Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Doctori „falși” bântuie prin școlile Râmnicului

” Elevii, în pericol

dacă în unele unități școlarecontrolului medical periodic al personalului nu s-a făcut deloc din cauza lipsei de fonduri, în altele acesta a fost efectuat de medici ce nu au acreditare

 

Problema controlului medical periodic al personalului din învățământul preuniversitar Continuă săcreeze dispute între conducerile școlilor vâlcene și sindicatele din învățământ. În anul școlar 2005-2006, sindicaliștii au solicitat ca, conform legilor în vigoare, cheltuielile pentru examinarea medicalăobligatorie periodică a salariaților din învățământul preuniversitar, săfie suportate de că tre angajator (unitatea școlarăsau inspectoratul școlar) prin finanțarea complementarădin bugetele locale, respectiv județene. Ei s-au plâns că unii profesori au fost nevoiți să-și facă controlul din proprii bani, iar alții nu au făcut deloc. Mai mult decât atât, sindicaliștii au contestat competența psihologilor școlari, susținând că aceștia nu sunt abilitați pentru realizarea examinărilor.

Legea e una pentru toți

În anul școlar 2006-2007, o altăproblemăa încins spiritele în învățământul vâlcean. Dacă în unele unități școlare  controlului medical periodic al personalului nu s-a făcut deloc din cauza lipsei de fonduri, în altele acesta a fost efectuat de medici ce nu au acreditare. „Conform Normelor Generale de Protecție a Muncii, aceste controale ar trebui săfie realizate de un specialist, în cabinete de medicinăa muncii. De asemenea, medicii respectivi trebuie săfie independenți și săfie înscriși în Registrul Unic al Psihologilor din România. Noi nu cerem decât săfie respectate normele de protecție a muncii, iar cadrele didactice săfie examinate de specialiști abilitați” –  ne-a mărturisit Tiberiu Pană, vicepreședinte Uniunii Sindicatelor din Învățământ Vâlcea. Acești medici ce nu sunt acreditați pentru a efectua controale medicale personalului din învățământ s-au dus prin unitățile școlare și au înaintat tot felul de oferte. Unii directori de școli au dat curs acestor oferte și astfel au încă lcat legislația privind securitatea și sănătatea în muncă , ce a intrat în vigoare din data de 1 octombrie 2006.

Profesorii de la „Lahovari” și-au făcut analizele individual

Astfel, la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea cadrele didactice și personalul auxiliar și-au făcut individual controalele medicale. Asta deoarece, spune directorul unității, Constantin Drugan, anul trecut, nu a solicitat sume de bani pentru aceste examinări Consiliului Local Rm. Vâlcea. „De la începutul anului școlar le-am cerut atât profesorilor, cât și cadrelor nedidactice și personalului auxiliar să-și facă analizele complete individual. Asta pentru că am aflat de un caz al unui profesor din alt județ care a infestat foarte mulți elevi cu TBC. Și am luat imediat decizia ca toți să-și facă analizele, însă individual” – ne-a declarat Constantin Drugan. Acesta spune că s-a interesat asupra medicilor de medicinăa muncii ce sunt acreditați și, După ce le vor fi alocați banii de că tre Consiliul Local Rm. Vâlcea, va lua legătura cu unul dintre ei pentru a proceda conform legii în vigoare.

Nepăsare sau interese obscure?

însă , au fost și directori de unități de învățământ care au încheiat contracte de prestări servicii cu medici ce nu sunt acreditați. Trebuie sămenționăm că o adresăa Autorității de Sănătate Publică Vâlcea din data de 9 octombrie a.c., relevăcă în județul Vâlcea, la ora actuală, sunt doar 5 medici de medicinăa muncii, ce au drept de liberăpractică . Acești sunt: Emilia Popa – medic primar la Spitalul Județean Vâlcea, Maria Pepene – medic primar la Spitalul Municipal Drăgășani, Doina Niță- medic primar la SC OLTCHIM SA, Daniela Danciu – medic primar la SC Electrica SA și Maria Ionescu Oltea – medic primar cu drept de liberăpractică în sistem privat. Cu toate acestea, directorii unităților școlare nu au fost interesați sau nu au avut interesul săafle numele medicilor acestora. Ei au apelat la alte variante și astfel au încă lcat legea. Un exemplu concludent îl reprezintăGrădinița Ostroveni. Cadrelor didactice de aici le-a fost făcut controlul medical de Maria Murăruș, medic pentru igienășcolarădin cadrul Autorității de Sănătate Publică Vâlcea, care nu apare pe listăca fiind acreditată. De asemenea, același lucru s-a întâmplat și la Grădinița Nicolae Bălcescu din Rm. Vâlcea, unde cadrele didactice au fost examinate de că tre Maria Isărescu, medic, de asemenea, neacreditat. Aceeași, Maria Isărescu a efectuat, în anul școlar 2005-2006, controlul medical profesorilor Grupului Școlar Forestier. însă , ulterior, directorul Dumitru Ionescu a fost avertizat că medicul în cauzănu are competența săfacă aceste investigații medicale. Astfel, anul acesta angajații școlii au primit avizul de liberăpractică de la medicul Emilia Popa.

Directorii ITM și ASP se dau loviți

Am dorit săaflăm și punctul de vedere al inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă , Ion Nicolaescu, însă el ne-a declarat că din anul școlar anterior nu s-a mai făcut nici un control în legăturăcu examenul medical periodic al personalului din învățământul preuniversitar și nu știe ce se întâmplăacum cu acesta. De asemenea, directorul adjunct al Autorității de Sănătate Publică Vâlcea, Ioan Mihail ne-a mărturisit că , din punctul său de vedere, nu toți profesorii și-au făcut controalele. „Nu știu acum dacă toți profesorii din Vâlcea și-au făcut examenele medicale, însă eu nu cred. Vom vedea, când vom face controale ” – ne-a spus Ioan Mihail. Având în vedere faptul că autoritățile locale sunt impasibile la aceste lucruri, ne putem aștepta la elevi tuberculoși sau cu cine știe ce astfel de boli contagioase.

Claudia Stanciu