Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ESCROCII DE LA DELFIN INTERNATIONAL CAUTĂ NAIVI LA VÂLCEA

Dacă ești prost, meriți săo pățești!

Afacerea Delphin Internațional a debutat în 1995 în America și a fost declaratăilegalăde autoritățile federale ” După un periplu aventuros prin mai toate orașele mici din țară , „afacerea” a ajuns și la Rm. Vâlcea, în anul 2004 ” sistemul este hoție prin rafinament și îndoctrinare, funcționând prin păcă lirea naivilor, care trebuie săachite taxele de intrare în sistem, bani care alimenteazăastfel baza piramidei și ajung la capii acesteia „ intermediarii jocului piramidal vor că dea, unul După altul

 

La Vâlcea, „delfinii” sunt conduși și coordonați de Costel Pleșa – leading manager, fost subofițer de jandarmi, în unitatea din Rm. Vâlcea și de Sorin Stoian, – tot leader manager, fost electrician. În Craiova. Indivizii au ajuns extrem de bogați, înavuțindu-se pe nefericirea multor jucă tori. Au miliarde la ciorap, mașini de lux și bijuterii nenumărate. În strategia lor, boșii jocului considerăRâmnicul teren neutru, deponenții fiind adusi din Craiova, Calafat, Zimnicea, Sibiu și câțiva din Pitești. ”

Schema jocului piramidal este banală: noul venit, aflat la baza piramidei, plătește 2290 de euro pentru carte (taxa mascatăde intrare în joc). Din banii achitați de noul „delfin”, 540 sunt plătiți celui care l-a adus, iar 360 de euro primește cel care l-a convins pe acesta din urmă. Înaintând spre vârful piramidei, sumele primate de „delfinii” bătrâni de pe urma noilor racolați scad, însă baza este în Continuă creștere, deci banii vin de la mai mulți. Un „delfin bătrân” care și-a format o ramurăde 7 membri, este amețit cu un câștig de 1269 de euro (360 de la DELFIN1 + 360 de la DELFIN2 + 540 de la DELFIN3). Asta doar dintr-o singurăramură

Jocurile de tip piramidal – oferte ademenitoare, dar înșelătoare – au făcut în România aproape 6 milioane de victime. Cei care au investit în astfel de „afaceri”, Caritas, SAFI, Gerald, Mondoprosper, Philadelphia etc., nu și-au recuperat niciodatăbanii. Deși poate părea incredibil, în România Europeană a anului 2007 înflorește în continuare jocul piramidal „Delfin”. Situația este cu atât mai bizarăcu cât, în ianuarie 2004, s-a început urmărirea penalăîmpotriva capilor Delfinului. Ana Camelia Zachar, Vit Filler, Felix Danie Toana, Silviu Blidaru, Emil Krutek și Ștefan Fassler sunt cercetați, în Timișoara, sub acuzațiile de înșelăciune, spălare de bani, evaziune fiscalăși asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

 

Începutul a fost american

 

Cu toate că s-a făcut multăvâlvăîn România pe seama jocurilor piramidale în urma că rora mii de români au rămas cu buzele umflate, autoritățile închid ochii la această nouăschemăde joc de tip piramidal numităDelphin Internațional. Firma mamăcare a inițiat jocul de tip piramidal este Delphin International Incorporated, fondatăîn America în 1995 de Leslie Fieger. Împreunăcu soția sa, acesta a reușit săîncaseze peste 60 de milioane de dolari de la naivi din 20 de țări în doar cinci ani în care au derulat jocul. Firma și-a încetat activitatea în anul 2001, în urma unor anchete federale care au stabilit că structura de joc este ilegală. Deloc intimidat, Leslie Fieger a înființat însă o altăfirmă, în 2002, Learning Frontier Technologies Inc., care a preluat toate activele și brand-urile de vânzare în lume ale Delphin International Inc.

La această datăsoții Fieger se aflăîn insulele Dominicane și huzuresc pe banii fraierilor. Despre „delfinii ucigași”, din cauza că rora mulți români au ajuns datori vânduți și s-au sinucis, ziarele au scris pe larg. Deși nu este prima datăcând scriem despre această megaescrocherie, Continuă m, cu încă pățânare, sădevoalăm opiniei publice județene „jocul” cu sărăcirea ei, având de data aceasta informații zero, de la una din persoanele care a înțeles mai târziu batjocorirea la care este supusăbuna credințăa conjudețenilor lui, din poziția de manager al jocului piramidal „Delphin”. Pentru conspirativitatea existenței, colaboratorului nostru nu-i vom dezvălui identitatea, dar le dăm asigurări celor interesați de stăvilirea înșelării vâlcenilor (Parchet, Poliție sau Garda Financiară ) că sursa acestor dezvăluiri consimte colaborarea cu organele statului, în prezența unui ziarist, ca garant al siguranței sale și al denunțului făcut.

 

Sinceritatea ca motto

 

” Este o afacere în care strici prietenia cu prietenii pe care reușești să-i minți și, bine înțeles, cu neamurile sau pe cine duci la Delphin. Duci doar persoane cunoscute, că doar nu oprești un străin pe stradăși-l întrebi: vrei săfaci bani?… Haide cu mine. Nu știu cei care sunt intrați deja în joc cum pot dormi liniștiți nopțile?! Sau săai siguranța zilei de mâine că poți ieși liniștit din casăcu gândul la alungarea sărăciei. Nu știu sărmanii ce-i așteaptă! Mai bine muncesc toată viața din greu, dar am sufletul curat că nu am prostit pe nimeni. D’aia m-am retras. Aveam bani cu duiumul și, speriat de consecințe primirii lor prin șmecherii aproape legale, mi-am plătit impozitul pe venituri, la stat. Dar nu mai aveam liniște din cauza conștiinței!” – ne-a declarat sursa.

 

” Delfinii” de la Vâlcea

 

Spicuim din declarația fostului manager al „delfinilor”. „În Vâlcea, „delfinii” au venit în 2004. Afacerea, totuși, funcționeazăîn America și Europa din anul 2002. La noi, a pornit de la Nădlac. Acolo, de zeci de ani, sălășluiește o comunitate de cehi. Un conațional de-al lor a venit în Arad și, la un chef, și-a invitat rudele și prietenii sămeargăîn orașul Brno, ca săvadăce înseamnă o afacere profitabilă, o afacere tare – După cum spuneau ei. Rezultatul a fost că prima activitate a jocului piramidal a fost deschisăla Băile Felix. Apoi au luat-o spre Buziaș, Tg. Jiu, Timișoara, Craiova. Interesant este că , la început, vâlcenii mergeau la Tg. Jiu, în speranța îmbogățirii cu ușurințăprin acest joc. Pentru a nu se mai deplasa atât de departe, s-au organizat prezentări la Drăgășani, dar din motive ce au ținut de slaba participare a drăgășenenilor, au plecat la Slatina.

Și aici, ca peste tot, vâlcenii erau duși organizat, cu autocarele, plătind cam 600 de mii de lei vechi, pentru transport, o cafea și protocol. După câteva avertismente prin presa vâlceană , „delfinii” au migrat în județe vecine, continuând încă săracoleze olteni pentru întrunirile săptămânale. Plimbăreți cum sunt – poate și asta este o strategie – organizatorii au dus deponenții la București, Buzău, Ploiești, Brașov, Câmpina etc. Cei de la Vâlcea sunt conduși și coordonați de Costel Pleșa – leading manager, fost subofițer de jandarmi, în unitatea din Rm. Vâlcea și de Sorin Stoian, – tot leader manager, fost electrician. în Craiova. Indivizii au ajuns extrem de bogați, înavuțindu-se pe nefericirea multor jucă tori.

Au miliarde la ciorap, masini de lux si bijuterii nenumarate. In strategia lor, bosii jocului considera Râmnicul teren neutru, deponenții fiind adusi din Craiova, Calafat, Zimnicea, Sibiu și câțiva din Pitești.”

 

Duminica de ieri

 

Presați de iminenta lege care va incrimina penal organizarea de jocuri piramidale, „delfinii” și-au intensificat activitatea în ultimele luni. Astfel că , două autobuze, două microbuze și 5 autoturisme de lux au descins duminică dimineața în fața sălii Casei de Culturădin Râmnicu Vâlcea. Scopul acțiunii a fost lărgirea bazei piramidei prin racolarea de noi membri care săcotizeze la bunăstarea celor puțini din vârful schemei. Din mijloacele de transport au coborât peste 80 de persoane, „invitați” – După cum li se spune – (persoane care participăpentru prima datăla o asemenea întâlnire). Îmbrăcați la patru ace, așa cum sunt sfătuiți de cei care îi racolează, „novicii” au participat la un seminar în care li s-au promis câștiguri fabuloase în schimbul achiziționării unui manual în patru volume denumit „Prețul succesului” contra sumei de 2.900 de euro.

 

Prestările ca fațadă

 

Firma ce a organizat activitățile de tip „Delphin” a fost Center Bussines Consulting, condusă, pânămai de curând, de Camelia Zachar (Arad) și Emil Krutek (Cehia). Alături de ceh s-a aflat și se mai află, încă , Antoni Fojtec, un conațional de-al său, cu o funcție nedefinită, deocamdată. Creierul afacerii este Udo Depis, un neamț cu domiciliul în Monaco, dar conducerea efectivăa jocului piramidal în România o au cehii Emil Krutek, Antoni Fostek și Peter Krulevich. Pentru faptul că vând niște manuale intitulate „Calea succesului” și inițiazănaivii în regulile jocului „Delphin”, șarlatanii pretind că presteazăservicii celor interesați săaibăsucces în afaceri. Sub acest paravan legal, ei escrocheazănaivitatea deponenților. Camelia Zachar, administratorul firmei care a inițiat jocul „Delphin” în Slatina, Center Business Consulting din Arad, susține că , de fapt, participanții plătesc pentru un curs de management, în urma că ruia cursanții pot câștiga pânăla 40.000 de dolari într-un an. În realitate, inițiativa este o purăescrocherie, iar Zachar a fost arestatăîn Arad pentru evaziune fiscală, înșelăciune, asociere pentru comiterea unor infracțiuni și exercitarea unor acte de comerț în favoarea unei societăți străine.

Din acest an, de la 1 ianuarie, firma de prestări servicii, cea cu care se încheie contractele, este OFFICE EURO BUSSINES, cu sediul în Pitești (str. Frații Golești) având drept administrator pe Adelina Pleșa – soția fostului jandarm râmnicean. Aceasta este din Băbeni, fostăMastraghin Adelina, fiica unui profesor de sport din această comunăvâlceană (vom reveni, în numărul următor, cu un amplu articol despre modul cum funcționeazăjocul piramidal, cine primește și cât primește din banii încasați, dar și despre Adelina Mastraghin și familia sa!).

 

Infracțiuni vizibile

 

SC OFFICE EURO BUSSINES SRL Pitești, prin leaderii manageri Bogdan Blidariu, Mircea Crișan și Daniel Peher, scoate săptămânal din țară sute de mii de euro, legal dar și ilegal. Legal, banii luați de la fraieri de români, se trimit prin sistemul „Smith end smith”, în băncile convenite cu boșii firmei mamă(una dintre ele este Banca Sabadell Atlantico Estepona/Spania) iar cei încasați la negru, sunt duși la domiciliul lui Emil Krutek, în nordul Cehiei, cale de 1500 de km, în orășelul Opava. Pe „curierii” Blidariu, Crisan și Peher, nu-i deranjeazădistanța, înavuțiții pe nefericirea multora, circulând cu mașini de lux, de mare putere, După cum urmează: Blidariu – BMW seria 7 (nr. de înmatriculare: IS 15 CRM), Crișan – Hummer (B 31CMC) și BMW seria 6 (TM 10 CMC) și Peher – BMV M6 (TM 14 RDF). După cum se poate remarca, ei scot bani din țară , eludând legile, comițând o serie de infracțiuni grave. În acest timp, la Vamăse doarme, Poliția nu se bagăși Garda Financiară nu are cadrul legal pentru a putea acționa. Banii strânși în Rm. Vâlcea și, înainte, în alte orașe au fost direcționați spre firme din Monaco, Gibraltar și alte paradisuri fiscale, fărăsăpoatăfi urmăriți. Firma amintităîncalcă cu tupeu prevederile OUG nr. 99/2000, act normative ce prevede că sunt considerate practici comerciale interzise vânzările piramidale, vânzările practicate prin procedura „bulgărelui de zăpadă” sau alte procedee similare care constau în special în oferirea de produse sau servicii făcându-i pe consumatori săspere că le vor obține fie cu titlu gratuit, fie la un preț redus fațăde valoarea lor realăși condiționând vânzarea de plasarea contraplatăde tichete, bonuri că tre terți sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri.

 

Final temporar

 

Indivizii nominalizați de noi, au pus la punct o piramidăFinanciară construităsub o aparentălegalitate, prin prestarea unor servicii (instruire pentru afaceri) și vânzarea unui produs – deja „celebrul” manual „Calea succesului”. Odatăplătiți, banii sunt transferați în conturile unor societăți din Gibraltar sau Cipru, teritorii cunoscute pentru statutul lor de „paradisuri fiscale”. Potrivit OG 83/1998, veniturile nerezidenților sunt supuse unui impozit de 15%, pe care atât SC „Delphin Internațional”, cât și firma piteșteanăcu care colaborează- SC OFFICE EURO BUSSINES -, ar fi trebuit să-l verse în conturile statului. Lucru care nu s-a întâmplat. Din verifică rile noastre rezultăcă nu-și plătesc impozitele pe venituri nici cei care ocupăfuncțiile de leader manager, manager, asistent și asistent aspirant. Cum nici taxele aferente distribuirii că rții „Calea Succesului” nu au fost achite la stat. Având în vedere riscurile jocurilor piramidale – interzise prin anumite acte normative, dar neincriminate penal, în mod explicit prin lege, ne întrebăm de ce nu se includ aceste activități în forma finalăa proiectului de ordonanțăde urgențăprivind jocurile de noroc și, totodată, incriminarea lor ca infracțiuni grave?

(va urma)