Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dosarul „Pile pentru procurori” are ramificații și la Vâlcea

DNA a descoperit

Gheorghe Cerbeanu, judecător la Tribunalul Vâlcea este anchetat de procurorii DNA pentru complicitate la cumpărare de influență

În rândurile de mai jos, prezentăm integral comunicatul DNA referitor la ancheta ce vizeazămai mulți procurori, urmând ca în numerele viitoare sărevenim cu amănunte despre acest subiect.

Răspunzând interesului manifestat de reprezentanții mass-media Față de ancheta privind aspecte ce vizeazăposibila fraudare a examenului de ocupare a unor funcții de conducere din cadrul parchetelor în care au fost puse sub învinuire persoane din magistratură, Biroul de Informare și Relații Publice al DNA este abilitat săadauge următoarele: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală, în cursul lunii noiembrie, Față de următoarele persoane: GHEORGHE DUMITRU, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, prevăzut de art. 61 din Legea 78/2000; GULI STERIAN, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecă toria Urziceni, pentru instigare la infracțiunea de permitere a accesului la informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzutăde art. 12, lit. b) din Legea 78/2000; CERBEANU GHEORGHE, judecă tor la Tribunalul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență, prevăzutăde art.26 C.p. raportat la art. 61 din Legea 78/2000; BUCUR GHEORGHE, notar în municipiul București, fost judecă tor la Înalta Curte de Casație și Justiție și fost membru al CSM, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la cumpărare de influențăprevăzutăde art. 26 C.p. raportat la art. 61 din Legea 78/2000 și trafic de influență, prevăzutăde art. 257 C.p.; GHIÎĂ GEORGETA GABRIELA, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și președintăa Comisiei de examinare a participanților la concursul pentru numirea în funcții de conducere a procurorilor, pentru săvârșirea infracțiunii de permitere a accesului la informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prevăzutăde art. 12, lit. b) din Legea 78/2000; COJOCARU EUGEN, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și membru supleant al aceleiași Comisii de examinare, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influențăprevăzut de art. 257 C.p. și instigare la infracțiunea de permitere a accesului la informații care nu sunt destinate publicității, prevăzut de art. 25 C.p. raportat la art. 12, lit. b) din Legea 78/2000.

Din probele administrate până în prezent de procurori a rezultat că , în cursul lunii octombrie 2007, Gheorghe Dumitru, candidat la concursul pentru ocuparea funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, pentru a-și asigura reușita la acest examen, i-a remis foloase materiale, prin intermediul judecă torului Cerbeanu Gheorghe, lui Bucur Gheorghe, fost magistrat. În schimb, acesta din urmăs-a angajat că va interveni pe lângă unii dintre membrii Secției de procurori ai CSM, în scopul reușitei la examen a acestui candidat. De asemenea, beneficiind de intermedierea judecă torului Cerbeanu Gheorghe și a fostului magistrat Bucur Gheorghe, procurorul candidat Gheorghe Dumitru i-a remis procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant în Comisia de examinare, suma de 15.000 euro. Precizăm ca procurorul Cojocaru Eugen îi pretinsese inițial lui Gheorghe Dumitru suma de 50.000 euro, în scopul asigurării reușitei la examen. În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziție la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești.

Din probele administrate până în prezent a mai rezultat că , în cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea funcției de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a obținut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la președinta Comisiei de examinare GhițăGeorgeta Gabriela, o parte din subiecte, înainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima poziție.
În cursul lunii noiembrie, învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, conform prevederilor art. 6 alin.3 din Codul de procedură penală”.