Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Greva Sanitas a lasat in strada zeci de bolnavi

         ” Timp de două ore, ” „Sper ca revendică rile noastre să fie rezolvate și să nu fim nevoiți să intrăm în grevă generală. însă , dacă nu vor lua în seamă semnalele noastre de alarmă vom acționa în consecință”, a amenințat liderul de sindicat SANITAS Vâlcea, Maria Costea ” agățat de gratiile porții, un bărbat din localitatea Golești, Gheorghe Radu, spunea că După ce a văzut că Salvarea pe care a chemat-o nu a ajuns, a hotărât să vină la spital cu mașina personală ” directorul Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște, ne-a spus că nu știe ce se întâmplă în spital pentru că este în concediu

 

           Marți, 21 noiembrie a.c., peste 1.400 de asistenți și angajați ai Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vâlcea și-au întrerupt timp de două ore activitatea pentru intra în grevă de avertisment. Ei sunt nemulțumiți de condițiile precare din spital, dar și de salariile mici. Așadar, personalul medical s-a mobilizat și la ora 9.00 s-a strâns pe holurile unității spitalicești, purtând pe mână o banderolă albă. „Vreau să dăm dovadă de unitate și devotament. Sper ca revendică rile noastre să fie rezolvate și să nu fim nevoiți să intrăm în grevă generală. însă , dacă nu vor lua în seamă semnalele noastre de alarmă vom acționa în consecință. Am deschis conflictul în toate unitățile din județ, l-am înscris și înregistrat la Direcția Muncii„ le-a spus liderul de sindicat SANITAS Vâlcea, Maria Costea. Cadrele medicale cer majorarea bugetului alocat sănătății pentru anul 2007, rectificarea bugetului de stat în trimestrul IV 2006 în vederea asigurării resurselor pentru cheltuielile salariale și materiale, majorarea salariilor personalului din sistemul sanitar și cel angajat în asistență socială cu 70%, acordarea tichetelor de masă în anul 2007 pentru toți salariații. De asemenea, ei solicită elaborarea unor noi normative de personal, acordarea tuturor drepturilor prevăzute de lege pentru funcționarii publici și îndeplinirea până la sfârșitul anului 2007 a angajamentelor asumate de Ministerul Sănătății Publice prin protocolul încheiat între reprezentanții acestuia și ai Federației Sanitas din România.

           Bolnavii, lăsați să aștepte la poarta spitalului

           Așadar, timp de două ore activitatea în secțiile spitalului județean a fost paralizată, unitatea funcționând la doar 30% din capacitate. În schimb, asistenții Serviciului de Urgență au acordat în continuu îngrijiri. Numai că , nici ei nu au avut prea mult de muncă , pentru că , portarii spitalului, dând dovadă de exces de zel, nu au lăsat nici măcar urgențele să intre în unitate. La poarta spitalului, peste 30 de persoane așteptau, de mai bine de o oră, să primească îngrijiri. Întrebați de ce nu lasă oamenii să intre, portarii ne-au spus: „Suntem în grevă și d Îaia nu lăsăm pe nimeni să intre”. Agățat de gratiile porții, un bărbat din localitatea Golești, Gheorghe Radu, spunea că După ce a văzut că salvarea pe care a chemat-o nu a ajuns, a hotărât să vină la spital cu mașina personală. „De astăzi de dimineață (marți, 21 noiembrie a.c. n.r.) îmi este foarte rău. Am chemat salvarea, însă când am văzut că nu vine m-am hotărât să vin singur la spital. Când am ajuns, i-am rugat pe portari să mă lase să intru dar nu au vrut. De aproape o oră și jumătate mă târăsc prin fața porții. La ce dracu Î mai plătesc asigurările de sănătate ?!” ne-a mărturisit Gheorghe Radu.

           Portarul taie și spânzură

           Mai mult, o tânără care spunea că se simte foarte rău s-a izbit de refuzul portarilor de a o lăsa să intre la urgențe. Maria C. 18 ani, se plângea că nu mai poate să stea în picioare din cauza durerilor stomacale. „Mă doare foarte rău stomacul și am vomat de două ori până acum. Aștept de o oră să intru la urgențe, dar nu mă lasă. Mi-au spus că voi intra când se termină greva. Nu am mai văzut așa ceva Lasă lumea să moară la poarta spitalului „ ne-a spus Maria. Un alt tânăr, Gheorghe Mărunțelu, ce aștepta să intre, ne-a povestit că mama sa este în comă și este internată la Secția de Reanimare din cadrul SJU Vâlcea. „Stau de două ore aici. Portarul nu a vrut să înțeleagă că sunt însoțitor și că stau zi și noapte cu mama. Am plecat de dimineață pentru a-i lua medicamente, pampers și câteva haine. I-am arătat plasele și biletul de însoțitor unuia dintre portari, dar degeaba. Mama mea poate să moară în timpul acesta și nu pot fi lângă ea în ultimele clipe, din cauza unui portar „ ne-a spus cu lacrimi în ochi tânărul.

           Directoarea spitalului, impasibilă la suferința vâlcenilor

           Contactat telefonic, directorul Spitalului Județean Vâlcea, Georgeta Săliște, ne-a spus că nu știe ce se întâmplă în spital pentru că este în concediu. Reamintim că în urmă cu mai bine de o săptămână, când directorul SJU Vâlcea nu era în concediu, anunțam că vâlcenilor li se refuză accesul în spital, fiind lăsați să înghețe în fața porților. „Întrebați-o pe doamna Crețulescu pentru că eu nu știu despre ce e vorba. Eu sunt în concediu, iar cea care îmi ține locul este contabila șefă”– ne-a spus Georgeta Săliște. Eforturile noastre de a sta de vorbă cu înlocuitorul directorului de la cârma spitalului au fost zadarnice. Ioana Crețulescu nu era în birou și nici la telefon nu a vrut să răspundă. Astfel, bolnavii au rămas în continuare să aștepte până s-a terminat greva.

           Grevă și la Direcția pentru Protecția Copilului Vâlcea

           Solidari cu colegii lor din spitale, angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea au protestat și ei împotriva condițiilor mizere din sistemul sanitar. „Avem 540 de membrii Sanitas din cadrul DGASPC Vâlcea. Am strâns semnături, însă legea nu ne dă voie să ne întrerupem activitatea. În schimb vom purta toată ziua banderolele pe mână” ne-a spus Elena Şoană, vicepreședinte al Sanitas de la Direcția Copilului. De asemenea, activitatea medicală a fost întreruptă timp de două ore și la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Vâlcea, precum și în Spitalul orășenesc „Costache Minulescu” Drăgășani, Spitalele Horezu și Brezoi, dar și la Spitalul de Psihiatrie din Drăgoești și cel de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” din Mihăești. „O treime din activitatea medicală din spitalul din Drăgășani a fost asigurată. Ceilalți, însă , s-au strâns în holul spitalului și au stat de vorbă. Conducerea spitalului a respectat procedura noastră și ne-a înțeles revendică rile. În cazul în care nu se vor rezolva problemele din sistem, suntem dispuși să facem grevă generală” ne-a  declarat Lucian Costea, liderul de sindicat din Spitalul orășenesc „Costache Minulescu” Drăgășani.

Claudia Stanciu