Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Femeile maltratate cer disperate ajutorul autorităților locale

Violența în familie a ajuns la cote înfiorătoare

„Trebuie săgăsim o soluție pentru a ajuta mamele maltratate de că tre soții lor. Este necesar săle facem săconștientizeze că stând alături în continuare de soții lor, le pot face rău copiilor”- a spus prefectul de Vâlcea, Anuța Handolescu ” la Direcția Generalăde AsistențăSocialăși pentru Protecția Copilului (DAGSPC) Vâlcea au apărut, în ultima lună, două cazuri de violențădomestică . Asistentul social Adelina Istvan afirmăcă majoritatea persoanelor care reclamăcă au fost maltratate sunt din mediul rural

 

În ultimii ani, numărul cazurilor de violențădomestică a crescut alarmant, femeile și copiii fiind partea cea mai vulnerabilădin cadrul familiei. Asistenții sociali atenționeazăcă acest fenomen este mult mai răspândit decât aratăsondajele sau rapoartele poliției. Ei spun că violența în familie este diferităde alte tipuri de violențe, pentru că se produce în „spatele ușilor închise” și de multe ori persoanele maltratate nu reclamănimic. Majoritatea cazurilor de violențăîn familie sunt datorate consumului excesiv de alcool, nivelului scă zut de trai, anumitor imperfecțiuni ale legislației în vigoare, deficiențelor existente în sistemul educațional sau crizei de autoritate în familie și școală. Recent, Anuța Handolescu, prefectul de Vâlcea, se arăta extrem de îngrijoratăde numărul mare de femei maltratate din județul Vâlcea. Ea dădea exemplul unei femei din că limănești care a fost bătutăcrunt de soțul ei alcoolic și care a plecat de acasăîmpreunăcu cei doi copii. „Trebuie săgăsim o soluție pentru a ajuta mamele maltratate de că tre soții lor. Este necesar săle facem săconștientizeze că stând alături în continuare de soții lor, le pot face rău copiilor. Cazul de la că limănești a fost în cele din urmărezolvat cu ajutorul celor de la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie și asistenților sociali” – a mărturisit Anuța Handolescu.

Asistenți sociali ai primăriilor din județ, pasivi la problemele oamenilor

Și la Direcția Generalăde AsistențăSocialăși pentru Protecția Copilului (DAGSPC) Vâlcea au apărut, în ultima lună, două cazuri de violențădomestică . Asistentul social Adelina Istvan afirmăcă majoritatea persoanelor care reclamăcă au fost maltratate sunt din mediul rural. „Probabil că în mediul rural sunt foarte multe cazuri de violențăîn familie, însă nu le aflăm noi. Asta din cauza faptului că majoritatea asistenților sociali din primării, nu ne anunțăcând aflăde anumite femei maltratate. Colaborarea noastrăcu anumite primării este deficitară. Doar câteva își dau interesul în a rezolva cazurile sociale cum ar fi: că limănești, Dăești sau Malaia” – ne-a spus Adelina Istvan, asistent social în cadrul DAGSPC Vâlcea.

Mame și copii, bătuți crunt

Unul dintre cazurile de violențădomestică s-a înregistrat în localitatea Mihăești. O femeie de 35 de ani, P.I.S., a făcut sesizare la Direcția pentru Protecția Copilului pentru că soțul ei venea des beat acasăși începea săo bată. Ea a fost nevoităsăpărăsească domiciliul împreunăcu cei trei copii ai lor și neavând unde săse ducă a cerut ajutorul autorităților locale. În urma anchetei sociale efectuate la fața locului, asistenții sociali au reușit medierea conflictului dintre cei doi adulți, femeia revenind în cele din urmăacasă. „Cazul este monitorizat în continuare, iar în cazul în care atitudinea bărbatului nu se va schimba, vom fi nevoiți săluăm copiii din acel mediu” – ne-a mai zis Adelina Istvan. Un alt caz asemănător a fost în localitatea Horezu. Acolo, bărbatul, consumator înrăit de băuturi alcoolice, era violent atât cu mama, U.M. – 30 de ani, cât și cu fiica lor de numai 14 ani, Elena. Refuzând sămai suporte asemenea tratamente, femeia a plecat de acasăși anunțat asistenții sociali ai DGASPC Vâlcea. „În momentul de Față , situația este sub control, asistentul din primărie monitorizând cazul zilnic. Sperăm sănu ajungem în situația de a separa copilul de părinți, pentru că noua legislație este foarte strictăîn astfel de cazuri” – a conchis asistentul social.