Acasă Arhiva Examinarea teoretică pentru permisul auto va fi făcutăpe calculator

Examinarea teoretică pentru permisul auto va fi făcutăpe calculator

Gata cu suspiciunile și zvonurile mincinoase

Începând din luna ianuarie a anului viitor, vâlcenii vor susține examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere pe calculator. În legăturăcu acestămare realizare, am vizitat Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vâlcea, primind relații despre noutatea susținerii examenului de la comisarul MihăițăCoșerea și de la agentul șef Traian Siretschi. „Omul va lucra pe un ecran, cu un joystick. Apar întrebările, răspunsurile multiple și, la sfârșit, online, apare și nota. Astfel, calculatorul va face examenele auto mult mai ușoare. Sala în care au fost instalate calculatoarele ce vor fi folosite pentru examinarea candidaților este supravegheatăcu ajutorul unor camere de luat vederi.” – ne-a declarat comisarul Coșerea. În momentul de Față , examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere se dăpe formulare tip grilă. Acestea sunt corectate manual, cu ajutorul unor șabloane. Pe lângă eliminarea timpului suplimentar necesar corectării, varianta electronică are avantajul că în momentul în care candidatul observăcă a greșit la un răspuns poate face corectura printr-un simplu click. În varianta „pe hârtie”, odatăce a fost bifat un răspuns, acesta nu mai poate fi corectat, întrucât nu sunt permise ștersăturile.

Cum se va desfășura concret examenul?

Întrebările din chestionar vor fi alese de un program special, astfel că este imposibil ca în același timp săexiste două chestionare identice la nivel național. Chestionarele vor fi în mai multe limbi, respectiv în română, engleză, franceză, germanăși maghiară, pentru a permite cetățenilor străini care au permis de ședere în România (studenți, oameni de afaceri etc.) săîși dea examenul în limba maternăsau în altălimbăstrăinăpe care o stăpânesc mai bine decât limba română. La intrarea în sala de examen candidatului i se vor introduce datele de identitate în calculator, iar apoi i se va face o capturăde imagine pentru că în cazul în care este declarat admis la probele teoretică și practică săîși poatăridica pe loc permisul de conducere. Apoi se va așeza în fața calculatorului și va avea un set de trei întrebări premergătoare testului, pentru a permite candidatului săse familiarizeze cu modul de operare. Extrem de important este faptul că examenul este foarte transparent, astfel că nimeni nu va putea afirma că o persoanăsau alta a fost avantajată. Un alt avantaj al programului este acela că în momentul în care candidatul greșește cinci răspunsuri, calculatorul se oprește automat, iar persoana care susține proba teoretică este imediat declaratărespinsă.

Veniți săînvățați folosirea noului sistem

„La ora actualădorim săinvităm cât mai mulți aspiranți la statutul de conducă tor auto, la lucru „la rece”, ca săse obișnuiască cu calculatorul. Vărugăm sătransmiteți vâlcenilor interesați că le stăm la dispoziție, la sala de la stadionul Zăvoi, din Rm. Vâlcea, în fiecare zi, de la ora 14 – 16.30. Deocamdatăfacem probe pentru obișnuință, iar După 1 ianuarie vom începe examinarea pe calculator. Am primit de la București 8 calculatoare și vom avea, așadar 8 posturi de lucru”, a precizat agentul șef Traian Siretschi. 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.