Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

‘Emilian Francu se simte cu musca pe caciula’

    ” Adam Jinaru crede că ” „biroul Permanent Teritorial al PNL Vâlcea a transmis o comunicare Comisiei de Onoare și Arbitraj din cadrul partidului din cauza unor articole apărute în presa centrală referitoare la problemele dintre Bogdan Tudor și fostul șef de ocol din Voineasa. însă , nu știu ce legătură am eu cu asta. În fine, vom vedea ce se întâmplă După ce comisia face ancheta” spune șeful Rom Silva

 

      Zilele trecute, șeful RomSilva, Adam Jinaru ne-a făcut o serie de declarații, în cadrul unui interviu, referitoare la acțiunile de prevenire și combatere a faptelor ilegale în domeniul silvic ale Direcției Silvice Rm. Vâlcea, de la începutul anului. Mai mult, acesta a analizat și realizările instituției pe care o conduce. Adam Jinaru ne-a mărturisit, de asemenea, că Emilian Frâncu, prin atitudinea sa din ultimul timp, dovedește că are ceva de ascuns.   

 

      Rep.: La ora actuală, ce supraFață de pădure are în administrare Direcția Silvică Rm. Vâlcea?

      Adam Jinaru: Prin cele 10 ocoale silvice din subordine, organizate pe brigăzi și cantoane silvice, noi asigurăm integritate fondului forestier a statului pentru o supraFață de aproximativ 125.516 hectare. Asta înseamnă 43% din suprafața pădurilor din județ. De asemenea, administrăm și suprafețele de pădure ce aparțin persoanelor fizice și juridice. Este vorba de o supraFață de 12.411 hectare.

      Rep.: Tăierile ilegale de arbori au cunoscut o amploare destul de mare în ultimul an. Cum au acționat inspectorii Direcției Silvice Rm. Vâlcea pentru a eradica acest fenomen?

      A.J.:  Nu cred că va fi vreodată eradicat acest fenomen. însă , noi încercă m măcar să reducem fenomenul infracțional. De aceea, au fost organizate acțiuni, împreună cu angajații Inspectoratului de Poliției Vâlcea și cu jandarmii, de prevenire și combatere a faptelor ilegale în domeniul silvic. În urma celor 1.221 de acțiuni efectuate, cu privire la controlul circulației materialului lemnos pe drumurile publice și forestiere, au fost descoperite 44 de infracțiuni. Cu această ocazie au fost date 109 amenzi contravenționale în valoare totală de aproximativ 108 mii RON și au fost confiscate 93 metri cubi de material lemnos. Mai mult decât atât, personalul silvic cu atribuții de pază a fondului forestier  a dat 90 de amenzi, în urma constatării a 59 de infracțiuni. Ei au descoperit 450 de metri cubi de arbori tăiați ilegal cu o valoare a prejudiciilor de 30.568 RON. În mare parte, prejudiciul a fost recuperat de la persoanele care au săvârșit faptele. Pe lângă aceste acțiuni de prevenire a tăierilor ilegal de arbori și a pazei fondului forestier, Direcția Silvică Rm. Vâlcea mai organizează și acțiuni de prevenire și combatere a pășunatului și braconajului. De altfel, noi asigurăm și dotarea tehnică necesară pentru prevenirea și stingerea incendiilor în păduri.

      Rep.: Anul acesta ați avut o serie de acțiuni de împădurire a unor terenuri din fondul forestier și din afara lui. Ați reușit să vă îndepliniți obiectivele?

      A.J.: Am reușit să împădurim artificial 99 de hectare din fondul forestier proprietate publică de stat și 23 de hectare în pădurile private. Au mai fost efectuate completări în plantațiile înființate în anii anteriori și care nu au realizat starea de masiv pe o supraFață de 51 de hectare. La arborii tineri am făcut degajări pe 179 de hectare, curățiri pe 567 de hectare și rărituri de 1.370 de hectare.

      Rep.: De curând ați sărbătorit „Ziua mondială a curățeniei”. Ce activități s-au desfășurat pe parcursul acelei zile?

      A.J.: Într-adevăr pe  23 septembrie a.c. am sărbătorit „Ziua mondială a curățeniei”. În zilele de 23 și 24 septembrie, Administrația Parcului Național Cozia în colaborare cu noi, Garda de Mediu Vâlcea și primăriile a organizat o serie de acțiuni la care au participat elevi și cadre didactice din că limănești și Brezoi, precum și 50 de voluntari de la Organizația Non Guvernamentală „Educație, Sport, Turism „“EST” București. Activitățile au vizat în special igienizarea unor locuri frecventate de turiști. De asemenea, s-au strâns deșeurile din zonele Bivolari, Stănișoara, Valea lui Stan și Vârful Cozia. Cei 50 de voluntari au curățat Valea Lotrișorului. În final au fost adunați 80 de saci de deșeuri. Pe 24 septembrie, atât copiii, cât și cadrele didactice au avut parte de concursuri de orientare turistică și întreceri sportive. La final, tinerii au primit diplome, cupe și premii.

      Rep.: Cât privește calitate dvs. de membru al PNL. În cadrul unei conferințe de presă Emilian Frâncu a precizat că ca mai mulți membri ai PNL Vâlcea, care dețin funcții importante în cadrul instituțiilor statului vor fi luați în discuție de Comisia de Onoare și Arbitraj a partidului. Printre aceștia sunteți și dvs. Ce vă reproșează colegii de partid?

      A.J.: Da, am auzit că Biroul Permanent Teritorial al PNL Vâlcea a transmis o comunicare Comisiei de Onoare și Arbitraj din cadrul partidului din cauza unor articole apărute în presa centrală referitoare la problemele dintre Bogdan Tudor și fostul șef de ocol din Voineasa. însă , nu știu ce legătură am eu cu asta. În fine, vom vedea ce se întâmplă După ce comisia face ancheta.

      Rep.: Ce părere aveți despre atitudinea președintelui PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, din ultimul timp?

      A.J.: Nu știu ce are. Probabil se simte cu musca pe că ciulă. Doar trebuie să-i apară dosarul de la CNSAS. însă , mai are un pic de așteptat pentru că sunt alții mai importanți decât el înainte.

Claudia Stanciu