Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Europa venim

     Moment istoric. Cea mai bună veste pentru români. Politicienii români și europeni s-au întrecut în a lăuda eforturile țării noastre pentru integrarea în marea familie Europeană . până la urmă, ne-am văzut visul cu ochii, pentru că marți, 26 septembrie, Comisia Europeană a recomandat integrarea noastră la 1 ianuarie 2007. însă , nu toate statele europene sunt încântate de această veste. Spre exemplu, problema imigranților români și bulgari rămâne una sensibilă. Disputa din Maria Britanie în ceea ce privește o posibilă migrație masivă a forței de muncă din România și Bulgaria în Albion După aderare este departe de a ajunge la un rezultat. Argumentele experților sunt amestecate cu interese politice, economice, dar și cu tot felul de prejudecă ți.

      Statisticile arată că în urma primului val de aderare din 2004 când opt țări est-europene au aderat la UE, peste 400 de mii de imigranți din Estul Europei au ajuns în Marea Britanie. 80% dintre aceștia câștigă în prezent între 7-10 euro/oră.

Anglia se așteaptă ca în 2007 peste 45 de mii de imigranți români și bulgari să ajungă, legal sau nu, în Marea Britanie, putând arunca în haos regatul britanic.

      Departe însă de temerile britanicilor, există argumente și pro și contra acestui fenomen. Un argument pro ar fi acela că   imigranții previn creșterea inflației deoarece lucrează pe salarii mici (80% din imigranți câștigă între 7-10 euro/oră). Băncile nu vor fi nevoite astfel să mărească dobânzile, iar cei din clasa de mijloc își vor putea permite mai ușor o mașină sau o locuință. De asemenea, imigranții ocupă locurile de muncă pe care britanicii le ocolesc și sunt plătitori de taxe și impozite contribuind astfel la bugetul Angliei.

      însă , scepticii și cei cu prejudecă ți spun că în primul an După aderare, între 60 000 si 140 000 de romani si bulgari vor sosi in Marea Britanie și vor ocupa slujbele pe care altfel le-ar fi ocupat britanicii. De asemenea, ar putea crește șomajul în rândul populației britanice. Realitatea îi contrazice, însă , pe pesimiștii englezi pentru că în Anglia s-a ajuns la un punct de vârf al oamenilor încadrați în muncă , nicidecum un vârf al șomajului). Încetinirea creșterii salariilor localnicilor deoarece imigranții lucrează pe bani puțini este doar un pretext pentru că salariile muncitorilor britanici nu au fost scă zute de pretențiile mai mici ale celor din Est. Dimpotrivă, salariile constructorilor, de exemplu, au crescut în ultimul timp. Sporirea criminalității este o altă temere a europenilor, dar nici de această dată nu au dreptate. Un think-tank de la Sofia arată că rata criminalității din Bulgaria se situează aproape de jumătatea celei medii a UE, fiind considerată un loc mai sigur decât Danemarca. Și ultima găselniță a britanicilor ar fi că adolescenții români infectați cu HIV care ar veni în Regat ar reprezenta o bombă cu ceas, însă statisticile ONU arată că în România sunt chiar mai puțini purtători de HIV/SIDA decât în Marea Britanie.

      Concluzionând, nu cred că europenii trebuie să se ia cu mâinile de cap pentru că România și Bulgaria se integrează în UE în 2007. Atât românii, cât și bulgarii vor să muncească în condiții bune și pe salarii mulțumitoare.

Magda Tolea