Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Georgeta Săliște – un manager căruia îi pasă

Spitalul Județean – 35 de ani fără nici o reparație capitală

„Nu avem suficienți bani pentru toate secțiile. Facem și noi ce putem din sponsorizări. De exemplu, am început săconfecționăm lenjerie de pat în atelierul propriu ca săeconomisim bani. Dar mașinile de spălat sunt vechi și ne rup o grămadăde cearceafuri”, a spus directorul spitalului, Georgeta Săliște 

Un ultim raport al Instituției Prefectului Vâlcea privind activitatea din sistemul sanitar scoate în evidențăfaptul că mobilierul și lenjeria din Spitalul Județean de Urgență(SJU) Vâlcea sunt foarte vechi. „Nu se asigurăsume suplimentare de la Consiliul Județean Vâlcea pentru întreținere și reparații, singura sursăde finanțare fiind contravaloarea serviciilor medicale prestate, plătite de CAS Vâlcea” – scrie în raport. La ora actuală, doar două secții din spital au mobilier nou: ortopedia și cardiologia. Secția de Ortopedie a fost modernizatăde curând, membrii clubului Rotary Rm. Vâlcea sponsorizând toată lucrarea, dar și achiziționarea de mobilier nou. De asemenea, primarul Râmnicului, Mircea Gutău, a decis ca săaloce spitalului 1,3 miliarde lei vechi pentru a achiziționa paturi și noptiere moderne pentru Secția de Cardiologie. „A fost inițiativăprimarului. Este pentru prima datăcând se întâmplăașa ceva, pentru că de multe ori ne-am rugat noi de autoritățile locale săne aloce bani pentru modernizarea spitalului” – ne-a mărturisit Georgeta Săliște, managerul spitalului. Aceasta ne-a mai spus că a reușit până în prezent săstrângăaproximativ 250 milioane lei vechi din sponsorizări, pe care-i va folosi pentru a achiziționa mobilier nou. „Nu avem suficienți bani pentru toate secțiile. Facem și noi ce putem din sponsorizări. De exemplu, am început săconfecționăm lenjerie de pat în atelierul propriu ca săeconomisim bani. Dar mașinile de spălat sunt vechi și ne rup o grămadăde cearceafuri. Avem nevoie de bani de la Consiliul Județean, dar Spitalul este construit din anul 1972 și de atunci nu s-a mai făcut nicio reparație capitală. toată lumea se plânge de condițiile din unitate, dar nimeni nu face nimic” – a conchis Georgeta Săliște. În curând și secția de Chirurgie Infantilăva intra în reparații capitale și modernizări. Asta pentru că Clubul Lions va sponsoriza toată lucrarea.

Planuri mari de viitor

Georgeta Săliște spune că în cadrul Spitalului Județean ar fi nevoie de o secție de chirurgie plastică și reparatorie și una de chirurgie toracică . Ea se gândește ca în curând săfacă un raport pe care să-l prezinte atât conducerii Consiliului Județean Vâlcea, cât și Ministerului Sănătății. „Sunt foarte mulți pacienți vâlceni pe care noi suntem nevoiți să-i trimitem la spitalele din Craiova sau București pentru că nu avem anumite secții și nici specialiști. Cred că o soluție foarte bunăar fi construirea unei alte clădiri în curtea spitalului,  unde săse înființeze aceste secții noi. însă , așa cum am mai spus, avem nevoie de comunitatea locală. Vreau sătrag un semnal de alarmăasupra acestui fapt…” – ne-a mai spus managerul Spitalului Județean de UrgențăVâlcea.