” PNL și PSD se bat pe Primăria Tetoiu/ Confruntarea se mai prelungește o săptămână
Duminică , 18 martie a.c. cei 2.259 de alegători cu drept de vot din comuna Tetoiu au fost chemați la urne pentru a-și alege primarul. Reamintim că localitatea Tetoiu este una dintre cele 7 localități din România unde au avut loc alegeri locale parțiale pentru funcția de primar. Nicolae Burețea, primarul ales pe listele PSD în anul 2004, a murit la începutul acestui an, răpus de o boalăcumplită.
Politicienii s-au „duelat” în contestații
Încă de la primele ore ale dimineții, comuna Tetoiu a devenit prioritatea zero a politicienilor vâlceni, care mișunau care încotro în cele 7 sate ale comunei. Pentru funcția de primar, s-au înscris în cursă6 candidați de la mai toate partidele. Este vorba despre Emilia Burețea – PSD, Georgel Popa – PNL, Lucian Antonie – PD, Alexandru Popa – PRM, Petre Nicolae – PNG și Alexandru Mateescu – PNÎCD. Majoritatea politicienilor vâlceni sunt de părere că alegerile parțiale de la Tetoiu sunt un bun barometru pentru euro-parlamentarele ce vor avea loc în toamna acestui an. Dorind săatragăo prezențăcât mai mare la urnele de vot, liderii politici locali s-au mobilizat exemplar, uneori la limita legii (făcând campanie electoralăchiar în ziua votului, ne referim aici la liberalii aflați în zonă, care punând în practică diferite tertipuri electorale încercau săconvingăcetățenii sădea votul candidatului lor). În jurul prânzului, la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) Tetoiu se înregistraserădeja 3 constestații depuse de PSD, PNL și PD. În majoritatea cazurilor, contestatarii reclamau că au văzut mașini care transportau alegători în mod organizat la urnele de vot. Senatorul Dorel Jurcan a scris în reclamația sa că opozanții săi politici transportăoamenii la circumscripțiile electorale cu autobuze Vilextur și Viltrans. Mai mult decât atât, democratul susține că are și probe concludente în acest sens, mai exact câteva fotografii făcute cu telefonul mobil. Șirul contestațiilor s-a ținut lanț. După cea a lui Dorel Jurcan, a urmat sesizarea liberalei Svetlana Preoteasa, care spunea că a fost agresatăverbal de Ion Cîlea și Dumitru Persu, neprecizând însă cu ce anume au jignit social-democrații. De asemenea, ea le-a spus celor de la BEC că tatăl candidatei PSD avea mașina oprităîn fața secției de vot din Tetoiu și îndruma oamenii să-i voteze fiica. PSD-ul nu s-a lăsat nici el mai prejos, trimițând spre înregistrare la BEC două contestații care vizau fapte similare cu cele expuse de Dorel Jurcan. În plus, social-democrații i-au acuzat pe Svetlana Preoteasa și Ilie Fârtat că fac ilegal campanie electoralăîn ziua alegerilor.
Peste 60% de alegători la vot
La ora 17.00, la BEC se înregistrase o prezențăde 60, 73% al cetățenilor cu drept de vot, la urne. Din cei 2.259 de alegători, la orele amiezii, 1.373 de locuitori puseserădeja ștampila pe buletine. Președintele BEC, procurorul Adrian Iana ne-a declarat că procesul de vot s-a desfășurat fărăincidente majore: „Alegerile parțiale de la Tetoiu au fost foarte bine organizate și măsurprinde în mod plăcut prezența mare la urne a oamenilor. Și în mediul rural, cetățenii încep săînțeleagăcât de periculos este absenteismul la vot și ce efecte negative poate avea asupra comunității în care locuiesc”.
Ultima oră
La închiderea urnelor, votaserăun număr de 1.597 de persoane, procentul de prezențăla vot fiind de 70,3 %. până la ora închiderii ediției, nu se centralizaserădatele de la cele 5 secții de votare, însă calculul După procesele verbale întocmite de fiecare secție de votare în parte aratăastfel: Georgel Popa – 755 voturi, Emilia Burețea – 445 și voturi nule 57. Acest lucru înseamnă că la Tetoiu va avea loc turul II al alegerilor parțiale. până la ora 23.55, Biroul Electoral de Circumscripție nu finalizase de centralizat datele. PNL a mai depus o contestație privind rezultatul votului. Liberalii se considerănedreptățiți și susțin că Georgel Popa, candidatul PNL ar fi trebuit declarat câștigă tor din primul tur.
Magda Tolea
Lasă un comentariu