitate de luare de mită. Destinele celor doi au fost ieri în mâna judecă toarei Adriana Mărăcinescu. În urmăcu câteva săptămâni, procurorii DNA au solicitat strămutarea procesului, iar hotărârea va fi luatăde Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 29 septembrie.

         denunță torul Crinu Popescu a lipsit de la proces

         Încă de la primele ore ale dimineții, în fața Tribunalului Vâlcea s-au strâns câteva sute de vâlceni pentru a-și susține primarul, care în prezent este încarcerat în penitenciarul Colibași. Procesul a început la orele 11.00 și a durat mai bine de două ore. În momentul când s-au strigat toate părțile implicate în proces, s-a observat că din salălipseau tocmai actorii cei mai importanți ai mascaradei DNA și anume, denunță torul Crinu Popescu și martorul Florin Toma, angajat al societății patronatăde denunță tor. După citirea rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, judecă toarea Adriana Mărăcinescu le-a dat cuvântul avocaților apărării. Reamintim că Mircea Gutău a fost reprezentat de trei avocați de renume și anume Doru Viorel Ursu, Dan Apostol și Octavian Fieroiu, iar pe Nicolae Dicu l-a apărat avocatul Marian Nazat.

         Doru Viorel Ursu susține că este o înscenare politică

         Încă de la începutul pledoariei sale, fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu a subliniat ideea că acest proces este o înscenare politică . Având în vedere faptul că denunță torul Crinu Popescu și martorul Toma Florin nu s-au prezentat în fața instanței de judecată, Doru Viorel Ursu a solicitat ca cei doi edili ai primăriei Râmnicului săfie audiați concomitent cu denunță torul, la același termen de judecată: „În timpul urmăririi penale, denunță torul a organizat o conferințăde presă, dar nu s-a prezentat la proces. Este o sfidare la adresa justiției. Procesul pe care noi îl vrem public, ar trebui săse desfășoare în prezența denunță torului și a celuilalt martor. Susținem și astăzi, că este vorba despre o manipulare totalăa unui om care prezintărestituirea a 5.000 de euro în autodenunț, pentru a vorbi apoi de 40.000 de euro, cum i s-a sugerat la Parchet”. Un alt argument invocat de Doru Viorel Ursu pentru neaudierea celor doi a fost și cererea DNA de strămutare a procesului, care va fi luatăîn discuție în data de 29 septembrie la Înalta Curte de casație și Justiție.

         DNA-ul își protejeazădelatorul

         Octavian Fieroiu, avocatului lui Mircia Gutău, s-a declarat nemulțumit de atitudinea procurorilor DNA, care au instrumentat dosarul: „Măsura arestării preventive este strigător la cer de nelegală. Aici este vorba de cu totul altceva decât de un proces echitabil. până și DNA-ul s-a păcă lit mizând pe Crinu Popescu și promisiunile lui. Deși în faza urmăririi penale, am solicitat săfiu chemat la întocmirea tuturor actelor, noi nu am fost chemați atunci când procurorii l-au audiat pe denunță tor. În acest caz, este evidentăo atitudine protectoare din partea DNA-ului asupra denunță torului, de a nu-l lăsa sub tirul întrebărilor noastre… Nici măcar nu a fost luatăîn discuție ideea unei confruntă ri dintre denunță tor și cei doi. DNA-ul știe că aici este punctul nevralgic…”. De asemenea, avocatul Fieroiu a mai susținut că procurorii DNA-ul au provocat flagrantul și a și explicat în ce mod: „La dosarul cauzei sunt depuse ca acte planșele fotografice a bancnotelor ce i-au fost date cu titlu de mităviceprimarului Nicolae Dicu. Explicația era următoarea: Bancnotele ce urmeazăa fi înmânate de că tre denunță tor inculpaților Gutău și Dicu. Realitatea este că Gutău nu a primit mităde la denunță tor, ba, mai mult l-a scos afarădin birou”.

Dan Apostol, cel de-al treilea avocat a lui Gutău a precizat că dosarul se bazeazădoar pe declarațiile unui denunță tor, care nu a fost prezent la proces. „Din instrument al DNA, denunță torul s-a transformat în cel mai bun instrument al apărării”.

         Umilit în baza unor presupuneri

         La final, li s-a dat cuvântul și celor doi edili. Cu ochii în lacrimi, primarul Gutău și-a susținut nevinovăția, așa cum face la fiecare înfățișare în instanță: „Am rămas stupefiat când am văzut că sunt reținut pe baza unor presupuneri. Săfi umilit 60 de zile pentru niște presupuneri este strigător la cer”. La rândul său, viceprimarul Dicu a susținut că este victima unei înscenări: „Este o înscenare pe care acest Popescu a făcut-o. Nu am gândit niciodatăcu primarul Gutău săfacem asemenea lucruri”, a afirmat Nicolae Dicu.

         Verdict favorabil pentru primarul Gutău

         După mai bine de trei ore de deliberări, judecă toarea Adriana Mărăcinescu a dat verdictul în fața sutelor de râmniceni, veniți să-și susținăprimarul: „Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivăa obligării de a nu părăsi localitatea. („¦) Pe durata măsurii de a nu părăsi localitatea, inculpatul Mircea Gutău este obligat sărespecte unele condiții: săse prezinte la instanța de judecatăori de câte ori este chemat, săse prezinte la organul de poliție desemnat conform programului de supraveghere, ori de câte ori este chemat”. În urma acestei decizii, putem consemna că este cea de-a treia instanțăde fond care decide punerea în libertate a primarului Mircea Gutău. Procurorul DNA, prezent la proces, a anunțat încă dinaintea finalizării ședinței de judecată, că DNA-ul va face recurs. În aceste condiții, Mircea Gutău rămâne încarcerat până când se va judeca recursul la Curtea de Apel Pitești. Din ceea ce susțin avocații, recursul poate fi judecat până în data de 4 octombrie a.c., datăla care expirăcele 60 de zile de arest. În privința viceprimarului Nicolae Dicu, se menține starea de arest preventiv.

Magda Tolea