Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Europa chiar venim

             Sintagma din titlu nu vreau săsune ca o amenințare, însă dacă ținem seama de cele apărute în presa străinăîn ultimele luni putem trage concluzia că europenii nu sunt deloc fericiți că de la 1 ianuarie 2007 atât românii, cât și bulgarii vor deveni cetățeni ai Uniunii Europene. Deși ne-am luptat din răsputeri săschimbăm imaginea de țară săracă , cu oameni necivilizați, copii bolnavi, cerșetori și infractori la tot pasul, n-am reușit mare lucru. Dincolo de discursurile diplomatice ale oficialilor UE, presa din unele țări europene rămâne tot sceptică la adresa României și Bulgariei și scoate în evidențăneajunsurile românilor. E drept că de multe ori s-a și exagerat mult, însă , per ansamblu, n-avem încotro și trebuie sărecunoaștem cinstit, fărăa ne fura că ciula, că mulți dintre noi nu prea au Față de europeni. Intenția mea nu este săjignesc pe cineva, ci săspun franc ce gândesc. Sigur că am fost mândrăcând am văzut că țara mea (fie ea și din turtădulce) a fost așezatălângă celelalte țări europene, dar tocmai pentru că îmi iubesc țara și că n-am plecat din ea până acum, trebuie săsubliniez ceea ce mai e de făcut. Pentru că de-abia acum începe greul. Trebuie săînvățăm sămișcă m hârbul acesta numit „sistem”, săne descotorosim de birocrație, trebuie săfim mai cinstiți, săîncercă m să-i eliminăm pe corupți dintre noi, săfim mai civilizați, în fine, săînvățăm de la europeni tot ce e bun în materie de bunăstare și civilizație. 

Cotidianul francez L’express scria, zilele trecute, că aderarea României și Bulgariei ridică mai multe semne de întrebare decât motive de bucurie. „această extindere a clubului european se face parcă pe ascuns. Parlamentele celor 25 au ratificat, unele După altele, această dublăsosire într-o discreție remarcabilă, ca și cum șefilor de stat și de guvern ai Uniunii le-ar fi fost rușine”, afirma publicația franceză. Fie că ne place sau nu, așa ne văd europenii: le este rușine cu noi.

            Cert este, însă , că ultimul act al integrării României în marea familie Europeană s-a produs în urmăcu câteva zile la Bruxelles. Actualii membrii și viitori colegi de Uniune au confirmat, cu ocazia Consiliului de la Bruxelles, recomandarea Comisiei lui Jose Manuel Barroso.

În ciuda răcelii evidente a relațiilor dintre președintele Băsescu și premierul Tăriceanu, la Bruxelles au fost împreună, ba chiar au susținut și o conferințăde presăcomună. Președintele Băsescu a demonstrat, încă o datăcă are stofăde politician, lăudând toate partidele politice care au acționat în favoarea aderării României la U.E. Mai mult decât atât, președintele a punctat că nimeni nu-și poate atribui succesul integrării, ea fiind rezultatul a 16 ani de muncă extraordinarăa 22 milioane de români. La capitolul succese, președintele a notat că actuala guvernare a reușit evitarea soluției de rezervăpe care o avea UE, adică amânarea cu un an a datei aderării.  Una peste alta, președintele a avut un discurs de bun-simț, afirmând că „astăzi suntem doar în România care și-a creat o perspectivă… N-aș vrea săcredeți că sunt printre politicienii care spun că ne-am atins obiectivul. până acum am făcut doar platforma pe care săne așezăm o perspectivăde bunăstare, de securitate, economică , socialăîn care romanii vor sătrăiască „. Traian Băsescu a mai remarcat că urarea de bun venit în Uniunea Europeana pe care Consiliul Europei au adresat-o României și Bulgariei, consemnatăca atare în documentul final al lucrărilor, reprezintă”cea mai importantăfrazăscrisădespre România”.

            Fărăa ne îmbăta cu apărece, După integrare ne așteaptăo perioadă destul de grea. Chiar și comisarul Leonard Orban, în prima sa conferințăde presă, a atras atenția că în România lipsesc dezbaterile pe teme europene, în timp ce politicienii se ceartăpe tantieme, posturi, influențăși putere. „Trebuie săînțelegem odatăși odatăcă nu este suficient săne limităm la ceea ce constatăm intern, la dezbaterile vieții politice extrem de agitate, și săne dăm seama că de la 1 ianuarie 2007, la Bruxelles, sau în alte capitale europene, se iau decizii care ne privesc în modul cel mai important pe noi”, a subliniat comisarul. „Nu mai putem săfim în situația în care sănu ne pese ce se întâmplăla nivel comunitar. E nevoie de dezbateri privind subiectele care o săne influențeze viața. Altfel, deciziile se vor lua în numele nostru, iar noi o săstăm și săasistăm pasiv la ce se întâmplă” a mai adăugat Orban.

Acum este momentul săne bucurăm că ne-a ocupat binemeritatul loc în rândul țărilor europene. Micuța țărișoară, de la porțile Orientului, a arătat lumii ce poate. Este clipa noastrăde glorie. S-o cinstim, iar mai apoi săne apucă m de muncă .

Magda Tolea