Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FUZIUNEA PD-PLD PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI

Emil Boc și Teodor Stolojan au creat cea mai mare și puternică formațiune politică din țară

De astăzi, anunțăm un nou partid: PD-L. Împreunăvom fi învingători și vom guverna România”, a declarat Emil Boc, care a adăugat că se finalizeazăconstrucția pe care Traian Băsescu și Teodor Stolojan au început-o în 2003

După aproape un an de la crearea Partidului Liberal Democrat, și După ce Partidul Democrat a câștigat alegerile europarlamentare, cele două partide au decis la sfârșitul săptămânii trecute săse unifice pentru a crea astfel o formațiune politică puternică de centru-dreapta, care săechilibreze „tandemul toxic” format din PSD și PNL. Procedurile de fuziune s-au desfășurat extrem de rapid – în numai o lună- ceea ce dăsperanțe că noua formațiune politică creată(Partidul Democrat – Liberal) va avea timp săse impunăși săse facă cunoscutăpe scena politică din România până la alegerile locale și cele parlamentare, care vor avea loc în cursul anului 2008. Lumea politică a anului 2007 are nevoie de o astfel de formațiune politică puternică , electoratul o cere, astfel că PD-L va demonstra capacitatea de a realiza o guvernare competentăși profesionistă, După alegerile generale programate în toamna anului 2008. Formula „alianțelor politice” sau a „convențiilor democratice” se dovedește depășită, având în vedere eșecurile înregistrate în guvernarea 1997-2000 de decedata Convenție Democratădin România și guvernarea din 2004-2008 de defuncta Alianța Dreptate și Adevăr (PNL mai e ținut în viațăde „oxigenul” furnizat de PSD). În aceste condiții, singura soluție posibilăpentru a contrabalansa tandemul PNL-PSD îl reprezenta crearea unui partid puternic de centru-dreapta care săreprezinte o soluție viabilăși de încredere în perspectiva alegerilor din 2008. Iar această soluție o reprezintăîn opinia multor analiști și politicieni noul partid – PD-L.

 

Înaintea fuziunii, PD și-a schimbat denumirea

 

La Convenția NaționalăExtraordinarăa Partidului Democrat, desfășuratăsâmbătă, 15 decembrie, la sala Alexandru Ioan Cuza din cadrul Palatului Parlamentului, au participat circa 1.200 de delegați din toată țara. Din partea Organizației Județene a PD Vâlcea au participat următorii: Dorel Jurcan – președintele PD Vâlcea; consilierii județeni Gheorghe Vieru, Romulus Bulacu și Samoil Vâlcu; profesorul Ion Florescu, Ion Oprescu, consilierul local Doru Filip, Iulian Răduică – directorul executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Vâlcea etc. Pe ordinea de zi a Convenției Naționale Extraordinare a PD au fost trecute următoarele proiecte de hotărâri: schimbarea numelui Partidului Democrat în Partidul Democrat Liberal; adoptarea modifică rilor la statutul noului partid; prezentarea programului politic al Partidului Democrat Liberal; aprobarea protocolului de comasare a PDL cu PLD, potrivit prevederilor Legii partidelor politice. Ultimul punct a fost prezentat de primarul Capitalei, Adriean Videanu, președinte executiv al PD. Primele trei propuneri au fost aprobate în unanimitate de delegații prezenți la Convenția PD, în timp ce punctul referitor la aprobarea protocolului de comasare a existat un vot împotrivă. În timpul desfășurării Convenției Naționale a PD, într-o salăalăturatădin cadrul Palatului Parlamentului, s-a desfășurat Congresul Extraordinar al Partidului Liberal Democrat. La Congresul PLD, au participat, printre alții, din județul Vâlcea, deputatul Petre Ungureanu și Sorin Zamfirescu. În jurul prânzului, forurile reunite ale PD și PLD au votat, în unanimitate, comasarea prin absorbție a celor două partide. Protocolul de comasare prin absorbție PD-PLD a fost aprobat de Congresul Extraordinar al PLD cu un vot împotrivăși 6 abțineri. „De astăzi, anunțăm un nou partid: PD-L. Împreunăvom fi învingători și vom guverna România”, a declarat Emil Boc, care a adăugat că se finalizeazăconstrucția pe care Traian Băsescu și Teodor Stolojan au început-o în 2003. „Unirea este puterea și, într-adevăr, așa este”, a completat Teodor Stolojan, care a adăugat că reprezentanții celor două formațiuni politice au trecut peste sentimente și gândurile pe care fiecare le avea despre partidul lui. „Este firesc săconstruim acest partid de centru-dreapta, împreunăcu PLD. Am spus însă și acum două săptămâni, că din punctul meu de vedere, ar fi trebuit păstrat brandul PD. Acest partid, oricum creat prin comasare, prin absorbție, putea săse numească Partidul Democrat. Oricum, este o decizie luatăîn Colegiul Director, este o decizie pe care ulterior și-a însușit-o întregul Partid Democrat. Așadar, nu comentez mai mult”, a declarat Sorin Frunzăverde.

 

Chestionar „surpriză” primit de delegații PD

 

Delegații Partidului Democrat veniți la Convenția Naționalăau descoperit în mapele de prezentare și un chestionar pe teme politice dar și întrebări legate de problemele sociale. Astfel democrații au trebuit să-și spunăpărerea despre: interzicerea avorturilor, legalizarea că sătoriilor homosexuale sau legalizarea eutanasiei. Noua formațiune – Partidul Democrat Liberal – declaratăde centru-dreapta, va fi condusăde Emil Boc, secondat de Teodor Stolojan și Adriean Videanu. această conducere este provizorie, și va fi schimbatăDupă alegerile prezidențiale. Partidul va susține candidatura președintelui Traian Băsescu pentru un nou mandat la Cotroceni, începând din 2009. „În unanimitate avem de astăzi PD-L. Doamne ajută, săfie într-un ceas bun”, a spus Emil Boc. Președintele PD-L a mai spus că , deși regretădispariția numelui PD, se păstreazăimnul, culoarea și sigla partidului. La rândul său, prim-vicepreședintele PDL, Teodor Stolojan, a spus că este o zi istorică pentru viața politică din România. După încheierea reuniunii, democrații au înlocuit afișele pe care apărea denumirea „Partidul Democrat”, cu cele ale PD-L. Noul slogan al Partidului Democrat-Liberal va fi „Unirea face puterea”. Noul partid preia însemnele, sloganul, precum și organizarea Partidului Democrat. PD și PLD au decis comasarea prin absorție imediat După alegerile pentru Parlamentul European. Principalul argument a fost crearea unei partid care săpreia singur guvernarea După alegerile parlamentare de anul viitor. Potrivit statutului PD-L, semnul permanent al Partidului Democrat Liberal este trandafirul. El este inscripționat pe sigla, drapelul și celelalte însemne oficiale ale partidului, în aranjamente grafice aprobate de Consiliul Național de Coordonare, la propunerea Biroului Permanent Național. Printre obiectivele politice ale noului partid se numără: asigurarea dreptului la liberăexprimare și a libertății depline a presei; garantarea proprietății private, a concurenței loiale în activitatea economică și încurajarea liberei inițiative; participarea activăa României la construcția Europeană și respectarea angajamentelor asumate în calitatea sa de membru al organismelor europene și internaționale; înfăptuirea justiției și asigurarea egalității în fața legii a tuturor cetățenilor; respectarea principiului subsidiarității, al descentralizării și al autonomiei locale; combaterea orică ror discriminări în viața politică , economică și socială; încurajarea dezbaterii și a schimbului de idei, atât în interiorul, cât și în exteriorul partidului; pregătirea temeinică pentru participarea la guvernare și garantarea folosirii tuturor resurselor Partidului Democrat Liberal pentru guvernarea eficientă, în beneficiul tuturor cetățenilor României.