Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Florian Ghiță, un medic legist european

” Calități manageriale de excepție

” „vrem săfacem din Secția de MedicinăLegalăVâlcea, una din cele mai bune din țară și săoferim serviciu de cea mai bunăcalitate” – spune medicul legist

 

Florian Ghiță, medic legist al Secției de MedicinăLegalădin cadrul Spitalului Județean Vâlcea, în cadrul unui interviu acordat redactorilor Vocea Vâlcii ne-a mărturisit că , în 2006, a reușit sămodernizeze laboratoarele și sălile de autopsii, din  banii obținuți în urma expertizelor medico-legale. Mai mult, el spune că anul acesta vrea săachiziționeze aparaturămedicalăperformantăpentru a le oferi vâlcenilor un serviciu de calitate. 

 

Rep.: Domnule doctor Florian Ghiță, se aratăo accentuare a fenomenului agresivității și infracționalității în județ, în ultimele statistici oficiale ale Secției de MedicinăLegalădin cadrul Spitalului Județean Vâlcea?

Florian Ghiță: Pentru început, pot spune că în 2006 am avut 294 de autopsii medico-legale, Față de 372 în anul precedent. Acestea se împart pe două categorii: morți violente sau morți neviolente care s-au produs pe cale naturalăși al că ror diagnostic nu-l putem pune decât prin autopsiere. În cazul morților violente, conform rapoartelor întocmite de noi, în 2005 s-au produs 215, iar în 2006 mai puține cu 30. Deci, se poate observa că au scă zut considerabil. În ceea ce privește omorurile,  anul trecut am avut 8 astfel de cazuri, iar în 2005 tot 8. Cât despre agresiuni, s-ar părea că a scă zut violența în ultimul an. În 2005, am avut 2.014 de expertize medico-legale, iar în 2006 au scă zut la 1.782. Este o scă dere semnificativăde peste 230 de cazuri. Acest lucru se datoreazăși faptului că Poliția Vâlcea și-a făcut foarte bine treaba.

Rep.: Apelând din nou la statistici, câte expertize psihiatrice ați efectuat anul trecut și cât la sutădintre cei consultați sunt minori?

F.G.: În ceea ce privește expertizele psihiatrice, comparând cu 2005, nu se observăo diferențăprea mare, înregistrându-se 271 de cazuri. Cât despre numărul copiilor ce sunt aduși la noi pentru a-i consulta din punct de vedere psihiatric, pot spune că este constat de doi ani încoace. Astfel, dacă în 2005 am examinat, în cauze penale, 120 de minori, în 2006 am avut 104 expertize. De remarcat este că din numărul total al copiilor examinați, niciunul nu a avut discernământul scă zut sau abolit. Au predominat, ca și în anii trecuți,  două genuri de infracțiuni comise de minori: furturile și agresiunile. Majoritatea sunt copii neglijați de părinți.

Rep.: Cu câte cazuri de sinucidere v-ați confruntat în anul 2006 și la începutul lui 2007?

F.G.: Am avut 47 de cazuri de sinucidere, cu două mai  mult decât în 2005. Este vorba de 37 de persoane care s-au spânzurat, unul care s-a înecat, două intoxicații și altele. Aici iese în evidențăcă în timp ce numărul bărbaților spânzurați este de 25, al femeilor este de doar 12.

Rep.: Numărul accidentelor de circulație este în creștere sau în scă dere?

F.G.:  Din rapoartele pe care le avem noi rezultă, că în 2005 s-au înregistrat 59 de accidente mortale, iar în 2006 ele au scă zut la 44. În ceea privește accidentele rutiere nemortale, acestea au crescut cu aproape 50. Dacă în 2005 au fost în jur de 400 de accidente rutiere, în 2006 s-au înregistrat 450. De altfel, a crescut și numărul de șoferi care au fost prinși sub influența alcoolului la volan. Aici am avut și patru cazuri când șoferii au fost găsiți cu o alcoolemie de 3 g la mie, care poate provoca moartea.

Rep.: Care a fost cel mai interesant caz pe care l-ați avut în vedere anul trecut?

F.G.: Pe parcursul anului, ca medic legist, te lovești de tot felul de cazuri. Nu poți săspui că unul este mai interesant ca altul, pentru că toate ne solicitădin punct de vedere profesional la fel de mult. Am avut câteva cazuri de malpraxis anul trecut. Expertiza medico-legalăa stabilit cauza morții sau a felului în care medicii și-au făcut datoria.

Rep.: Care este modalitatea de efectuare a expertizelor medico-legale în cazul unor dosare penale?

F.H.:Toate dosarele penale sunt instrumentate de că tre Poliție și Parchet, După care dispune începerea sau neînceperea urmăririi penale. Rolul nostru este de a le da constatările în urma expertizelor medico-legale. Într-adevăr, aceste constatări sunt extrem de importante în rezolvarea cazului. Vreau sămenționez că avem o colaborare extrem de bunăcu Poliția și Parchetul. Ori de câte ori au avut nevoie de noi am stat la dispoziție, la orice orădin zi și din noapte. 

Rep.: Se anunțăcâteva schimbări în legislația ce guverneazăactivitatea medico-legală. Ce ne puteți spune despre acestea?

F.G.: Într-adevăr existădiscuții între Ministerul Sănătății și Institutul Național Medico – Legal, pentru că se vrea reorganizarea, din punct de vedere administrativ și financiar, a secțiilor de medicinălegalădin țară . Existăun proiect de lege ce propune arondarea secțiilor la Institutele de MedicinăLegalăRegionale. În acest caz, Secția de MedicinăLegalădin Vâlcea ar putea aparține de Institutul din Craiova. însă , mai existăo varianță. Din câte știu, Ministerul Sănătății intenționeazăsăîmpartăRomânia în opt regiuni de dezvoltare europene și săînființeze opt super-spitale de urgență. În această variantă, depinde de regiunea de care aparținem noi ca județ. Așadar, deocamdatănu știm cum va fi, așteptăm hotărârea finalăa Ministerului. În orice caz, nouăne-ar conveni săavem autonomie economico-Financiară . 

Rep.: Cum se prezintăsituația în ceea ce privește dotarea tehnică a secției pe care o conduceți?

F.G.: Dotarea este foarte bună. Pentru început trebuie săvăspun că în 2006 am avut venituri proprii de 3 miliarde lei vechi. Am modernizat sălile de autopsie și laboratoarele, am reușit săcumpărăm o mașinănouăpentru transportul cadavrelor. Dacă vom avea autonomie economico-Financiară , anul acesta vom lua aparaturămedicalăperformantă: microscop, microtom și altele. Vrem săfacem din Secția de MedicinăLegalăVâlcea, una din cele mai bune din țară și săoferim serviciu de cea mai bunăcalitate.

Claudia Stanciu