Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Dosarul Alpex”, pe masa consilierilor locali

” Hoțul strigăhoții

” Nicolae Pătru și-a „tras” sediu de firmăși de partid în buricul târgului pentru care, de ani de zile, nu a plătit nici un leu impozit la bugetul local ” zilele trecute, consilierii locali au menținut hotărârea din 31 mai 2006 și astfel terenul intrăîn domeniul privat al municipiului Rm. Vâlcea, iar Nicolae Pătru se vede obligat să-și achite impozitele că tre Primărie

 

Președintele organizației județene a PRM, Nicolae Pătru ar putea fi definit ca un învârtit al vremurilor noastre, unul care s-a descurcat atât pe vremea lui Ceaușescu, ca președinte al Cooperativei de Consum Olănești Sat, dar și După 1989 când a devenit un prosper om de afaceri, privatizându-se prin intermediul firmei ALPEX, politician și adept al convingerii lui Vadim Tudor că va demasca mafioții din țara asta. Numai că în decursul anilor, am reușit să-l cunoaștem pe peremistul Pătru și săne dăm seama ce se ascunde în spatele măștii pe care o afișeazăpublic: ipocrizie și demagogie.

Și-a luat sediu în buricul târgului

În primii ani După Revoluție, afaceristul Pătru, având relațiile de pe vremea ailaltă, a reușit săintre în posesia unui imobil situat în strada G-ral Magheru nr. 19, clădirea unde astăzi este sediul PRM Vâlcea. Licitația pentru această clădire a avut loc în data de 9 martie 1992, iar președintele comisiei a fost Petre Stăvăroiu. Prin firma Alpex, Pătru a câștigat licitația, plătind pentru clădire suma de 18.500.000 lei. În contractul încheiat o zi mai târziu între Prefectura Vâlcea, prin prefect Octavian Fieroiu și firma Alpex se perfecteazătranzacția și se fac referiri despre terenul pe care se aflăimbilul: „Terenul aferent imobilelor ce fac obiectul prezentului contract de vânzare – cumpărare, în supraFață de 2.696,38 m.p., ( ) se concesioneazăpe durata existenței imobilelor cu taxăanuală de concesionare de 161.760 lei.  ( ) în situația înstrăinării sub orice formă a imobilelor ce fac obiectul prezentului contract, clauzele privind concesionarea terenului înceteazăde drept, proprietarul terenului, adică prefectura județului Vâlcea, urmând a renegocia taxa anuală de concesionare cu beneficiarul actului juridic de înstrăinare a imobilelor”. Între timp, clădirea și-a schimbat proprietarul de câteva ori. Firma ALPEX a vândut imobilul în cauză, succesiv, unor firme unde acționar majoritar este tot Nicolae Pătru și, pe deasupra, ultima firmăîn posesia că reia au intrat imobilele nu și-a plătit taxa de concesiune decât După semnalarea noastrădin ziar în urmăcu aproape doi ani de zile. Tranzacțiile s-au perfectat „în familie” între firmele lui Pătru. Este vorba despre SC Biomedica SRL și SC Blazon SRL. Deci, Nicolae Pătru a ignorat clauzele contractuale cu un curaj inexplicabil, ca un justițiar ce se vrea. Mai trebuie menționat că în această perioadă terenul a trecut de la Prefectura Vâlcea la Consiliul Județean Vâlcea.

Primăria a încercat sădeslușească ițele afacerii

Încă din anul 2003, juriștii primăriei și cei de la impozite și taxe au încercat săstabilească regimul juridic al terenului din G-ral Magheru, nr. 19. În tot acest timp, între Consiliul Județean și Primăria Râmnicului s-a desfășurat o lungăcorespondențăpe acest subiect. Iatăce susțin reprezentanții Consiliului Județean într-o adresăcă tre primărie din data de 14 martie 2003: „Întrucât construcțiile au fost vândute succesiv că tre SC Biomedica SRL și, ulterior, că tre SC Blazon SRL, instituția noastrăa încercat, în mod succesiv, negocierea încheierii unui nou contract de concesiune cu actualul proprietar – SC Blazon SRL. ( ) Menționăm că nu existăun alt contract încheiat de Consiliul Județean Vâlcea cu o societate comercialăcare deține teren situat la adresa de mai sus”. În aceste condiții, Primăria Râmnicului s-a văzut nevoităsăinventarieze în domeniul privat al municipiului terenul din strada G-ral Magheru nr. 23. Inventarierea domeniului privat al municipiului a fost făcutăca urmare a identifică rii și verifică rii unor terenuri deținute de unele societăți comerciale, printre care și SC Blazon SRL, pe raza municipiului, fărăacte de proprietate.

Peremiștii au sărit ca arși

În ultima ședințăde Consiliu Local din data de 30 ianuarie a.c., aleșii locali au luat în discuție și această problemă. Pe ordinea de zi a ședinței a fost propusăspre analizăo mai veche hotărâre a consilierilor locali din 31 mai 2006, prin care terenul pe care se aflăclădirile lui Pătru, trece din proprietatea Consiliului județean în domeniul privat al municipiului. Cu această ocazie, am fost surprinși săaflăm că unul din cei doi reprezentanți ai PRM în Consiliul Local, Marin Popescu nu este mut și chiar știe săvorbească . Recunoaștem în acești doi ani de mandat am trăit cu convingerea că respectivul consilier nu vorbește, deoarece nu l-am auzit niciodatăavând vreo poziție vizavi de problemele râmnicenilor. însă , acum, când interesele lui Pătru o cereau, Marin Popescu a prins grai. El a susținut cu aplomb și vehemențăcauza lui Pătru, ba chiar a afirmat că toate acestea se întâmplăpentru că președintele PRM Vâlcea a criticat, în nenumărate rânduri, activitatea Primăriei și pe primarul Mircea Gutău. „Nu înțelegem de ce suntem jigniți în acest fel” – a încheiat Marin Popescu. Punctul pe „i” l-a pus directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale, Alexandru Ghibirdic, care a spus că proprietarul nu a plătit un leu impozit de ani de zile. În aceste condiții, nu înțelegem de ce Pătru și peremiștii lui, justițiarii lu’ Pește, jignesc 140.000 de râmniceni, care-și plătesc taxele și impozitele locale și nu se ascund După contracte de concesiune încoclețite sau După tertipuri avocă țești. Poate domnul Pătru are și o explicație vizavi de acest subiect. Suntem tare curioși săo aflăm. Consilierii locali au menținut hotărârea din 31 mai 2006 și astfel terenul intrăîn domeniul privat al municipiului Rm. Vâlcea, iar Nicolae Pătru se vede obligat să-și achite impozitele că tre Primărie.

Magda Tolea