Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fățărnicia Frâncului

În urmă cu câteva numere, redactorii publicației VOCEA VÂLCII abordau un subiect care a născut multe nemulțumiri în rândurile VIP-urilor vâlcene, fărădare de mână. Aminteam atunci, că personalitățile marcante ale județului, deși au primit o invitație din partea unei fundații de caritate, pentru a sprijini financiar, cu sume modice, un tânăr de doar 13 ani, care s-a născut cu grave afecțiuni, s-au făcut că plouăși n-au dat un leu pentru îmbunătățirea stării de sănătate a micuțului.

Cel mai deranjat, însă , din toată povestea asta, s-a arătat (nu ne mirădeloc comportamentul!), liderul PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, care ne-a spus, răspicat, că el nu e „fundație de caritate” și nu are bani să-l ajute pe băiat. Am inserat, în paginile ziarului nostru, declarația așa cum ne-a fost ea transmisăde liberal, însoțităde scurte comentarii jurnalistice, nu lipsite de adevăr.

Menționez că acel articol a fost semnat de mine și de-o colegăde-a mea, Claudia Stanciu, iar scopul lui a fost acela de a-l ajuta pe tânăr și nu de a da, din nou, o palmăcapilor județului, așa cum greșit crede Frâncu. Dar sărevin

Trebuie sărecunosc că liderul liberalilor vâlceni, reușește, de fiecare dată, săia prin surprindere. Dar, niciodatăîn mod plăcut deși, câteodată, vrea săfacă gesturi care, sperăel, ar mai putea sălimpezească imaginea pătatăpe care o are în rândul electoratului vâlcean. Zilele trecute, în plină conferințăde presă, mi-a întins un plic, cu 2 milioane de lei vechi, pe care scrisese: „Pentru Daniel Bîrleanu. Multăsănătate! Sper săse facă bine”. Apoi, a început săse răstească , făcând aluzii la semnatarii articolului: „O săvădovedesc eu că a fost o mare minciunăchestia cu invitația, lansatăde fundația de caritate, care s-a ocupat cu strângerea de fonduri pentru Daniel Bîrleanu. Ăia de la fundație, nu au trimis așa ceva. Dar, ca sănu vedeți că sunt zgârcit, vădau și eu 2 milioane de lei vechi, din amărâtul meu de salariu de parlamentar de 40 de milioane” – s-a rățoit el. I-am spus sătrimităbanii în contul menționat în ziar, dacă l-a cuprins, peste noapte, dorința de a face acte caritabile. A zis că nu știe el cum săfacă asta și mătot îndemna săiau banii, cu o lucire în ochi care-ți inspira teamă. Apoi, l-am auzit spunând ceva, ce nu a mai zis vreodată. Uimitor, a declarat că a ajutat, cu bani, un copil surd ca să-și cumpere laptop.

Gestul lui Frâncu de zilele trecute, are o motivație ascunsăcare merităanalizată, aici. Liderul liberalilor vâlceni, nu este genul de politician care săfacă ceva gratuit. Acțiunile sale sunt, însă , previzibile. Dacă și-ar fi dorit cu adevărat să-l ajute pe Daniel, ar fi donat banii în contul deschis la BCR și nu ar fi venit cu plicul, în conferință, ca sămi-l fluture prin Față , încercând săbraveze. Ceea ce a făcut el, convinge din nou, dacă mai era cazul, că este un fariseu, care încercă , cu orice preț, să-și facă imagine în fața ziariștilor și a camerelor de luat vederi. La cât de inteligent este, Frâncu știa foarte bine că pentru o astfel de acțiune caritabilă, se deschide un cont bancar, iar jurnaliștii care aduc cazul, în atenția opiniei publice, nu strâng niciodatăbanii pentru cetățenii care au nevoie de ajutor. Repet, a dorit săse erijeze în bunul samaritean și nimic mai mult. Aici, ni s-a întins o cursă. Știu foarte bine cât de mult ne urăște deputatul. Și-ar fi dorit săfiu atât de naivăîncât săiau banii și apoi, săstrige-n gura mare peste tot, că am ajuns săiau fonduri de la politicieni, ca să-i dau la copiii săraci. Nu sunt Robin Hood și, de altfel, el este doar un mit.

În acel articol de care pomeneam, am scris că Emilian Frâncu este genul de personalitate politică care, trâmbițeazăde când îl știu, că aduce bani pentru drumuri, biserici și te mai miri ce, dar, niciodată, nu s-a lăudat că ar fi ajutat copii sau bătrâni în nevoie. Cazuri particulare. Afirmația trebuie să-l fi deranjat teribil pentru că , în aceiași zi în care se rățoia la mine cu un plic în mânăpe care mătot bătea la cap să-l dau micuțului, a spus că l-a ajutat și pe băiețelul mut, cu un laptop. însă , așa am spus, Frâncu face toate aceste lucruri din ideea că ele dau bine la electorat, și nu pentru că e convins că trebuie săajute oamenii care au nevoie disperatăde ajutor. Trec peste faptul că parlamentarul a încercat să mămituiască emoțional, dacă pot spune așa, însă , nu pot sătrec cu vederea declarația referitoare la „amărâtul” său de salariu de 40 de milioane lei vechi. În acest caz, este total lipsit de moralitate. O pensie de 4 milioane, un salariu de 6, o alocație școlarăde 300 mii, o bursăde 2 milioane, cum săle catalogăm? Mai mult decât amărâte, nu? Mizere, umilitoare

Acești bani cu care sunt plătiți copiii și părinții noștri, sunt dați de stimabilii noștri guvernanți, pe care-i ridicați în slăvi ori de câte ori aveți ocazia. Nu se face gaurăîn pământ dacă ajutați financiar niște amărâți, care ar fi în stare săvăpupe și mâinile că i-ați ajutat copilul săaibăo viațămai bună. Nu văputeți plânge de bani L-ați mânia pe Dumnezeu și știu că sunteți o persoanăreligioasă. Sau, poate, v-ați supărat că v-am întrebat dacă vreți sădați o sumămodică pentru Daniel și văgândeați că pentru asta e nevoie săluați din fondurile pe care le aveați strânse săfaceți statui „bravilor” guvernanți pe care nu mai conteniți lăudându-i. Nu v-ar plăcea, însă , în schimb, săaveți una în sufletele celor pe care i-ați ajutat săaibăo existențăfericită?

Mai gândiți-vă!