Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FĂPTULOIU

Cu consimțământul colegilor de la cotidianul național Ziua, difuzăm acest articol, semnificativ pentru proliferarea delațiunii în județul nostru. Autorul denunțului eșuat este Florea Olteanu, administratorul firmei SC Star Oltfanix SRL din că limănești, despre care am scris și noi cu ani în urmă. Personajele vâlcene implicate în acest scandal sunt „mister Sindie” si Maria Gogoașe, despre care se spune că practică traficul de influențăde mai mulți ani. Mulțumim redactorului șef Adrian PĂTRUȘCĂ și redacței „Ziua” pentru înțelegere. ” VOCEA VÂLCII

” ZIUA prezintăpovestea unui flagrant ratat al procurorilor DNA, ce îl viza pe șeful Poliției Române ” Anchetatorii au făcut tot ce le-a stat în putințăsăobținăun eșec

 

Cel mai greu personaj al Poliției Române, chestorul Dan Fătuloiu, a scă pat de un flagrant DNA, fiind salvat chiar de că tre procurorii anticorupție. În schimbul a cinci mii de euro, Fătuloiu ar fi trebuit săintervinăîn rezolvarea unor dosare penale aflate în lucru la Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea. denunță torul, un anume Florea Olteanu, administrator al unei societăți agroindustriale din Vâlcea, a fost dotat cu tehnică specifică pentru flagrant. Acesta a avut însă surpriza săconstate că prin diverse tertipuri și trucuri, procurorii DNA l-au salvat pe șeful Inspectoratului General al Poliției Române. Mai mult, denunță torul a aflat chiar dintr-o discuție telefonică avutăcu Dan Fătuloiu că acesta știa despre ancheta care îl viza. ZIUA prezintăîn continuare povestea unui flagrant care viza mai multe persoane printre care și șeful Poliției Române, chestorul Dan Fătuloiu. Administratorul firmei SC Star Oltfanix SRL din că limănești Vâlcea, Florea Olteanu, a ajuns în situația de a apela la serviciile lui Dan Fătuloiu la sfârșitul lunii februarie 2006, când l-a întâlnit întâmplător pe un anume „domn Sindie”, fost polițist în cadrul IPJ Vâlcea. „Acesta m-a întrebat dacă am rezolvat problemele privind mai multe dosare penale, mușamalizate de IJP Vâlcea între 2002-2006, și dacă domnul Dan Fătuloiu măpoate ajuta, precizându-mi că o cunoștințăa dânsului are intrare la șeful Poliției Române”, susține Olteanu. Acesta formulase mai multe plângeri penale împotriva unor persoane din județul Vâlcea pe care le acuza că i-au cauzat un prejudiciu de peste două milioane de euro. Dosarul a fost însă tergiversat de ofițerii de la IPJ Vâlcea, nefiind datănici o soluție în acest caz. În aceste condiții, Florea Olteanu s-a arătat interesat de propunerea fostului polițist, care-i vorbise de un posibil sprijin al șefului IGPR. Astfel, Olteanu și fostul polițist s-au prezentat la locuința Mariei Gogoașe din Râmnicu Vâlcea. „Aceasta mi-a spus că îl va contacta telefonic pe chestorul Fătuloiu și că va stabili o întâlnire”, povestește Olteanu. Potrivit acestuia, peste ceva timp femeia l-a anunțat că și-a făcut datoria, întâlnindu-se cu chestorul Fătuloiu, pentru o primire în audiențăși pentru „soluționarea în cadru legal a dosarelor penale aflate în lucru la IJP Vâlcea”.
Presimțirea eșecului

Între timp, administratorul SC Star Oltfanix SRL a continuat sătrimitămemorii și sesizări că tre conducerea IGPR, dar nu a primit nici un răspuns. Astfel, în luna august 2006, Florea Olteanu s-a întâlnit cu Maria Gogoașe, care l-a informat că „pentru rezolvarea dosarelor chestorul a solicitat suma de 5000 euro, deoarece cauza este complexă, iar pentru serviciile dumneaei a cerut 500 euro”. Apoi, în data de 17 august, Maria Gogoașe l-a informat pe Olteanu că „a stabilit pentru ziua de 22 august 2006 săse întâlnească cu Dan Fătuloiu, la București”.
Cu toate acestea, la 21 august, administratorul s-a prezentat la DNA București. Olteanu l-a informat pe procurorul de la audiențe că este vorba de o persoanăcu o înaltăfuncție și că vrea săfacă acest denunț numai șefului DNA, Daniel Morar. După o orăși jumătate de așteptare a fost introdus într-un birou în care erau mai multe persoane. „Mi s-a recomandat doar un domn magistrat, ca fiind procurorul șef al Secției I, Irinel Păun. Acesta m-a invitat săscriu denunțul, dar cum în biroul procurorului șef de secție mai erau persoane ale că ror identitate și funcții nu le cunoșteam, m-am adresat domnului Păun, precizându-i că despre denunțul meu nu doresc săaibăcunoștințăprea mulți funcționari”, își amintește administratorul. Printre aceștia se afla și șeful Poliției Judiciare, adică un polițist care După încetarea detașării din structurile DNA revine în subordinea IGPR. „Nervos, șeful Irinel Păun a ieșit din birou și a desemnat-o pe procuroarea Stoica săsolicite redactarea denunțului”, povestește Olteanu, care a fost dus în alt birou, în care se mai aflau alte două persoane. Și de această datăadministratorul a refuzat redactarea denunțului și dezvăluirea persoanei cu funcție înaltă.

Fătuloiu știa de anchetă

Florea Olteanu ne-a dezvăluit că a avut o convorbire telefonică cu chestorul Dan Fătuloiu în urma că reia și-a dat seama că șeful Poliției Române știa de anchetă.

„În data de 29 august 2006, constatând că acțiunea DNA s-a limitat doar la persoana traficantului de influență, fărăa se ajunge la rețeaua IGPR, l-am contactat telefonic pe chestorul Fătuloiu. Negăsindu-l, șeful lui de cabinet mi-a spus că După o orăo săfiu sunat, ceea ce s-a și întâmplat. Mi s-a făcut legătura cu chestorul Fătuloiu, spunându-i că doresc o audiențăpentru a-i relata fapte de corupție comise de anumiți ofițeri din IJP Vâlcea pentru a mușamaliza o înșelăciune de milioane de euro. I-am mai spus atunci că o persoanădin Vâlcea mi-a cerut 5000 euro pe care să-i dea chestorului Fătuloiu pentru ca acesta să-mi rezolve niște dosare în care am fost înșelat. L-am întrebat dacă știe de această ancheta a DNA. După câteva minute de dialog, chestorul Fătuloiu mi-a precizat că știe de o anchetăDNA, efectuatăde procurorul Târnăcop. Mi-am dat imediat seama din conținutul acestei convorbiri telefonice cu chestorul Fătuloiu, că acesta fusese informat de existența denunțului meu și a dosarului DNA care îi viza numele de șef al IGPR, ca persoanăla care trebuia săajungăcei 5000 de euro, traficați de numita Gogoașe Maria. Mai precizez că în ziua de 6 septembrie 2006 m-am prezentat cu acest caz complex de corupție la Direcția GeneralăAnticorupție din MAI”, povestește Olteanu.

Pregătirea flagrantului

Florea Olteanu s-a prezentat în ziua stabilităcu procurorii anticorupție la sediul DNA din București.
Potrivit planului pus la cale, la ora 11.00, Maria Gogoașe trebuia săse prezinte la IGPR cu suma de 5000 euro, unde ar fi fost așteptatăde Dan Fătuloiu. Anchetatorii DNA l-au informat pe Olteanu că a fost interceptatăo convorbire între Maria Gogoașe și un medic MAI, în care femeia îl întreba pe acesta din urmădacă poate obține o audiențăla Dan Fătuloiu. Apoi, denunță torul a fost informat că , de fapt, la chestorul Fătuloiu ar fi trebuit săse ajungăprintr-un șofer al acestuia.

În final, procurorii au solicitat suma de 5500 euro de la casieria DNA și au marcat banii. Astfel, echipa DNA și denunță torul au fost gata abia în jurul orei 12.30. Asta în condițiile în care Maria Gogoașe stabilise cu Dan Fătuloiu ca întâlnirea săaibăloc la ora 11.00. Florea Olteanu mai susține – fapt ce poate fi probat cu înregistrările de convorbiri pe telefonul său mobil – că între orele 11 și 12 a fost sunat de aproximativ 30 de ori de că tre Gogoașe. La acele apeluri denunță torul nu a mai vrut sărăspundă, deși procurorii insistau sădialogheze cu Gogoașe și sămotiveze că nu ar avea toți banii pregătiți. „Cui au servit aceste întârzieri, regizate de DNA, aceste trucuri prin care s-a dat peste cap ora fixatăpentru darea și transmiterea mitei la IGPR?”, se întreabădenunță torul. Inspecția CSM ar trebui săafle rapid răspunsul la această întrebare.
Târnăcop preia cazul

În cele din urmă, Florea Olteanu a acceptat sădezvăluie numele chestorului Fătuloiu. Moment în care, conform administratorului, procuroarea Stoica l-a sunat imediat pe șeful său, Irinel Păun, în biroul că ruia a plecat urgent, unde a stat 15 minute. Revenind în birou, procuroarea Stoica i-a pus o coalăde hârtie în fațăpentru a-și scrie denunțul. Cazul a fost preluat apoi de procurorul Târnăcop care avea sarcina de a realiza flagrantul.

denunță torul, dotat de DNA cu aparaturăde înregistrare video și audio, s-a întâlnit cu Maria Gogoașe pe terasa restaurantului Zimbru din Râmnicu Vâlcea. În dialogul monitorizat de DNA, femeia l-a informat pe Olteanu că a discutat cu chestorul Fătuloiu și că urmeazăsămeargăla București, pentru a-i duce cei 5000 euro. „Procurorul Târnăcop m-a informat că totul este perfect și ca urmare a acelor înregistrări ale dialogului cu Maria Gogoașe, aceasta nu are cum săscape, moment în care i-am spus magistratului DNA că nu sunt de acord ca flagrantul săse limiteze doar la persoana cumpărătorului de influență”, a declarat denunță torul. Potrivit lui Olteanu, Târnăcop i-a spus „că este greu de făcut flagrantul la IGPR, riscând chiar săfie împușcați de personalul IGPR”.

Șeful Poliției respinge acuzațiile

ZIUA a încercat săia legătura cu șeful Inspectoratului General de Poliție. La telefonul de serviciu al șefului IGPR ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al chestorului Fătuloiu. El ne-a rugat să-i spunem ce întrebări avem de pus, pentru a i le transmite chestorului Fătuloiu. După o orăde așteptare, același purtător de cuvânt ne-a comunicat că domnul chestor Dan Fătuloiu nu are nici o legăturăcu numita Maria Gogoașe, că respinge orice acuzație de corupție la adresa sa. Tot din spusele purtătorului de cuvânt am aflat că Dan Fătuloiu știe de memoriile și sesizările depuse la IGPR de Olteanu, că a avut cu acesta convorbiri telefonice oficiale și că l-a primit în audiențăîn luna septembrie 2006. În aceste condiții și dat fiind că ancheta și flagrantul DNA nu s-au materializat, Maria Gogoașe, trimisăîn judecatăde DNA, rămâne un simplu traficant de influență, care s-a folosit de numele șefului IGPR pentru a face rost de niște bani. Procurorul șef Irinel Păun a refuzat săstea de vorbăcu reporterii ZIUA. Pe de altăparte, procurorul Târnăcop nu mai activeazăîn cadrul DNA, el transferându-se la 15 octombrie 2006 la Parchetul de pe lângăTribunalul Dâmbovița.

Ascensiunea lui Fătuloiu

Dan Valentin Fătuloiu a devenit șeful Poliției Române în anul 2004. El a fost șeful Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița între anii 1994 și 1997 și al Inspectoratului Județean de Poliție Argeș din 1997 pânăîn anul 2000. Pentru o scurtăperioadăde timp, în 2000, a condus Direcția Generalăde Poliție a Municipiului București. Apoi, a fost numit director adjunct al Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog (DGCCOA) din cadrul IGP. Dan Valentin Fătuloiu este unul dintre puținii ofițeri români care a studiat în străinătate pe vremea lui Ceaușescu. Mai exact, între anii 1978 și 1981, După ce a absolvit Facultatea de Drept, a absolvit și cursuri post-universitare de management al tehnicilor judiciare în Franța. Este coordonatorul mai multor proiecte internaționale puse în aplicare de IGPR După 1990. Totodată, este absolvent al modulului de instruire privind managementul operațiunilor sub acoperire organizat de Ambasada SUA, Departamentul Securității Interne, din noiembrie 2004.

                                                                                                                     ” Texte de Silviu ALUPEI 

Romeo Popescu