Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Garda Financiara a aplicat peste 3 600 de amenzi in valoare de 61 miliarde lei

          ” În numai 10 luni ” în toată această perioadă , Garda Financiară Vâlcea a avut o colaborare fructuoasăcu celelalte instituții de control și cercetare penală. Garda Financiară a primit 60 de solicitări în vederea verifică rii anumitor firme de la Poliție, Parchet, DNA și Oficiul Național de Spălare a Banilor ” controalele comisarilor s-au lăsat și cu 19 plângeri penale împotriva unor societăți, cu un prejudiciu de 11,8 miliarde lei vechi

 

          Secția Gărzii Financiare Vâlcea, condusăde comisarul Aurel Mirițoiu și-a făcut bilanțul pentru cele 10 luni care au trecut din anul 2006. În special, controalele comisarilor au vizat contrabanda cu tutun și băuturi alcoolice, evazioniștii, precum și verificarea solicitărilor înregistrate la Garda Financiară . „Obiectivele principale ale secției Gărzii Financiare Vâlcea în primele 10 luni ale anului 2006 au fost canalizate pe realizarea sarcinilor și dispozițiilor primite de la Garda Financiară București, a prevederilor din programul sectorial privind componentele atribuite de lege Gărzii Financiare în domeniul combaterii evaziunii fiscale, al disciplinei financiare și valutare, precum și a normelor de comerț. Verificarea obiectivelor s-a făcut atât pe timp de noapte, cât și ziua, cu un efectiv de 18 comisari. În această perioadă , s-au făcut controale inopinate, verifică ri încrucișate cu celelalte secții județene, precum și a solicitărilor celorlalte instituții ale statului”, ne-a declarat comisarul Aurel Mirițoiu.

          Oficiul pentru Spălarea Banilor intrăpe fir

În această perioadă , au fost verificați 3.550 agenți economici, în structura lor fiind societăți cu capital de stat, cu capital privat, de stat și privat, societăți mixte, persoane fizice autorizate, precum și regii autonome. S-au întocmit 3.779 acte de control și s-au aplicat 3.635 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate este de 61 miliarde lei vechi, din care s-au încasat deja 34 miliarde lei vechi. În timpul controalelor, au fost dispuse confiscă ri în valoare de 11 miliarde lei vechi, din care s-au valorificat 3,8 miliarde lei vechi. Controalele comisarilor s-au lăsat și cu 19 plângeri penale împotriva unor societăți, cu un prejudiciu de 11,8 miliarde lei vechi. În toată această perioadă , Garda Financiară Vâlcea a avut o colaborare fructuoasăcu celelalte instituții de control și cercetare penală. Garda Financiară a primit 60 de solicitări în vederea verifică rii anumitor firme de la Poliție, Parchet, DNA și Oficiul Național de Spălare a Banilor. Totodată, secția Gărzii de la Vâlcea a trimis acestor instituții un număr de 150 de lucrări pentru cercetarea unor aspecte mai grave găsite la unii agenți economici verificați.

          Amenzi de peste 2 miliarde lei vechi pentru băuturi și țigări netimbrate

O atenție deosebităa fost acordatăde comisari societăților care produc sau comercializeazăproduse accizabile. În urma controalelor efectuate, au fost închise 30 de astfel de unități economice. Astfel, ca urmare a unei acțiuni desfășurate în județul Olt, la o societate comercială, comisarii au descoperit ascunse spre vânzare în Vâlcea 1.350 peturi de 5 litri băuturi alcoolice, fărăbanderole, fărăetichete și fărăa fi nominalizați producă torii. La aceeași societate, s-au mai găsit 1.120 pachete cu diverse sortimente de țigări netimbrate. S-a dispus confiscarea produselor, precum și amendarea societății cu suma de 1,2 miliarde lei vechi. Tot cu aceeași ocazie, la o altăsocietate comercialăs-au descoperit 1.400 pachete de țigări netimbrate, pentru care organele de control au aplicat amenzi de 1 miliard lei vechi. Și în acest caz, marfa a fost confiscată.

          Lipsa casei de marcat poate duce la suspendarea activității

În această perioadă , comisarii Gărzii Financiare au fost interesați și de comercianții, care trebuie săfie dotați cu case de marcat electronice. S-au verificat 412 agenți economici, care aveau obligația dotării și utilizării caselor de marcat. 222 de agenți economici fie nu s-au dotat, fie nu au eliberat bonuri fiscale. Pentru aceste deficiențe, au fost aplicate amenzi în valoare de 5,2 miliarde lei vechi. De asemenea, comisarii au dispus suspendarea activității a 24 de societăți comerciale, care nu s-au dotat cu case de marcat.

Magda Tolea